AFP: America așteaptă ca Mitt Romney să dezvăluie numele partenerului său pentru Casa Albă

AFP: America așteaptă ca Mitt Romney să dezvăluie numele partenerului său pentru Casa Albă
Publicat: 10/08/2012, 11:38
Actualizat: 06/02/2019, 11:47

Ora adevărului se apropie pentru republicanul Mitt Romney, care urmează să dezvăluie în curând numele partenerului său în înfruntarea perechii Obama-Biden la alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, comentează AFP.

Această decizie, cea mai importantă pe care Romney o are de luat de la lansarea campaniei sale prezidențiale, urmează să arate cât de îndrăzneț este sau, din contră, dacă își va urma tendința de miza pe valori sigure.

Presa americană specula cu privire la pesoana pentru care va opta – un etnic latino-americano, popular dar puțin experimentat, un politician cu o experiență îndelungată considerat prea „înțelept” ori o femeie – sau asupra momentului anunțului. În tot cazul, potrivit tradiției, anunțul va fi făcut înaintea Convenției Naționale a Partidului Republican, prevăzută la sfârșitul lui august la Tampa, în Florida.

Între numele cel mai frecvent citate se află cele ale guvernatorului din Minnesota (nord) Tim Pawlenty, în vârstă de 51 de ani, și senatorului din Ohio (nord) Rob Portman, în vârstă de 56 de ani, amândoi trimiși în ultima perioadă de către echipa de campanie a lui Romney să îl atace pe președintele democrat în exercițiu Barack Obama pentru bilanțul economic.

Cel care speră să îl detroneze pe Obama la 6 noiembrie începe, în ceea ce îl privește, la sfârșitul acestei săptămâni, un turneu în patru state, inclusiv Florida (sud-est) și Ohio (centru). Unii analiști dau asigurări că Romney ar putea să dezvăluie numele potențialului său vicepreședinte încă la începutul acestui turneu, care va fi efectuat cu autobuzul.

Pawlenty și Portman au câștigat teren recent pe lista prognosticurilor. Ei apar ca opțiuni sigure, potrivit unui cunoscător al mediului.

„Aș fi surprins să nu fie Pawlenty sau Portman”, notează un specialist în vicepreședinți, Joel Goldstein, profesor la Universitatea Saint Louis.

Cei doi sunt foarte diferiți. Ca Romney, Pawlenty pare un „outsider” la Washington, dar, ca fiu de șofer, el va aduce un anumit credit pe lângă gulerele albastre americane, un lucru care îi lipsește cumplit de mult multimilionarului, un fost guvernator al statului Massachusetts.

Rob Portman, în schimb, este un obișnuit al Congresului, un conservator zelos care a servit în administrația lui George W. Bush ca director al Bugetului și reprezentant pentru Comerț.

El prezintă totodată atuul considerabil de a fi ales într-un stat crucial. Niciun locatar republican al Casei Albe nu a fost ales fără să câștige în Ohio, unde, în 2012, se anunță o bătălie dificilă.

În fața acestor opțiuni serioase, numeroși conservatori îndeamnă la mai multă îndrăzneală. „Îndrăzneală, Mitt!”, îi transmite analistul neoconservator William Kristol, prin revista Weekly Standard.

„Alege-l pe Paul Ryan, liderul intelectual al Partidului Republican, omul care a pus reperele programului politic pentru perioada de după Obama și care a știut să îi determine pe colegii săi din Congres să îl semneze”, scrie el.

Wall Street Journal a optat, de asemenea, joi, pentru Ryan, care prezidează Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentanților.

Joel Goldstein notează totuși că programul său fiscal și bugetar este o adevărată „dinamită politică”, pe care Romney va fi nevoit să și-o asume.

„Sau alege-l pe Marco Rubio”, continuă Kristol, referindu-se la tânărul senator din Florida, în vârstă de 41 de ani, care încarnează Tea Party, „cel mai talentat politician republican tânăr”, în opinia sa.

Rubio, un american de origine cubaneză, ar putea ajuta la mobilizarea electoratului hispanic pentru republicani. Principala sa slăbiciune este că are doar 18 luni de experiență la nivel național.

Alți comentatori apreciază că, până la urmă, alegerea partenerului nu va fi atât de hotărâtoare. „Pe plan național, este aproape nesemnificativ”, a declarat Alan Abramowitz, profesor de științe politice la Universitatea Emory.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?