Aici se văd Joe Biden și Vladimir Putin. Vila „La Grange”, construită în secolul al XVIII-lea, simbol al arhitecturii clasice. (Galerie FOTO)

Aici se văd Joe Biden și Vladimir Putin. Vila „La Grange”, construită în secolul al XVIII-lea, simbol al arhitecturii clasice. (Galerie FOTO)
Aici se văd Joe Biden și Vladimir Putin. Vila „La Grange”, construită în secolul al XVIII-lea, simbol al arhitecturii clasice
Publicat: 10/06/2021, 13:05

Ministerul de Externe al Elveției a anunțat că întrevederea dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin va avea loc în data de 16 iunie la Geneva. Locul asupra căruia au convenit echipele de securitate ale celor doi lideri este Vila La Grange, situată în parcul cu același nume, scrie Reuters. La Grange are o istorie aparte și povești care i-au dus faima peste ani.

„Elveţia le mulţumeşte celor două ţări pentru încredere, exprimată prin alegerea Genevei drept loc pentru desfăşurarea acestui summit”, a punctat diplomația helvetă într-un mesaj pe Twitter.

La Grange, o vilă, un parc, un domeniu de 21 de hectare

Construită în secolul al XVIII-lea, Vila „La Grange” se află în mijlocul parcului cu acelaşi nume, întins pe o suprafaţă de peste 21 de hectare. Amplasat la marginea orașului, parcul este situat pe malul lacului Geneva, fiind un loc de relaxare foarte căutat de locuitorii Genevei. Domeniul este împânzit cu copaci de sequoia, tufe de trandafiri şi fântâni, oferind o privelişte uimitoare asupra Lacului Geneva şi a bărcilor care unduiesc luciul apei.

În secolul al VIII-lea, familia Lullin a terminat construcția unei reședințe impunătoare, cum nu mai avea nimeni prin împrejurimi. Numai anexele gospodărești rivalizau cu orice casă construită atunci în Geneva. Remaercabilul ansamblu arhitectural, ridicat în stil clasic, a ajuns în proprietatea familiei Favre, care în secolul următor au continuat să modernizeze tot ansamblul „La Grange”. Au transformat domeniul într-un parc uriaș, construind edificii noi, printre care și o bibliotecă (1821), care găzduiește impresionanta colecție a lui Guillaume Favre.

  • Tot domeniul La Grange a fost donat municipalității din Geneva, la 1917, de William Favre. Printre alte condiții puse, și aceea ca biblioteca să fie păstrată, iar colecția de cărți, îmbunătățită. În prezent, Vila La Grange a devenit toatp o imensă bibliotecă, dar și unul dintre locurile preferate de turiștii care vizitează Geneva.

Măsuri de securitate fără precedent

Din 8 până în 18 iunie, Vila La Grange este închisă pentru vizitatori. În jurul parcului deja au fost ridicate garduri metalice. Autorităţile cantonului Geneva au impus stare de securitate sporită între 14 și 17 iunie. Printre altele, sunt interzise zborurile de drone deasupra întregului canton Geneva.

Elveţia nu a fost aleasă întâmplător ca locaţie a summit-ului ruso-american. Țara şi-a construit o politică din neutralitate; de altfel, Elveția nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale dictate împotriva Rusiei după anexarea Crimeii, în 2014. În plus, țara are un istoric ca locaţie gazdă pentru negocieri. În epoca Războiului Rece, preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov au ţinut primul lor summit la Geneva (noiembrie 1985) şi au convenit asupra reducerii arsenalelor nucleare. Tot aici, în 2009, secretarul de stat Hillary Clinton i-a dat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, o cutie galbenă cu un buton roşu, reprezentând resetarea simbolică a relațiilor dintre cele două state.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului