Agenția de rating S&P, găsită vinovată de proasta informare a investitorilor. Un produs cu calificativ maxim s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani

Agenția de rating S&P, găsită vinovată de proasta informare a investitorilor. Un produs cu calificativ maxim s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani
Publicat: 05/11/2012, 13:04
Actualizat: 31/01/2019, 22:01

Tribunalul Federal din Australia a decis că agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) este vinovată de inducerea în eroare a investitorilor, după ce un produs derivat complex s-a devalorizat masiv în mai puțin de doi ani după ce a primit calificativul maxim din partea agenției.

Magistrații Tribunalului Federal au decis că S&P și divizia locală a băncii olandeze ABN Amro, deținută în prezent de grupul britanic RBS, „a înșelat” și „a indus în eroare” 12 consilii locale, care au investit în derivate complexe de credit de tip CPDO în anul 2006, printr-un intermediar, potrivit Financial Times.

Instanța notează că nicio agenție de rating „de o competență rezonabilă” nu ar fi putut atribui derivatelor rating „AAA”. Derivatele respective sunt descrise în decizie drept „grotesc de complicate”, iar S&P și ABN Amro sunt vinovate și de publicarea de informații fie false, fie implicând „interpretări greșite sau neglijente”, potrivit judecătorului federal.

Decizia se întinde pe 1.500 de pagini și reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când o agenție de rating ajunge la proces pentru evaluarea unui produs financiar complex. Decizia va fi cu siguranță studiată atent de agențiile de rating și băncile de investiții din întreaga lume, notează FT.

„Decizia reprezintă o lovitură majoră pentru agențiile de rating, care s-au bucurat mereu de privilegiul de a profita de pe urma atribuirii acestor ratinguri fără a fi vreodată trase la răspundere de către investitori. Din acest moment, agențiile de rating nu se mai pot ascunde în spatele delimitărilor (disclaimer) pentru a se absolvi de răspundere”, a declarat unul dintre avocații care reprezintă consiliile locale.

În Statele Unite, agențiile de rating au reușit până acum să evite cu ușurință acțiunile în justiție prin care s-a încercat tragerea la răspundere pentru calificativele de top acordate unor produse financiare care s-au devalorizat masiv în timpul crizei financiare din 2007-2009. Principalul motiv invocat de agenții este disclaimer-ul atașat comunicatelor, care notează că informațiile și rapoartele trebuie considerate și interpretate drept opinii.

John Walker, directorul executiv al IMF Australia, compania de avocatură care a finanțat procesul consiliilor locale împotriva agențiilor de rating, a declarat că decizia Tribunalului Federal de la Sydney ar putea reprezenta un precedent important pentru justiția europeană.

IMF Australia analizează potențiale acțiuni similare în Olanda și Marea Britanie, vizând derivate CPDO în valoare de 2 miliarde euro comercializate de ABN Amro către mai multe bănci și fonduri de pensii și evaluate de S&P.

Cele 12 consilii locale au primit asigurări în 2006, de la ANB Amro și S&P, că derivatele respective, cu o valoare de 16 milioane dolari australieni la acea dată, au șanse extrem de mici să ajungă în situație de neplată (default). După mai puțin de doi ani, derivatele au fost lichidate cu o pierdere de peste 90% pentru consiliile locale.

În urma deciziei de luni, consiliile vor primi despăgubiri de 16 milioane de dolari australieni, însă costul total imputat părților acuzate s-ar putea ridica la 30 milioane de dolari australieni, incluzând cheltuielile de judecată și dobânzile.

S&P, companie care face parte din grupul McGraw-Hill, a anunțat că urmează să facă recurs. RBS a precizat că analizează decizia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
„Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea” Detalii înfiorătoare ale martorilor accidentului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Vehiculul militar UNICAT, vândut pe OLX. Are accesorii de BMW Seria 3 E46
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Tavi Colen, despre relația cu Gabriela Cristea: “Asta e nouă”
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×