ALEGERI ÎN FRANȚA. Campania electorală devine din ce în ce mai dură pe ultima sută de metri

ALEGERI ÎN FRANȚA. Campania electorală devine din ce în ce mai dură pe ultima sută de metri
Publicat: 29/04/2012, 20:43
Actualizat: 29/04/2012, 20:43

Socialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, și președintele Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, și-au înăsprit tonul înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei doi oficiali înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Franța, relatează AFP.

Duminică, ei au întreprins sprintul final prin două mitinguri de amploare, organizate la Paris de Hollande și la Toulouse de Sarkozy. Dar punctul forte al săptămânii va fi dezbaterea de miercuri, prima confruntare dintre cei doi oameni politici din 2005.

„Dacă luăm în considerare tonul și fondul campaniei, dezbatere va fi dură. Sunt pregătit”, a avertizat François Hollande. Candidatul stângii vrea să sublinieze „contradicțiile și incoerența președintelui în exercițiu”.

„Va trebui ca François Hollande să facă ceea ce el detestă: să fie direct”, a declarat Sarkozy, în poziție de challenger față de rivalul său, declarat câștigător în sondaje cu 54-55 la sută din intențiile de vot.

Tonul s-a înăsprit în ultimele zile între cei doi rivali. Scorul istoric al extremei drepte în primul tur, de aproape 18 la sută din voturi, l-a determinat pe șeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen.

Această orientare înspre dreapta a discursului său, mai ales în materie de securitate și imigrație, a fost criticată puternic de stânga și de mai mulți susținători ai săi.

„Aud spunându-se că strategia nu este bună. Dar dacă ar fi fost așa de proastă, cum m-aș fi descurcat” în primul tur, se apără președintele.

Nicolas Sarkozy a respins categoric sondajele care în trecut „s-au înșelat” și a afirmat că simte „cum crește o mobilizare” pe care nu a „văzut-o niciodată în toată viața sa politică”.

„Va fi o participare masivă”, susține președintele.

După o săptămână consacrată electoratului de extremă dreapta, două cazuri și-au făcut apariția în campanie: acuzațiile fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn și suspiciunile de finanțare de către fostul dictator libian Muammar Kadhafi a campaniei prezidențiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007.

Cotidianul britanic The Guardian a publicat ceea ce prezintă a fi un interviu cu DSK al jurnalistului american Edward Epstein în care fostul ministru socialist își acuză adversarii că s-au folosit de cazul Sofitel pentru a-l împiedica să candideze la președinție.

Potrivit jurnalistului american, DSK „a devenit principala țintă a serviciilor franceze în februarie sau martie 2011”. Duminică, anturajul lui DSK a afirmat că fostul director al FMI nu a dat niciun interviu cotidianului The Guardian și că este vorba despre un „montaj” realizat pe baza unei cărți a jurnalistului american Edward Epstein ce urmează să apară.

Dar difuzarea acestui interviu între cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale a declanșat o confruntare între echipa lui François Hollande și cea a președintelui în exercițiu. Acesta din urmă a apreciat sâmbătă că DSK „ar trebui să aibă decența să tacă”, iar purtătoarea de cuvânt a președintelui, Nathalie Kosciusko-Morizet, l-a ironizat pe François Hollande care „și-a găsit” un „garant de moralitate cercetat pentru proxenetism în stare agravată”.

Un semn al faptului că socialiștii se feresc de DSK este acela că fosta candidată la alegerile prezidențiale din 2007, fosta parteneră a lui François Hollande Ségolène Royal, a afirmat că a părăsit în grabă o serată aniversară sâmbătă, după ce a aflat că DSK a fost invitat. Potrivit unui jurnalist care a anunțat pe Twitter această serată organizată într-un bar din Paris, doi dintre apropiații candidatului, purtătorul său de cuvânt și directorul de campanie, au fost, de asemenea, invitați.

Un alt dosar care perturbă campania este finanțarea campaniei din 2007, în urma căreia Nicolas Sarkozy a devenit șeful statului.

Site-ul de știri Mediapart a publicat un document, atribuit lui Moussa Koussa, fostul șef al serviciilor de informații libiene, care în 2006 evoca un „acord de principiu” încheiat la Tripoli pentru finanțarea cu 50 de milioane de euro a campaniei lui Nicolas Sarkozy. Mediapart nu susține că această finanțare a avut loc efectiv, dar stânga îi cere lui Sarkozy să „se explice”.

Apropiații lui Sarkozy s-au dezlănțuit, premierul François Fillon calificând Mediapart drept „oficină finanțată de prieteni bogați” ai lui François Hollande și documentul publicat drept un „fals, în orice caz imposibil de autentificat”.

Nicolas Sarkozy a denunțat el însuși, duminică, o „infamie” și a calificat Mediapart drept „oficină în serviciul stângii”.

„Este o înscenare. Mediapart este obișnuit cu minciunile”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani