Aceasta ar putea fi următoarea țară care intră în UE. România se opune

Redactor:
Ioana Bojan
Aceasta ar putea fi următoarea țară care intră în UE. România se opune
Uniunea Europeană va semna săptămâna viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea aderării sale la blocul comunitar, deși unele state membre UE, inclusiv România, nu au recunoscut independența sa față de Serbia, au declarat oficiali citați de Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

Această decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca îngrijorarea unor state membre UE, care se confruntă cu mișcări separatiste interne. Spania, Ciprul, România, Grecia și Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce majoritatea etnică albaneză a dus o luptă de gherilă împotriva Belgradului.

Cu toate acestea, statele respective au autorizat în trecut UE să demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor naționaliste din Balcani.

Kosovo a încheiat în iulie 2014 negocierile cu UE în vederea unui Acord de Stabilizare și Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderări la UE, care îi poate aduce beneficii economice.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul săptămâna viitoare, au declarat marți oficialii citați. Acesta ar urma să intre în vigoare anul viitor.

„Semnarea acordului va consolida perspectiva europeană a Kosovo și va ajuta la stabilizarea internă”, a precizat un oficial european.

Această decizie vine în pofida progreselor slabe înregistrate de Kosovo în domenii politice importante. „Statul de drept în Kosovo, inclusiv independența justiției, și rezultatele limitate în lupta împotriva crimei organizate și corupției rămân preocupări majore”, afirma Comisia Europeană în ultimul raport privind Kosovo, în urmă cu un an.

Un nou pas spre aderarea Kosovo la UE este o îngrijorare și pentru Serbia, care consideră Kosovo în continuare o parte a teritoriului său. Pentru a înlătura îngrijorările Serbiei, UE pare dispusă să facă concesii în favoarea Belgradului.

„Sunt încrezător că primele două capitole cu Serbia (în vederea aderării la UE) pot fi deschise până la sfârșitul anului”, a declarat un oficial de rang înalt din UE.

Capitolele sunt domenii politice pe care un candidat la aderarea la UE trebuie să le alinieze la regulile europene înainte de a putea adera.

Pentru ca Serbia să adere la UE, 35 de capitole, de la drepturi fundamentale până la probleme economice, trebuie deschise și apoi închise cu succes, cu aprobarea tuturor statelor membre.

UE a integrat majoritatea statelor foste comuniste din Europa de Est între 2004 și 2007. Croația este ultima țară care a aderat, în 2013.

Pe lângă Serbia, alți candidați în vederea aderării la UE sunt Macedonia, Muntenegrul, Albania și Turcia.

Tags:
Inchide