Agenția de presă germană DPA: Tinerii est-europeni învață să tragă cu arma pentru a se pregăti pentru un eventual conflict cu Rusia

Agenția de presă germană DPA: Tinerii est-europeni învață să tragă cu arma pentru a se pregăti pentru un eventual conflict cu Rusia
Publicat: 07/04/2015, 12:28

Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu îți poți da seama de acest lucru din imaginea pe care o afișează. Tânărul în vârstă de 22 de ani poartă uniformă poloneză cu insignă și bocanci de armată. El s-a tuns scurt încă de când țara lui a decis că abilitățile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste graniță a conflictului din Ucraina.

Străbunicul lui Nowak a luptat în mișcarea de rezistență împotriva germanilor, afirmă el cu mândrie, adăugând: „Familia noastră este foarte patrioată, dacă țara este în pericol, trebuie să o protejezi”.

El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici în Polonia, nici în statele conduse altădată de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.

Multe perspective s-au schimbat după ce Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un an, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict și Rusia a început să își amenințe vecinii. Un studiu recent arată că aproximativ 30 la sută dintre polonezi s-ar alătura unor grupări militare sau paramilitare dacă țara lor ar fi atacată.

Această atitudine prevalează în rândul bărbaților tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, educați și care cunosc istoria și au modele în familie precum Novak. Susținerea față de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la sută dintre polonezi susținând în prezent reintroducerea recrutării.

„De la începutul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completă a stării anterioare”, a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.

Pentru 83 la sută dintre polonezi, Rusia este cea mai mare amenințare. Inițiativele de apărare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir și organizațiile de apărare civilă sunt pregătite să ofere numeroși „războinici de weekend” care să apere țara, după ce le-au oferit instrucție militară elementară. Militarii cu vechime se implică, de asemenea.

„Trebuie să folosim acest potențial”, a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie în noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forțe complementare de apărare națională.

Se au în vedere și antrenamente comune cu rezerviștii și militarii în termen, în timp ce se dezvoltă o structură de apărare regională care reunește militari profesioniști și grupări civile, afirmă ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak.

Devreme ce 45.000 de polonezi sunt implicați în diverse forme de instrucție militară, grupul de potențial combatanți este mare.

O situație similară se întâlnește și în republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se întâmplă în Ucraina.

Mulți cetățeni se antrenează acum în miliții locale, pregătindu-se voluntar să își apere țara în caz de urgență. În Letonia, unde miliția Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arată că 60 la sută din populație este pregătită să ridice armele.

În Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt susținuți de aproximativ 15.000 de membri ai forțelor de apărare Kaitseliit, mai avansați decât omologii lor din Polonia. Conduși de ofițeri ai armatei, acești soldați de weekend reprezintă o parte esențială a apărării naționale.

Lituania a reintrodus în martie serviciul militar pentru următorii cinci ani, cerându-le primilor 3.500 de tineri să își satisfacă stagiul militar de nouă luni în această toamnă.

Ca și celelalte două state baltice membre NATO, Lituania vede acum o „amenințare reală” la adresa securității sale și trebuie să fie capabilă să se apere timp de trei zile până la sosirea ajutoarelor, afirmă președintele Dalia Grybauskaite.

Îngrijorări privind pregătirea de luptă au apărut și în Cehia, în timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt încă vii. Ministrul Apărării, Martin Stropnicky, vrea să reintroducă stagiul militar după zece ani. Cabinetul încă dezbate această propunere. Dacă va fi aprobată, femeile vor fi, de asemenea, evaluate din punct de vedere al pregătirii fizice pentru serviciul millitar.

În cazul unei amenințări specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.

„După cum văd, acest lucru se va întâmpla dacă Rusia se implică într-o aventură militară în țările baltice”, a declarat Stropnicky.

Praga este neliniștită de faptul că trebuie să se bazeze doar pe o armată profesionistă formată din 20.000 de militari.

Un sondaj recent arată că peste 60 la sută din populație susține introducerea instrucției militare extinse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Surse: Prinţul Paul de România, localizat de Poliția Română. Unde se află "fugarul" condamnat la...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Surse: Prinţul Paul de România, localizat de Poliția Română. Unde se află "fugarul" condamnat la...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii