Valentin Vidu
21.02.2016
Internațional

ALEGERI SUA 2016. Jeb Bush s-a retras din campania pentru obținerea învestiturii republicane la președinție

ALEGERI SUA 2016. Jeb Bush s-a retras din campania pentru obținerea învestiturii republicane la președinție
ALEGERI SUA 2016. Jeb Bush și-a anunțat retragerea din campania pentru obținerea învestiturii republicane în alegerile prezidențiale, după ce a obținut 8,3% din voturi în alegerile din South Carolina, în pofida eforturilor depuse de familia sa în zilele dinaintea scrutinului, relatează Le Monde online.

ALEGERI SUA 2016. Nici fratele său, George W., și nici masa sa, Barbara, nu au putut împiedica acest eșec.

Fiul și, respectiv, fratele celor de-al 41-lea și 43-lea președinți americani, fostul guvernator al unui „swing state” (stat indecis) râvnit – Florida -, Jeb Bush avea, pe hârtie, numeroase atuuri să spere la obținerea învestiturii Grand Old Party în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

Jeb Bush, în vârstă de 62 de ani, a fost dezavantajat de faptul că s-a îndepărtat de politică – el a renunțat la postul de guvernator după două mandate, în 2007 – într-o perioadă marcată de o radicalizare a Partidului Republican. Acest lucru l-a poziționat către centru pe acest conservator, care a fost învins în primul scrutin la care a participat, în 1994, pentru că și-a făcut campanie de pe o poziție considerată prea de dreapta.

Hotărât să promoveze o viziune optimistă cu privire la viitorul țării, el s-a plasat împotriva neliniștii și resentimentului care s-au impus foarte rapid în tabăra republicană.

El a avut de asemenea de suferit de pe urma unui sentiment antiestablishment, pe care-l exploatează miliardarul în domeniul imobiliar Donald Trump. Acesta i-a aplicat o lovitură dură, prezentându-l în mod repetat drept un candidat „cu puțină energie”, o expresie care rezuma impresia pe care Jeb Bush a lăsat-o după primele dezbateri televizate, în pofida faptului că ulterior s-a redresat atacându-l pe miliardar.

De când și-a anunțat candidatura, în iunie 2015, Bush a continuat să scadă în intențiile de vot și să fie devansat de către contracandidați moderați, inclusiv de către fostul său protejat, senatorul Marco Rubio din Florida.

După ce s-a clasat al patrulea în scrutinul din New Hampshire pe 9 februarie, fostul guvernator avea nevoie să câștige teren pentru a-și păstra șansele. Însă rezultatul slab din South Carolina i-a spulberat ultima speranță.

Inchide