Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în acest an. Care este cauza și la cât se aşteaptă să ajungă prețurile

Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în acest an. Care este cauza și la cât se aşteaptă să ajungă prețurile
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/01/2022, 13:40

Cererea de gaze în Europa se așteaptă să scadă în 2020, pe măsură ce prețurile din ce în ce mai mari fac mai competitiv cărbunele pentru producerea de energie, în timp ce, în Asia, creşterea cererii ar putea se se încetinească, a transmis, luni, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Anul trecut, consumul de gaze în Europa a crescut cu o valoare estimată la 5,5%, la 552 miliarde metri cubi (bcm). Pe de altă parte, cererea ar urma să scadă anul acesta cu aproximativ 4,5%, la 527 bcm, parțial ca urmaere a reducerii arderii gazelor în sectorul energiei, care ar putea scădea cu 6% faţă de 2021, previzionează IEA, în raportul privind piața gazelor, după cum relatează Reuters.

„Producerea de energie din gaze ar urma să scadă, în contextul expansiunii puternice a energiei din resurse regenerabile, în timp ce preţurile ridicate la gaze afectează competitivitatea lor în comparație cu producția de energie din cărbune”, se arată în raport.

Principalele îngrijorări

Preţurile gazelor în Europa şi Asia au urcat la niveluri-record în 2021, în timp ce în Statele Unite, acestea au fost la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza reducerii livrărilor, a capacităţilor scăzute de stocare, a problemelor/penelor din cauza infrastructurii şi a concurenţei gazelor naturale lichefiate (GNL).

Chiar dacă și prețurile cărbunelui și carbonului au crescut în Europa și UE, acestea nu au ajuns la nivelul mării preţului gazelor, favorizând utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate.

În Europa, livrările mai scăzute decât de obicei prin conductele ruseşti, coroborate cu îngrijorările privind întreruperea furnizărilor în eventualitatea sancţiunilor aplicate Rusiei dacă invadează Ucraina, au contribuit la menținerea unor prețuri ridicate anul acesta și încă stimulează folosirea mai frecventă a cărbunelui în țări în care se poate face schimbul între combustibil.

Cu cât vor mai creşte preţurile

În acest an, potrivit sursei citate, preţul gazelor în Europa şi preţul LNG în Asia să ajungă la o medie de 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu – unitate termală) şi, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale-record, din cauza nivelului scăzut al stocurilor şi al reducerii livrărilor.

În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar în Asia preţul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU.

Preţurile vor rămâne ridicate până la mijlocul anului, apoi vor scădea, dar asta numai dacă se îmbunătățește disponibilitatea livrărilor, consideră IEA. În SUA, totuși, se așteaptă ca mediile din acest an să fie similare cu cele din 2021.

În ciuda scăderii exporturilor prin gazoductele ruseşti în trimestrul patru al anului trecut, în 2021, per ansamblu, exporturile totale ale Rusiei prin conductele ţării spre Europa, inclusiv Turcia, s-au mărit în ritm anual cu 4%, în timp ce fluxurile spre Uniunea Europeană au scăzut cu 3%.

Anul acesta, producţia totală în Rusia este estimată la 763 bcm, în creştere faţă de 761 bcm anul trecut, se arată în raportul IEA.

În Asia, cererea de gaze a urcat cu 7% anul trecut, dar se așteaptă ca avansul să încetinească la 5%, la 950 bcm anul acesta. Cererea în China a urcat cu 12% în 2021, în contextul redresării economiei, dar anul acesta creșterea cererii ar urma să fie mai mică, cu 8%, la 394 bcm, ca urmare a încetinirii creșterii economice, a prețurilor de import mai mari și a vremii de sezon mai normală.

În India, cererea de gaze se așteaptă să urce cu 8% anul acesta, după un avans de 5% anul trecut, în timp ce în America de Nord, cererea de gaze a urcat cu 0,9% anul trecut şi ar urma să crească cu 1% în acest an, la 1.091 bcm.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?