ALEGERI SUA 2012 – REZULTATE: Barack Obama A CÂȘTIGAT un nou mandat. „Nu am fost niciodată mai încrezător în aceste State Unite!” – GÂNDUL A TRANSMIS LIVE

Publicat: 07/11/2012, 16:08
Actualizat: 31/01/2019, 20:31

Barack Obama A CÂȘTIGAT ALEGERI SUA 2012 în fața contracandidatului republican Mitt Romney, la finalul a 18 luni de campanie electorală deosebit de obositoare și, mai ales costisitoare, potrivit primelor REZULTATE. Totul a mers în ziua și noaptea alegerilor conform scenariilor pozitive ale democraților, victoria președintelui devenind clară cu câteva ore înainte de închiderea tututor secțiilor de votare. De asemenea, în cadrul alegerilor legislative, democrații și-au păstrat controlul asupra Senatului, în timp ce republicanii au păstrat Camera Reprezentanților.

GÂNDUL a transmis LIVE TEXT pe tot parcursul ALEGERILOR DIN SUA – LIVE PE FACEBOOK ȘI PE TWITTER. URMĂRIȚI MAI JOS DESFPȘURAREA EVENIMENTELOR, ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 9.01 Pe scena din McCormick Place au urcat și Joe și Jill Biden, precum și numeroși apropiați ai familiilor prezidențiale și viceprezidențiale. Cu toții se felicită, într-o „ploaie” de lumini și confetti.

UPDATE 8.39 Obama: „În această seară, la alceste alegeri, voi, poporul american, ați demonstrat că, deși drumul a fost lung și greu, pentru SUA ce e mai bun abia acum urmează. Vreau să mulțumesc fiecărui american care a participat la aceste alegeri, celor care au votat pentru prima oară, celor care au stat foarte mult timp la coadă – apropo, va trebui să rezolvăm problema asta – , fie că ați ținut o pancartă cu Obama sau una cu Romney, vocea voastră a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney și l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dură, dar numai pentru că amândoi ne iubim profund țara”.

„Vreau să îi mulțumesc prietenului meu și partenerului din ultimii patru ani, cel mai bun vicepreședinte pe care și l-ar putea dori cineva, Joe Biden. Și nu aș fi bărbatul care sunt astăzi fără femeia care, acum 20 de ani, a acceptat să îmi fie soție. Michelle – vreau să spun asta public – , nu te-am iubit niciodată mai mult și nu m-am simțit nicicând mai mândru văzând cum țara se îndrăgostește de tine, în calitate de primă doamnă”.

„Vă mulțumesc pentru că ați crezut în mine până la capăt, dincolo de toate suișirile și coborâșurile. M-ați ridicat de-a lungul acestui drum și vă sunt recunoscător”.

„Democrația într-o națiune de 300 de milioane de oameni poate fi gălăgioasă. Dar, în ciuda tuturor diferențelor dintre noi, cei mai mulți avem același nucleu de visuri pentru țara noastră.”

„Economia noastră îli revine, un deceniu de război e încheiat, iar această campanie lungă s-a terminat. Mă întorc la Casa Albă mai hotărât și inspirat ca niciodată. În această seară, ați votat pentru acțiune, nu politica de zi cu zi. În următoarele luni, sunt hotărât să lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne așteaptă. Aceasta nu înseamnă că treaba voastră s-a încheiat. În democrația noastră, rolul cetățeanului nu se încheie după vot”.

„Vă mulțumesc! Nu am fost niciodată mai încrezător în aceste State Unite!”.

UPDATE 8.34 Pe conturile de Twitter ale lui Jose Manuel Barroso și David Cameron au fost postate mesaje de felicitare pentru Barack Obama.

UPDATE 8.32 Președintele Obama a ajuns în McCormick Place din Chicago unde este așteptat de zeci de mii de susținători, și își va rosti, în scurt timp, discursul de victorie.

UPDATE 8.07 Pe contul de Twitter al lui Barack Obama a fost postată următoarea imagine:

UPDATE 8.05 Casa Albă publică prima fotografie cu Barack Obama și Joe Biden, sărbătorindu-și victoria. Pe fundal, se pot vedea și soțiile lor felicitându-se.

UPDATE 7.55 Mitt Romney își acceptă, în sfârșit , înfrângerea: „Tocmai l-am sunat pe președintele Obama, ca sp îl felicit pentru victoria lui și să îi urez succes în noul mandat. Țara noastră are de înfruntat provocări mari, mă rog să ne poată ghida ca națiune pentru a trece peste ele”. Romney le mulțumește tuturor celor care l-au ajutat în această campanie, inclusiv candidatului său pentur vicepreședinție, Paul Ryan, despre care spune că, exceptându-o pe Ann, soția sa, a fost „cea mai bună alegere pe care a făcut-o”. Romney vorbește despre greutățile din viitor și nevoia de a conlucra indiferent de culoarea politică. Spune că el și Ryan au dat totul în această campanie, că și-ar fi dorit să fie el liderul care să îndrume poporul american, însă națiunea a ales un alt lider, iar el se va ruga pentru acest lider.

UPDATE 7.00 Mitt Romney încă nu vrea să acepte înfrângerea. El și echipa lui analizează datele din Ohio.

UPDATE 6.52 Presa liberală sărbătorește. Iată un titlu care le mulțumește celor care l-au reales pe Obama, electoratul latino-american:

UPDATE 6.45 Dezamăgire și lacrimi în tabăra lui Mitt Romney:

FOTO: Edward Linsmier/AFP/Mediafax

UPDATE 6.30 Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein: „Tocmai i-am trimis un email vicepreședintelui SUA pentru a-l felicita pentru rezultat. Oricât îmi doresc să mă întorc acasă, la copii și nepoți, este un moment dulce-amărui că plec din România. Este și un moment de emoție și bucurie pentru mine, în sensul că eu am crescut în sudul segregat al SUA, în care afro-americanii nici nu puteau vota, iar acum eu lucrez pentur un președinte afro-american, care tocmai a fost reales. Asta demonstrează că mesajul Americii este că, dacă există calitate și curaj, se poate reuși”.

UPDATE 6.25 Victoria este confirmată și de NBC, ABC și CBS. Nimic nu mai poate schimba situația în acest moment. BARACK OBAMA RĂMÂNE PREȘEDINTELE SUA PENTRU ÎNCĂ PATRU ANI. Pentru a oficializa victoria, Empire State Building este albastră, culoarea democraților.

UPDATE 6.18 Cursa s-a terminat. CNN anunță că Barack Obama a câștigat statul Ohio, deci A CÂȘTIGAT ALEGERILE și un nou mandat. America democrată sărbătorește.

UPDATE 6.17 Obama va câștiga și statul Oregon, cu 7 electori, deci ajunge la 256.

UPDATE 6.15 Susținătorii lui Obama sunt atât de fericiți, încât au început să danseze cu miile. Președintele a câștigat statul-cheie Iowa, plus New Mexico. Potrivit calculelor CNN, chiar și fără Ohio ori Florida, Obama este foarte aproape de cei 270 de electori, având 249.

UPDATE 6.12 Empire State Building, din New York, s-a colorat în ton electoral.

UPDATE 6.10 După cum era de așteptat, Barack Obama câștigă California și cei 55 de electori ai acestui stat. De asemenea, va câștiga Hawaii, statul lui natal, și statul Washington, anunță Associated Press. Mitt Romney ar putea câștiga două state mici – Idaho și Montana – și un stat foarte important, Carolina de Nord, cu 15 electori, potrivit Fox News, citat de Reuters.

De asemenea,este deja o certitudine că Senatul rămâne sub controlul democraților, iar Camera Reprezentanților stă în mâna republicanilor.

UPDATE 6.03 Dată fiind situația și presupunând că exit poll-urile și estimările presei americane au fost, în mare, corecte, putem spune că Obama este pe un drum sigur spre victorie. Practic, nici nu mai are nevoie de mai mult de un stat-cheie important – Ohio, Virginia sau Florida. În prezent, conduce în două dintre ele, deși în Florida avantajul este minor. Astfel, dacă nu va exista o răsturnare de situație în ultima oră, ne putem aștepta ca aceste alegeri să se încheie chiar înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 5.40 După numărarea a 39% din voturi la nivel național, Romney conduce la votul popular, cu 51%, față de 48%, cât are, deocamdată, Obama, potrivit CNN. De precizat că în aceste voturi nu figurează multe state, între care și California, cel mai populat stat american, care îi va reveni cu siguranță candidatului democrat.

UPDATE 5.30 Obama continuă să conducă în Ohio, după numărarea a 59% din voturi, ultimele estimări continuând să îl dea pe Obama în față, cu un avantaj de două puncte procentuale- 50% față de 48%.

UPDATE 5.20 Sarah Palin, la Fox News, despre rezultatele lui Mitt Romney de până acum: „Sunt dezamăgită”.

UPDATE 5.10 CNN anunță că Obama a câștigat statul New Hampshire, republican prin tradiție.

UPDATE 5.00 Încă o veste foarte bună pentru tabăra democrată: mai multe surse îl dau pe Obama câștigător în Minnesota.

UPDATE 4.47 CNN confirmă că Barack Obama va câștiga, cel mai probabil, Pennsylvania. De asemenea, potrivit ultimelor informații, Obama a câștigat și Wisconsin, statul candidatului republican la vicepreședinție, Paul Ryan – încă o lovitură dură pentru Romneym, care spera că va câștiga acest stat tradițional democrat. În plus, unii dintre candidații republicani considerați favoriți pentru Senat au pierdut alegerile în fața democraților. Aceasta înseamnă că partidul lui Obama se descurcă mai bine decât era așteptat la aceste alegeri legislative, existând șanse să câștige noi locuri în Senat. În Chicago se sărbătorește deja.

UPDATE 4.35 Situație incredibilă în pronosticurile CNN. După numărarea altor voturi, Barack Obama și Mitt Romney rămân la egalitate în Florida, cu 50%. Romney este în fața lui Obama în acest stat cu aproximativ 600 de voturi – situația semănând tot mai mult cu cea din 2000.

Huffington Post îi dă pe candidați la egalitate de electori în acest moment.

UPDATE 4.30 NBC îl dă pe Barack Obama drept câștigătorul statului-cheie Pennsylvania. „Dacă acest pronostic este corect, este o veste foarte proastă pentru Romney, care își proclamase victoria în Pennsylvania. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Romney trebuie să câștige Ohio, Virginia și Florida și să îl întreacă pe Obama și în alt stat. Este un scenariu aproape imposibil”, explică pentru gândul jurnalistul american John Head.

UPDATE 4.15 Rezultat parțial interesant anunțat de CNN. În acest moment, Obama și Romney sunt la egalitate în Florida, un stat pe cât de important, pe atât de sensibil, dacă ne amintim de situația de aici din anul 2000.

UPDATE 4.00 Pe scurt, situația până în acest moment stă în felul următor: deocamdată, nu există surprize prea mari. Barack Obama pare să câștige statele pe care era așteptat să le câștige, reciproca fiind valabilă și pentru Mitt Romney. Foarte important de spus, toate rezultatele de până acum au la bază centralizarea unui număr foarte mic de voturi. Avantajul pe care Obama îl are în unele state deosebit de importante – a se vedea Florida și Ohio – este un indicator că situația nu este tocmai bună pentru campania lui Romney, care nu se descurcă la fel de bine precum se aștepta. Esențial pentru el este să nu piardă niciunul dintre următoarele trei state-cheie: Florida, Ohio și Virginia.

UPDATE 3.40 Toate marile televiziuni și ziare americane dau noi rezultate în flux continuu. Situația se schimbă constant, Obama și Romney întrecându-se reciproc la intervale de doar câteva minute, dat fiind că încă suntem în prima fază a procesului de centralizare a voturilor.

