ALEGERI ÎN RUSIA. Vladimir Putin a câștigat, fără emoții, al patrulea mandat de președinte, cu 76% din voturi. UPDATE

Redactor:
Marian Avram
Alegeri fără emoții în Rusia. Vladimir Putin a fost reales președinte, adjudecându-și al patrulea mandat la Kremlin cu 76% din voturi.

UPDATE Peste 55 de milioane de cetățeni ruși au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidențiale din 18 martie, a anunțat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripțiile electorale, relatează site-ul agenției Tass.

Rezultatele reprezintă o premieră pentru Vladimir Putin în privința anvergurii susținerii sale. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape 55,5 milioane de votanți au optat pentru președintele în exercițiu.

Putin a obținut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) – 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) – 5,67%; Ksenia Sobciak (Inițiativa Civică) – 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) – 1,04%, Boris Titov (Partidul Creșterii) – 0,75%, Maxim Suraikin (Comuniștii Rusiei) – 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Națională a Rusiei) – 0,65%.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anunțat că prezența la vot a fost actualizată la „puțin peste 67%”, în condițiile în care au fost înregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

Ministerul rus de Externe a transmis că s-a înregistrat o prezență la urne fără precedent în cadrul secțiilor de votare din străinătate.

În 2002, Putin a primit 52,94% dintre voturi – 39,74 milioane de persoane. În 2004, a obținut 71,31% dintre voturi – 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetățeni ruși (63,6%) l-au votat pe Vladimir Putin.

„Aș vrea să le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova și susținătorilor noștri din toată țara: mulțumesc pentru acest rezultat. Văd în această situație recunoașterea lucrurilor făcute în ultimii ani, în condiții foarte dificile, precum și încrederea și speranța poporului nostru că vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil și mai eficient”, a spus președintele rus în exercițiu.

După anunțarea rezultatelor parțiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa acestuia.

„Toate schimbările în cadrul guvernului trebuie să fie efectuate de către președinte, care va prelua noul mandat, așa că acum mă voi gândi la ce trebuie făcut și cum trebuie făcut. Toate schimbările vor avea loc după inaugurare. Este foarte important pentru noi ca diferitele forțe politice să fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul național. Este important să înțelegem că ne confruntăm cu provocări uriașe, pe care trebuie să le depășim, trebuie să îndeplinim obiectivele națiunii. Și mă bazez pe voi toți să continuăm această muncă împreună”, a mai declarat Putin.

Întrebat dacă intenționează să fie președintele Rusiei și în 2030, Putin a răspuns amuzat: „Să calculăm. Credeți că voi rămâne în funcție până la 100 de ani? Nu, este puțin ridicol”. Următorul mandat al lui Vladimir Putin este în perioada 2018-2024.

Mizele lui Putin

Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâștigarea influenței internaționale a Rusiei.

Fost ofițer KGB și fost director al FSB, Putin a ajuns președinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foști ofițeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic și au distrus perspectivele democrației reprezentative.

Ales prima dată la președinție cu 53 la sută din voturi în timp ce era șef de stat interimar după demisia predecesorului său Boris Elțîn, și grație unui război lansat în Cecenia după atentate sângeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal în 2004 cu peste 71 la sută din voturi.

Creșterea rapidă a nivelului de viață, permisă în special de creșterea cursului mondial al petrolului și de o politică percepută ca restabilind locul țării pe scena mondială, a alimentat această popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a rămas cel mai puternic om din țară după ce l-a propulsat, în 2008, la președinție pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonații săi, Constituția nepermițându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

În toți acești ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influenței Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.

Intervenția militară din Georgia din 2008 a fost primul pas agresiv făcut de Rusia lui Putin pe plan extern. Cu toate că a invadat Georgia, mesajul era adresat NATO și SUA. Semnificațiile acțiunii Rusiei din Georgia sunt importante deoarece scot în evidență anumite caracteristici perene ale politicii externe a Rusiei. Prin intervenția în Georgia, Moscova a vrut să arate că o nouă Rusie, dezvoltată pe fundația intereselor sale naționale, a dobândit un rol cu drepturi depline în afacerile globale. Kremlinul dorea să marcheze faptul că Rusia a redevenit un stat puternic pe arena internațională, stat care trebuie să fie luat în considerare și care își poate apăra interesele. Astfel, Rusia a încercat să-și consolideze poziția internațională. Totodată, monopolul Occidentului, extinderea NATO spre est și perspectiva aderării pentru Ucraina și Georgia, oferită în urma summitului NATO de la București din 2008, au făcut ca Moscova să reacționeze și să traseze o linie peste care Occidentul nu avea voie să treacă.

În anul 2014 Rusia a anexat Peninsula Crimeea, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident, iar ulterior a oferit sprijin insurgenților proruși din estul Ucrainei în conflictul lor cu Guvernul de la Kiev. Potrivit datelor furnizate de ONU, peste 10.000 de personae au murit în urma conflictului din Ucraina Incursiunea Rusiei din Ucraina a atras mai multe sancțiuni economice aplicate de către SUA și Uniunea Europeană. Operațiunea din Ucraina i-a sporit prestigiul lui Putin în Rusia, dar a declanșat cea mai gravă criză de la sfârșitul Războiului Rece între Rusia și Occident.

În 2015, Moscova a surpins cancelariile occidentale intevenind militar în Siria în susținerea regimului Bashar al-Assad, mișcare ce a schimbat cursul conflictului sirian și care i-a permis lui Bashar al-Assad să rămână la putere.

Veniturile rușilor s-au dublat în primii zece ani sub conducerea lui Putin, salariile crescând cu 10% anual, dar acum stagnează aproape de nivelurile din 2010, potrivit Bloomberg. Un sondaj de opinie arată că aproape două treimi dintre ruși nu au simțit că în ultimele 12 luni situația lor financiară s-a îmbunătățit și aproape jumătate dintre ei nu se așteaptă ca situația să se schimbe în următorul an. Anul trecut veniturile disponibile au scăzut cu 1,7%, deși guvernul prognoza o creștere de 0,2%. Iar companiile rusești nu au niciun motiv să majoreze salariile. Profiturile nete cumulate din perioada ianuarie-noiembrie 2017 sunt cu 4% mai mici față de perioada similară a anului anterior.

Pe plan intern, Rusia se confruntă cu suficiente probleme: greve, salarii neplătite, condiții scăzute de trai, corupție, demografie în picaj sau sărăcie. În plus economia Rusiei a fost afectată de sancțiunile impuse după anexarea Crimeei, dar și după noile măsuri punitive aplicate după scandalul privind amestecul în algerile prezidențiale americane din 2016.

În cadrul campaniei electorale, Putin a promis că va înjumătăți numărul cetățenilor care trăiesc în sărăcie, acum de 20 de milioane, și că va majora cu 50% PIB-ul per capita până la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, Putin a promis creșteri salariale și reducerea nivelului de sărăcie.

„Trebuie să acționăm decisiv pentru prosperitatea cetățenilor noștri. Să rămânem în urmă este principala amenințare, acesta este dușmanul nostru. Cea mai mare realizare este că economia Rusiei s-a schimbat radical. Aproape că s-a dublat ca amploare. Numărul persoanelor aflate sub pragul sărăciei s-a redus la jumătate. Totuși, numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei rămâne mare și trebuie să lucrăm la acest lucru. Trebuie să reducem diferențele dintre persoanele cu venituri foarte mari și cele cu venituri mici. În acest context, am avut multe realizări și multe probleme rămase nerezolvate”, a declarat Putin în timpul campaniei. Economia Rusiei s-a schimbat mult, dar nu ne-am atins principalul obiectiv economic: nu am modificat încă structura economică”, a precizat președintele Rusiei, amintind că în momentul inițierii reformelor inflația era de circa 30%, iar în prezent este de 2,2%”, a declarat Putin în timpul campaniei.

Tags:
Inchide