ACORD în UE privind sancționarea Moscovei ca ripostă la moartea lui Navalnîi /Uniunea Europeană și Marea Britanie contestă scrutinul din Rusia

ACORD în UE privind sancționarea Moscovei ca ripostă la moartea lui Navalnîi /Uniunea Europeană și Marea Britanie contestă scrutinul din Rusia
Publicat: 18/03/2024, 18:48

Uniunea Europeană a stabilit, luni, impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei ca ripostă la moartea în detenție a disidentului Aleksei Navalnîi, în timp ce Bruxellesul și Londra consideră că scrutinul prezidențial din Rusia, câștigat de președintele Vladimir Putin, s-a derulat prin încălcarea ”drepturilor civice și politice”.

Conform unor oficiali de la Bruxelles citați de agenția DPA și de publicația Süddeutsche Zeitung, miniștrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu privind impunerea de sancțiuni ca reacție la moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.

Sancțiunile, care vor trebui aprobate formal de Consiliul UE și de Parlamentul European, vor viza funcționari din cadrul sistemului judiciar rus.

Țările occidentale consideră că Administrația Vladimir Putin este responsabilă de moartea lui Aleksei Navalnîi, la jumătatea lunii februarie, în închisoare. Oficialii de la Moscova au respins acuzațiile, afirmând că decesul s-a produs din cauza naturale.

UE și Marea Britanie contestă rezultatele scrutinului prezidențial din Rusia

Uniunea Europeană și Marea Britanie au contestat rezultatele scrutinului prezidențial din Rusia, câștigat de Vladimir Putin cu peste 87% din voturi.

”Alegerile prezidențiale din Rusia s-au desfășurat într-un mediu foarte restrictiv, exacerbat și de războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei. Autoritățile ruse au continuat să intensifice acțiunile sistematice de reprimare, prin contracararea politicienilor de opoziție, a organizațiilor societății civile, a presei independente și a altor voci critice, folosind legi restrictive și sentințe motivate politic. Moartea șocantă a politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi înaintea alegerilor este un semnal suplimentar privind intensificarea actelor sistematice de reprimare. Alegerile s-au desfășurat într-un mediu politic din ce în ce mai restrictiv, prin încălcări alarmante ale drepturilor civice și politice (…)”, anunță Consiliul Uniunii Europene.

”Scrutinul din Rusia nu a fost liber și corect. S-a bazat pe acte de reprimare și intimidare”, a acuzat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Alegerile din Rusia evidențiază puternic nivelul actelor de reprimare în timpul regimului Putin, care încearcă să reducă la tăcere opoziția față de războiul său ilegal. Putin își îndepărtează oponenții politici, controlează presa, iar apoi se încoronează ca fiind câștigător. Aceasta nu este democrație”, a declarat, la rândul său, David Cameron, ministrul de Externe al Marii Britanii, citat de cotidianul The Guardian.

Președinția Statelor Unite a transmis că, ”în mod evident, scrutinul nu a fost liber și corect”.

”Astfel de evaluări sunt de așteptat, sunt predictibile, ținând cont de faptul că Statele Unite sunt implicate profund în războiul din Ucraina”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Președintele Vladimir Putin a respins vehement criticile Occidentului și a făcut referire la acțiunile din SUA de eliminare din cursa prezidențială a lui Donald Trump, care este vizat de mai multe investigații.

”Râde toată lumea de ceea ce se întâmplă acolo. Este o catastrofă, nu este democrație. Ce se întâmplă acolo?”, a declarat Putin, conform agenției Reuters.

China, India, Iranul și Coreea de Nord îl felicită pe Putin

China, India, Iranul și Coreea de Nord l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru obținerea unui nou mandat prezidențial și au pledat pentru consolidarea relațiilor cu Rusia.

”Cred că, sub conducerea dumneavoastră, Rusia va obține realizări suplimentare în dezvoltare”, a reacționat președintele Chinei, Xi Jinping, citat de agenția Reuters.

”Sperăm să dezvoltăm în continuare parteneriatul strategic privilegiat și special”, a afirmat, la rândul său, premierul Indiei, Narendra Modi.

Mesaje de felicitare au transmis și Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, precum și președintele Iranului, Ebrahim Raisi.

Foto: Profimedia

Citește și:

Putin a obținut 87% din voturi în scrutinul contestat de Occident /Liderul rus CRITICĂ democrația din SUA și afirmă că sunt militari NATO în Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...