UPDATE 3.20 Potrivit Associated Press, Obama ar fi câștigat și Connecticut și Delaware.

UPDATE 3.10 Noile exit poll-uri indică o victorie din partea lui Obama în următoarele state: Ohio (cu un procentaj mult prea mare pentru a rămâne la fel – 62% la 37) Missisippi, Illinois, Maryland, Maine, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Massachusetts (statul lui Mitt Romney) și District of Columbia. Mitt Romney ar fi câștigat Georgia, Oaklahoma și Missouri.

UPDATE 3.00 Situație foarte interesantă în acest moment. CNN a anunțat noi exit poll-uri, care indică un avans de trei procente pentru Mitt Romney la capitolul vot popular, nivel național – Romney: 51%, Obama-48%. Cu toate acestea, Obama are mult mai mulți electori decât Romney, conform aceleiași surse – 64, față de 40 cât are deocamdată republicanul în pronosticurile CNN. De asemenea, noile rezultate sugerează un avans și mai mare pentru Obama în Ohio.

UPDATE 2.40 Noi exit poll-uri anunțate de CNN. De data aceasta este vorba despre unele dintre cele mai importante state. Astfel, Obama ar putea câștiga Ohio cu 51% la 48%-Romney. Ohio, cu cei 18 electori ai săi, este cel mai important stat-cheie, care are un precedent în a decide alegerile. De asemenea, artimetica electorală sugerează că, fără statul Ohio, Mitt Romney nu are nicio șansă să câștige alegerile.

Rezultate exit poll-uri CNN în Florida, cel mai mare stat-cheie, cu 29 de electori, care a decis rezultatul din 2000: 52% pentru Obama și un pronostic de 48% pentru Romney. În Carolina de Nord, ar fi egalitate, cu 49%, iar Romney ar fi câștigat Virginia de Nord.

UPDATE 2.30 Barack Obama a postat pe toate site-urile sale un video preînregistrat, în care le spune americanilor că nu e de glumă și că trebuie să meargă la vot.

UPDATE 2.20 Potrivit Business Insider, prezența la urne a trecut de 70% în Nevada.

UPDATE 2.05 S-a închis votul în primele state, de pe Coasta de Est. Potrivit primelor exit poll-uri anunțate de CNN, candidații sunt la egalitate în Virginia (13 electori), cu 49%; Obama ar fi câștigat statul Vermont (3 electori), în timp ce Romney a luat statele Indiana (11 electori) și Kentucky (8 electori). În ceea ce privește aceste ultime trei state, nu poate fi vorba de nicio surpriză, exit poll-urile confirmând pronosticurile.

UPDATE 2.00 Peter Hamby, membru al staff-ului candidatului republican, i-a spus jurnalistei CNN Candy Crowley, care se află la sediul de campanie al lui Mitt Romney, că datele interne ale republicanilor sugerează că Romney va câștiga statul Ohio la o distanță de 5 puncte de Obama, scrie CNN.

UPDATE 1.50 Cifră impresionantă înaintată de Huffington Post, care susține că, din iunie și până la ALEGERI SUA 2012, pe posturile americane de televiziune au fost difuzate 1.015.615 spoturi electorale cu pro sau contra celor doi candidați.

UPDATE 1.40 Încrezător în șansele sale, Mitt Romney spune că nu și-a pregătit decât discurs de victorie, lung de 1.118 cuvinte, scrie CNN.

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 1.35 Alte informații despre ALEGERI SUA 2012 actualizate constant puteți găsi aici: Washington Post, New York Times, Huffington Post, CNN, The Guardian.

UPDATE 1.20 Mitt Romney continuă campania pe Twitter, cu mesaje dese, în care îi îndeamnă pe americani să meară la vot.

UPDATE 1.10 John Head, jurnalist și scriitor american, ne scrie că prezența la urne se anunță să fie deosebit de mare în unele state, o veste care ar putea să fie motiv de bucurie pentru democrați, aceștia având mare nevoie de rată mare de participare la acest scrutin.

UPDATE 00.30 Bucurie mare la petrecrea Ambasadei SUA, unde s-au anunțat rezultatele „votului” de aici: Barack Obama a primit 173 de voturi, Mitt Romney – 43. Au existat și alte nominalizări: Hillary Clinton, Papa Benedict al XVI-lea, Freddie Mercury și, cu un vot, Gigi Becali (anunț care a stârnit râsul și apaluzele audienței).

UPDATE 00.17 Prima victorie a lui Barack Obama pe ziua de azi – la meciul de baschet pe care l-a jucat cu prietenii săi în Chicago, scrie Huffington Post.

UPDATE 00.03 O mașină de vot defectă din Pennsylvania înregistra voturile pentru Barack Obama drept voturi pentru Mitt Romney, scrie New York Times. Problema s-a rezolvat ulterior.

UPDATE 23.50 Pe unde te întorci, la petrecerea Ambasadei SUA, se aud discuții poliglote despre politica americană și despre ALEGERI SUA 2012. Oamenii mânăncă, beau, socializează și își fac poze cu candidații de carton.

FOTOGRAFII: Gândul

UPDATE 22.40 Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, susține un discurs în cadrul petrecerii organizate cu ocazia alegerilor: „Este pentru prima oară când eu și soția mea nu suntem în Statele Unite, pentru a vota. Dar am votat amândoi, pe Internet. Este, de asemenea, pentru prima oară în 30 de ani când nu sunt în SUA, pentru a lucra într-o campanie pentru Partidul Democrat. Trebuie să spun că alegerile americane arată diferit de la mii de kilometri depărtare și poate puțin mai clar decât din sufrageria noastră din Washington. Îmi dau seama aici că, în primul rând, colegiul de electori este foarte greu de explicat de la distanță. Un alt aspect evident de la distanță este suma mare de bani pe care o cheltuim pentru organizarea alegerilor – am înțeles că anul acesta este vorba despre 6 miliarde de dolari”.

UPDATE 22.10 Ultimele pregătiri în sălile din Chicago, respectiv Boston, în care candidații își vor susține discursurile după anunțarea rezultatelor.

În stânga, sala lui Obama (Chicago), în dreapta, sala lui Mitt Romney (Boston).

UPDATE 21.55 Petrecerea organizată de Ambasada SUA în Capitală, cu ocazia nopții alegerilor a început. Pălării, insigne, bomboane electorale și buletine de vot unde, dacă nu îți plac Obama și Romney, poți să îl alegi președinte până și pe Bugs Bunny – invitații se bucură de ALEGERI SUA 2012.

FOTOGRAFII: GÂNDUL

UPDATE 21.40 Semne de îngrijorare în tabăra republicană, care trimite e-mail „urgent”, pentru a avertiza electoratul asupra unei mobilizări a taberei democrate la vot, transmite BBC News. Istoric, prezența mare la vot s-a dovedit a-i favoriza pe democrați, de unde și controversele legate de încercările republicanilor, de-a lungul anilor, de a impune diverse legi electorale care să restricționeze accesul la vot, cum ar fi obligativitatea prezentării unui act cu fotografie.

UPDATE 20.38 Joc electoral în SUA. Tocmai atunci când campania era considerată încheiată, candidații au plecat din nou pe teren. După ce Barack Obama a mers să-și ajute susținătorii într-un sediu de campanie din Chicago, Mitt Romney și Paul Ryan au zburat în statul Ohio, urmați la câteva zeci de minute de vicepreședintele Joe Biden.

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 20.30 Peste două ore, la ora 22.30, ambasadorul SUA va susține un discurs în cadrul evenimentului pe care Ambasada SUA îl organizează la București cu prilejul alegerilor.

UPDATE 19.00 Marilyn Geewax, senior editor economic la NPR, postul public de radio din SUA, a vorbit cu gândul, în ziua ALEGERILOR DIN SUA, despre campania electorală și cele mai proaste momente ale candidaților și a explicat și motivul pentru care, deși economia este într-o stare mai bună decât acum patru ani, acesta a fost singurul subiect care a contat în această cursă electorală. „Proces de recuperare economică a fosT lent și frustrant. Acesta este aspectul care îi interesează cel mai mult pe americani”, explică analistul american pentru gândul. CITIȚI INTERVIUL

UPDATE 18.30 Într-un scurt discurs la sediul de campanie din Chicago, Obama s-a declarat încrezător că are voturile necesare pentru a câștiga și l-a felicitat pe contracadidatul său pentru „o campanie foarte aprinsă”. Discursul a părut mai degrabă un pre-speech de învingător, iar felicitarea lui Romney, o consolare pentru perdant, comentează presa liberală din SUA.

UPDATE 18.25 În timp ce Obama dă telefoane, alături de voluntarii săi, Mitt Romney și Paul Ryan tocmai au ajuns în Ohio, unde vor continua să facă campanie.

FOTO: Jewel Samad/AFP/Mediafax

UPDATE 18.10 Barack Obama a făcut o vizită-surpriză la un sediu de-al campaniei sale, din Chicago. În acest moment, Obama își ajută voluntarii cu telefoanele către echipele de pe teren. „A fost foarte drăguță cu mine, deși nu își dădea seama cine sunt, în primă fază”, a spus Barack Obama în urmă cu câteva minute, după primul telefon.

UPDATE 17.30 În unele secții de votare din Florida, se stă și câteva ore la coadă.

FOTO: Edward Linsmier/AFP/Mediafax

UPDATE 17.10 Planurile lui Barack Obama pentru ziua alegerilor, potrivit Washington Post: după ultimul eveniment electoral de luni noapte, din Iowa, Obama s-a întors acasă, în Hyde Park, Chicago, unde își va petrece ziua alegerilor, împreună cu familia. Democratul va acorda mai multe interviuri la radio și televiziuni, care vor fi difuzate mai ales în statele-cheie. De asemenea, președintele, mare fan al baschetului, se va destinde pe teren cu fostul lui consultant Reggie Love și cu alți prieteni din Chicago.

UPDATE 16.30 Mitt și Ann Romney, în secția de votare:

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

UPDATE 16.05 Vicepreședintele Joe Biden le sugerează reporterilor, după ce a votat în Delaware, că ar putea candida din nou la o funcție publică în 2016.

De asemenea, campania pentru Obama continuă în lumea vedetelor. Bob Dylan prevede o victorie răsunătoare pentru președintele în exercițiu, Paul McCartney își reafirmă susținerea pentru democrat, iar actrița Cynthia Nixon încearcă să îl ajute pe Obama cu electoratul feminin tânăr și declară că niciunul dintre personajele din serialul Sex and the City nu l-ar fi votat pe Mitt Romney – o referire la politicile privind avortul și contracepția ale republicanului.

UPDATE 15.45 Mitt Romney votează acum, împreună cu soția sa, Ann.

UPDATE 15.10 În acest moment, se votează în 36 de state, informează CNN.

FOTO: Darren McCollester/AFP/Mediafax

UPDATE 14.44 Vicepreședintele Joe Biden și soția sa, Jill, votează în Delaware, conform AP.

UPDATE 14.42 Piața sondajelor scoate previziuni după previziuni, adaptare ideologic. Ultimul sondaj privind votul popular, de la conservatorii de la Drudge Report: Obama – 47%, Romney – 47%. De cealaltă parte, Bloomberg citează cel mai nou sondaj ABC-Washington Post: Obama – 50%, Romney – 47&,

UPDATE 14.29 Conform TODAY, majoritatea locuitorilor din Colorado, stat-cheie la alegeri, a votat devreme, iar procentele sunt următoarele: 37% republicani (Mitt Romney), 35% democrați (Barack Obama), 28% indeciși.

UPDATE 13.00 S-a dat startul pentru ALEGERI SUA 2012. Urnele s-au deschis în nouă state de pe Coasta de Est – New York, New Jersey, Vermont, New Hampshire, Maine, Connecticut, Indiana, Kentucky și Virginia.


