ACORD. Una dintre cele mai mari companii aeriene din lume ar putea primi ajutor de stat pentru a face față crizei COVID-19

ACORD. Una dintre cele mai mari companii aeriene din lume ar putea primi ajutor de stat pentru a face față crizei COVID-19
ACORD. Una dintre cele mai mari companii aeriene din lume ar putea primi ajutor de stat pentru a face față crizei COVID-19. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/05/2020, 15:43

Guvernul de la Berlin și conducerea companiei aeriene Lufthansa, puternic lovită de efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19, ar fi ajuns la un acord în legătură cu un ajutor de stat în valoare de câteva miliarde de euro, după cum a informat o sursă apropiată de negocierile dintre cele două părți.

Acordul privind ajutorul de stat încă așteaptă să primească aprobarea Comitetului Director al fondului special înființat pentru gestionarea crizei COVID-19, dar și din partea consiliului de conducere al Lufthansa și din partea Comisiei Europene, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Până în acest moment, atât reprezentanții Guvernului german, cât și cei ai Lufthansa, au refuzat să comenteze informațiile.

Săptămâna trecută, Lufthansa a anunțat că negociază un asemenea acord, care ar presupune, printre altele, ca Guvernul de la Berlin să preia două dintre locurile din Consiliul de Supraveghere al companiei, însă reprezentanții Executivului ar urma să voteze doar în condiții excepționale, cum ar fi o eventuală preluare a companiei.

Lufthansa poartă discuții de câteva săptămâni cu Guvernul german în legătură cu un eventual ajutor de stat care să permită companiei să facă față crizei provocate de anularea majorității curselor ca urmare a pandemiei.

Companii aeriene rivale ale Lufthansa, precum Air France – KLM, American Airlines, United Airlines sau Delta Air Lines au solicitat și ele ajutor de stat.

Lufthansa a anunțat că se așteaptă ca termenii acordului să includă renunțarea la plata dividendelor în perioada următoare, dar și limitarea salariilor celor din conducerea companiei. Totodată, planul ar mai include un împrumut în valoare de trei miliarde de euro de la banca de stat KfW și preluarea de către stat a 20% din acțiunile Lufthansa.

Oficial german: Negocierile dintre Guvern și Lufthansa nu s-au încheiat

Între timp, o purtătoare de cuvânt a ministrului german al Economiei a anunțat luni că negocierile dintre Guvernul de la Berlin și reprezentanții companiei aeriene încă nu s-au încheiat, dar sunt într-o fază foarte avansată.

Cu toate acestea, reprezentanta Executivului german a informat că Ministerul Economiei speră ca negocierile să se încheie cât mai rapid.

Informațiile referitoare la acest acord privind acordarea de ajutor de stat companiei Lufthansa au fost confirmate și de agenția germană de presă DPA.

Lufthansa este a doua cea mai mare companie aeriană din Europa în funcție de numărul de pasageri.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase