ALEGERI SUA 2020. OSCE critică acuzaţiile lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor

ALEGERI SUA 2020. OSCE critică acuzaţiile lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor
Publicat: 05/11/2020, 11:28

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au criticat dur miercuri „acuzațiile nefondate” ale președintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind posibile fraude în cadrul alegerilor prezidențiale din această țară.

Observatorii internaționali au subliniat că acuzațiile actualului lider de la Casa Albă „slăbesc încrederea publicului în instituțiile democratice”, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

„Nimeni, niciun politician, niciun ales, nu ar trebui să limiteze dreptul de vot al populației. După o campanie atât de tensionată, asigurarea faptului că fiecare vot este numărat reprezintă o obligație fundamentală pentru toate departamentele guvernamentale”, a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE responsabili cu monitorizarea scrutinului din Statele Unite.

OSCE: Alegerile din SUA au fost organizate eficient

Misiunea OSCE susține că „alegerile din 3 noiembrie au fost eficient și bine gestionate, în pofida numeroaselor provocări cauzate de pandemia de COVID-19. Campania electorală a fost caracterizată de diviziuni profunde care, uneori, au împiedicat dezbaterile politice și au inclus acuzații nefondate de fraudă”.

Reacția reprezentanților OSCE vine în contextul în care, în noaptea de marți spre miercuri, președintele Donnald Trump a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, acuzându-i în același timp pe democrați că ar fi încercat să fraudeze scrutinul, depunând voturi în urne după încheierea votului.

„Aceste declaraţii ale unui preşedinte care candidează pentru realegere subminează încrederea publicului în instituţiile statului şi au fost văzute de mulţi ca un risc crescut de violenţă politică după alegeri”, susține OSCE în cadrul unui raport preliminar.

Trump, ironizat după o gafă pe Twitter

Trump a devenit ținta unor ironii miercuri, pe rețelele sociale, după o greșeală de scriere într-o postare pe Twitter despre alegeri.

În cadrul mesajului, Trump a scris greșit cuvântul „polls” (urne, secții de votare, n. red.), înlocuindu-l cu „poles” (polonezi, n. red.)

„Suntem pe CAI MARI, dar ei încearcă SĂ FURE alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce „polonezii” (poles) s-au închis!”, a scris Trump pe Twitter.

Greșeala a fost corectată la câteva minute de la postarea mesajului, însă nu suficient de repede pentru ca aceasta să treacă neobservată.

Europarlamentarul polonez Radoslaw Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, a transmis și el un mesaj ironic la adresa liderului de la Casa Albă.

„Mai întâi Guvernul nostru naționalist, acum și Donald Trump vrea să îi închidă pe polonezi. De ce?”, a scris Sikorski.