Cei doi prezidențiabili au purtat lupta pe voturi până în al 12-lea ceas al campaniei, ambii având evenimente electorale în statele cheie, cele care decid câștigătorul, până luni seara. Finalul de campanie a fost plin de emoții mai ales pentru Barack Obama, căruia i-au dat lacrimile când, pe o scenă din Iowa, îi ruga pe cei prezenți să îl voteze, pentru a-l ajuta să termine ce a început.

În ziua votului, fotografia cu Barack Obama plângând pentru un nou mandat, o imagine care contravine întregii imagini a președintelui, considerat drept un tehnocrat deosebit de cerebral, circula în toată presa internațională și pe rețelele de socializare.

Captură foto ABC NEWS

De altfel, președintele în exercițiu a intrat ca favorit în ziua alegerilor, după o ultimă lună de campanie în care diferența dintre el și Romney în sondaje era blocată în marja de eroare. Cu toate că, în ceea ce privește votul popular, distanța dintre cei doi candidați în sondaje este foarte mică, toate previziunile asupra votului colegiului de electori îi sunt favorabile lui Obama, care ar putea câștiga mult peste cei 270 de electori de care are nevoie pentru a rămâne la Casa Albă.

Blogul FiveThirtyEight, aparținând New York Times, cel mai respectat agregator de sondaje electorale, prevede o victorie a lui Barack Obama cu 315 din totalul de 538 de electori. Sondajele individuale, însă, dau cursa mult mai strânsă și se feresc să facă pronosticuri privind câștigătorul. CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN

FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

După o un început de septembrie foarte bun, cu o victorie neașteptată în prima dezbatere prezidențială, Mitt Romney, al cărui partener și candidat pentru vicepreședinție este Paul Ryan, a scăzut în sondaje în luna octombrie.

Barack Obama, care candidează împreună cu vicepreședintele în exercițiu Joe Biden, a recâștigat din terenul pierdut odată cu a doua dezbatere prezidențială, dar și datorită uraganului Sandy, care a devastat Coasta de Est a Statelor Unite cu săptămână înainte de ALEGERI SUA. Cu imaginea răspunsului dezastruos al Administrației Bush în timpul uraganului Katrina încă proaspătă în memoria colectivă, americanii s-au arătat deosebit de mulțumiți de acțiunile lui Obama pe tot parcursul crizei de săptămâna trecută. Printre cei care au ridicat în slăvi acțiunile lui Obama s-au numărat chiar și unii dintre cei mai mari susținători ai lui Mitt Romney, cum ar fi guvernatorul din New York, Chris Christie. – CUM A AFECTAT URAGANUL SANDY CURSA ELECTORALĂ DIN SUA

SURSA: FiveThirtyEight

Practic, vom ști dacă toate previziunile privind șansele lui Obama sau Romney de a câștiga sunt adevărate imediat ce vom afla rezultatele din statul Ohio, considerat cel mai important stat al acestor alegeri și, de altfel, statul care decide președintele la aproape toate alegerile. Ca urmare a sistemului electoral american și a tradiției bipartidiste, care polarizează opinia publică într-un mod relativ stabil, doar aproximativ 10 state contează la fiecare alegeri prezidențiale. Este vorba despre așa-numitele state-cheie. Despre celelalte se știe dinainte dacă vor vota democrat sau republican. Așa se face că toată campania electorală se poartă aproape în exclusivitate în aceste state.

„Statele-cheie sunt cele care mai pot fi convinse. Anul acesta, aproximativ 12 state sunt considerate state-cheie. Cei mai mulți observatori consideră că cele mai importante state în acest moment sunt Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin, Carolina de Nord, Colorado și Iowa”, a explicat pentru gândul John Head, jurnalist și scriitor american. „Problema lui Mitt Romney este că trebuie să le câștige pe mai toate, pentru că sondajele sugerează că Obama conduce în toate aceste state”, a adăugat jurnalistul. STATELE CARE DAU PREȘEDINTELE AMERICAN

Din acest motiv, un american poate deveni președinte chiar dacă, la nivel național, nu a primit majoritatea voturilor din partea populației, dar are cei 270 de electori, cum a fost și cazul lui George W. Bush, în 2000. În total, s-a întâmplat de patru ori în istoria Statelor Unite ca președintele să fie ales fără majoritatea votului populației, un precedent invocat drept argument în favoarea reformei electorale și a eliminării colegiului de electori.

