Alegeri în Rusia. Reacții internaționale la noul mandat a lui Vladimir Putin / Liderul rus, felicitat doar de dictatori

Alegeri în Rusia. Reacții internaționale la noul mandat a lui Vladimir Putin / Liderul rus, felicitat doar de dictatori
Publicat: 18/03/2024, 15:55
Actualizat: 18/03/2024, 16:01
Vladimir Putin a fost reales duminică încă şase ani la Kremlin, în al cincilea mandat, cu 87% dintre voturile exprimate, un record, potrivit Comisiei Electorale, o victorie condamnată în avans în Occident de Charles Michel sau Emmanuel Macron, dar salutată de China, Coreea de Nord, Venezuela sau Cuba.

Liderii mai multor așa-zise țări prietenoase cu Rusia l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa la alegerile prezidențiale, la care candida pentru al cincilea mandat.

Potrivit presei ruse, primul lider străin care l-a felicitat pe Vladimir Putin a fost președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cărui legitimitate a fost pusă la îndoială de Statele Unite. El l-a numit pe Putin „frate mai mare” și a spus că victoria lui va ajuta la construirea unei „lumi multipolare”.

Transmit felicitările mele poporului frate al Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin, pentru extraordinara sa victorie, salută luni pe X preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro.

Iranul a salutat o victorie solidă a lui Vladimir Putin, iar liderii din Cuba, Nicaragua şi Bolivia i-au transmis mesaje de felicitare cu ocazia realegerii.

Bolivianul Luis Arce a salutat o victorie strălucitoare care reafirmă unitatea curajosului popor rus în jurul suveranităţii sale şi dezvoltării constante”.

Cubanezul Miguel Diaz-Canel, care conduce insula comunistă din 2019, a transmis pe X că Vladimir Putin reprezintă un exemplu” prin modul în care gestionează Rusia.

Putin a primit felicitări și de la liderii Coreei de Nord și Myanmar, cu aceștia Moscova cooperează strâns în domeniul aprovizionării cu arme. Ulterior, şi preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe liderul de la Kremlin pentru victoria obţinută duminică seara.

Această victorie dovedeşte susţinerea deplină” a ruşilor, consideră preşedintele chinez Xi Jinping.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, se declară convins că sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi preşedintelui Putin, relaţiile între China şi Rusia vor continua să progreseze” în următorii ani.

Alexander Lukașenko, liderul din Belarus, l-a felicitat pe Putin la telefon, a declarat serviciul său de presă.

Putin a primit felicitări și din partea liderilor din Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Azerbaidjan, șeful pro-rus al Republicii Bosniace, Milorad Dodik și membri ai opoziției moldovenești.

Occidentul critică corectitudinea alegerilor din Rusia

Alegerile din Federația Rusă au fost criticate de țări occidentale ca Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că „alegerile nu sunt, evident, nici libere și nici corecte, având în vedere modul în care Vladimir Putin a închis oponenții politici și i-a împiedicat pe alții să candideze împotriva lui”.

Înainte de a prezida astăzi o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, Josep Borrell a declarat că alegerile din Federația Rusă nu au fost libere sau corecte şi că s-au bazat pe represiune şi intimidare”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin a devenit „dependent de putere”. În plus, liderul de la Kiev a menționat că alegerile din Rusia sunt o simulare ilegitimă.

Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. Trebuie să ne asigurăm că se va întâmpla asta, a transmis Zelenski.

Ministerul francez de Externe a salutat curajul multor cetăţeni ruşi care şi-au manifestat în mod paşnic opoziţia faţă de această atingere a drepturilor lor politice fundamentale”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat că UE condamnă alegerile ,,ilegale” organizate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina.

În cadrul unei postări pe platforma X, ministrul de Externe al Marii Britanii a precizat că alegerile ,,ilegale” au prezentat ,,o lipsă de opţiuni pentru alegători”, adăugând că ,,nu aşa arată nişte alegeri libere şi corecte”.

Conform rezultatelor raportate de Biroul Electoral Central din Rusia după numărarea a 99,43% din buletinele de vot, Vladimir Putin a câștigat scrutinul cu scorul de 87,32%. Pe locul al doilea s-a clasat politicianul comunist Nikolai Haritonov, cu 4,32%, iar pe locul al treilea Vladislav Davankov, cu 3,79%, potrivit agenției Tass.

Liderul de la Kremlin urmează să rămână la putere până în 2036.
CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni