Albert al II-lea i-a îndemnat pe belgieni să rămână uniți, în ultimul său discurs susținut ca rege

Albert al II-lea i-a îndemnat pe belgieni să rămână uniți, în ultimul său discurs susținut ca rege
Publicat: 20/07/2013, 22:26

După 20 de ani domnie, Albert al II-lea a susținut, ca rege, un ultim discurs sobru, pe un ton grav și totodată optimist. Belgia poate „înfrunta viitorul cu încredere”, deoarece a „găsit un nou avânt atât pe plan intern, cât și european” în ultimii ani, a declarat el, în acest discurs televizat.

Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, este primul monarh belgian care se retrage de bunăvoie „predând ștafeta” fiului săi mai mare Philippe, în vârstă de 53 de ani, în pofida unor îndoieli ale populației cu privire la capacitatea acestuia din urmă de a domni.

În acest discurs, Albert al II-lea le-a cerut belgienilor să „îi înconjoare pe viitorul rege” și pe „viitoarea regină Mathilde” cu o „colaborare activă” și „susținerea” lor. „Vor forma un excelent cuplu în serviciul țării noastre și se vor bucura de toată încrederea mea”, a dat el asigurări.

Regele, a cărui domnie a fost marcată de două mari crize politice între flamanzi și francofoni, a recunoscut că Belgia nu este „întotdeauna ușor de guvernat”. Din fericire, „simțul compromisului constructiv” al majorității liderilor săi politici i-a permis să depășească obstacolele și să se transforme „dintr-un stat unitar într-un stat federal”.

„Sunt convins că păstrarea coeziunii statului nostru federal este vitală, nu doar pentru calitatea vieții noastre împreună (…), ci și pentru păstrarea bună stării noastre a tuturora”, a adăugat el.

Acest mesaj este adresat în mod expres Flandrei, în care se află aproape 60% din populația belgiană și în care separatiștii constituie principala forță politică. Un nou avans al acestora este așteptat în alegerile legislative din 2014.

– „Fără tam-tam” și capete încoronate

Festivitățile urmează să înceapă cu adevărat sâmbătă seara, când familia regală va participa la „balul național”, în cartierul popular Marolles, la Bruxelles.

Ea va avea duminică o zi foarte încărcată, când sunt prevăzute două momente puternice, transmise în direct de către televiziuni. La ora locală 10.30 (11.30 ora României), Albert al II-lea va semna în mod solemn actul oficial de abdicare, în prezența a aproximativ 250 de invitați, la Palatul Regal.

O oră și jumătate mai târziu, Philippe va depune jurământul, în cele trei limbi oficiale (olandeză, franceză și germană), în fața membrilor camerelor reunite ale Parlamentului. El va purta, potrivit unei tradiții, o uniformă militară și se va așeza pe tron, dar nu avea nici coroană și nici sceptru, atribute regale necunoscute Belgiei.

În primul rând se vor afla cei patru copii ai lui Philippe și ai foarte popularei Mathilde, inclusiv prințesa Elisabeth, care preia, la vârsta de aproape 12 ani, titlul de moștenitoare a tronului.

Cuplul regal va ieși, ulterior, în balconul Palatului, după care va asista la tradiționala defilare militară și la cea populară, la care sunt așteptate câteva sute de mii de persoane, în centrul Bruxelles-ului.

„Va exista o parte de «rege normal» în această zi”, a rezumat în ediția de sâmbătă cotidianul Le Soir, subliniind asupra modestiei acestei schimbări a domniei „între noi (…), fără tam-tam, în stilul nostru, undeva între grav și informal”. Costul ceremoniei, evaluat la aproximativ 600.000 de euro, îl depășește cu puțin pe cel al sărbătoririi unei Zile Naționale obișnuite.

Niciun cap încoronat din străinătate nu a fost invitat, „potrivit tradiției în Belgia, unde regele depune jurământul în fața națiunii reprezentate de Parlament”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Elio Di Rupo.

Capitalele, care nu au fost invitate, au început să transmită mesaje de felicitare. Secretarul de Stat american John Kerry i-a adus un omagiu lui Albert al II-lea, care „a servit în mod admirabil poporul belgian în timpul domniei sale de 20 de ani”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?