Alertă în Canada. Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian al acestei țări

Alertă în Canada. Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian al acestei țări
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 28/02/2022, 09:26

O aeronavă rusească a intrat în spațiul aerian canadian, în pofida faptului că autoritățile din Canada au interzis accesul avioanelor din Rusia pe teritoriul său.

Este vorba despre zborul Aeroflot cu numărul 111, după cum informează Antena3.

Avionul a decolat de la Miami, Florida, cu destinația Moscova. Potrivit datelor de pe site-ul de urmărire a zborurilor, FlightAware, aparatul de zbor ar fi încălcat interdicția de a pătrunde în spațiul aerian canadian.

Între timp, Ministerul Transporturilor de la Ottawa a transmis că va analiza situația și nu va ezita să ia măsuri ferme în cazul în care acestea se vor impune.

Canada a interzis accesul aeronavelor ruse în spațiul său aerian

La fel ca alte state NATO, Canada a decis să își închidă spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

Decizia a fost luată cu scopul de a determina Moscova să oprească invazia asupra Ucrainei.

O hotărâre în acest sens a fost anunțată și de statele membre ale Uniunii Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, duminică seară, că Uniunea Europeană (UE) închide complet spațiul său aerian pentru aeronavele din Federația Rusă.

„În primul rând, închidem spațiul aerian al UE pentru aeronavele deținute de Rusia, înmatriculate în Rusia sau controlate de Rusia. Acestea nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE, inclusiv avioanele private ale oligarhilor. În al doilea rând, vom interzice propaganda media a Kremlinului în UE. Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin. Dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea dăunătoare în Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene”.

Ea mai aformat că, „pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea și livrarea de arme și alte echipamente către o țară care este atacată”.

Von der Leyen a adăugat că UE îl va viza și pe președintele Belarus, Alexander Lukașenko, pentru sprijinirea campaniei militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.