Cum arăta harta electorală a Statelor Unite cu câteva ore de deschiderea primelor urne, potrivit calculelor Huffington Post (publicație liberală)

O altă trăsătură specifică sistemului electoral american este cea a votului timpuriu ori prin corespondență, care le permite americanilor să voteze chiar și cu câteva luni înainte de 6 noiembrie. Anul acesta, se estimează că aproximativ 30 de milioane de alegători americani din totalul de 200 – din țară și mai ales din străinătate – au votat deja, între ei numărându-se și președintele în exercițiu.

De asemenea, marți, 6 noiembrie, SUA merge la mai multe voturi, nu doar la cel prezidențial. Americanii vor reînnoi pentru doi ani toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și pentru șase ani 33 din cele 100 de locuri din Senat. Mai sunt alegeri pentru guvernatori în 11 state, pentru membrii adunărilor locale – 44 state. Totodată, alegătorii au de votat în 174 de referendumuri, în 38 de state. VEZI AICI TOATE SCRUTINELE DIN 6 NOIEMBRIE

De departe una dintre cele mai mari mize ale cursei electorale din SUA se referă la Curtea Supremă. În cursul următorului mandat prezidențial al Statelor Unite, președintele va înlocui mai mulți judecători ai Curții Supreme, care sunt fie prea bătrâni, fie prea bolnavi pentru a mai rămâne în curte. Este o putere extraordinară, dat fiind că acești judecători vor rămâne în funcție mulți ani și vor putea influența orice aspect al politicii și societății americane.

Aceasta fiind doar una dintre mize, nici nu e de mirare că actuala campanie prezidențială din Statele Unite a costat aproximativ 2 miliarde de dolari – un record. În total, se estimează că alegerile prezidențiale plus toate celelalte scrutine de astăzi vor ajunge să coste 6 miliarde de dolari, o sumă care provine în mare parte din SuperPACs, controversatele comitete politice în care se pot face donații nelimitate, anonime sau de la orice fel de firmă, sindicat sau afacerist. – CE SUNT SUPER PACS ȘI CUM ARATĂ DRUMUL BANILOR ÎN POLITICA AMERICANĂ

Aproximativ 750 de milioane de dolari din cele 2 miliarde ale campaniilor prezidențiale au fost cheltuiți pe publicitate electorală televizată, marea majoritatea fiind publicitate negativă, un fenoment exarcerbat de fluxul continuu de bani din SuperPACs.

SURSA: Washington Post

În ultimul său interviu înainte de încheierea mandatului său, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat, în cadrul emisiunii După 20 de ani, de la ProTV, că, atât el, cât și președintele Obama sunt îngrijorați de rolul pe care l-au căpătat aceste comitete de finanțare.

„Și eu, ca și președintele american, sunt foarte îngrijorat de Super PAC-uri (comitete politice foarte controversate în SUA, prin care se strâng donații electorale fără plafon, n.red.) și sunt foarte nemulțumit de decizia Curții Supreme care a permis aceste Super PAC-uri. Prefer un sistem în care micile contribuții influențează procesul politic și în care transparența e mai mare. Nu cred că e o idee bună ca sume enorme de bani să fie puse în joc în procesul politic. Nu știi de unde provin. Poți fi sigur că oamenii care primesc acești bani știu de unde provin”, a declarat ambasadorul. De altfel, recent, ambasada SUA din București a organizat o masă rotundă, la care au venit doi strategi electorali americani, care au vorbit, printre altele, și de cât de nocive sunt aceste Super PAC-uri, care au devenit o formă de cumpărare legală de influență.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, EXPERȚII ȘI CANDIDAȚII

EFECTELE URAGANULUI SANDY ASUPRA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE AMERICANE

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”