Alertă la Londra. Scoția vrea un nou referendum pentru independență!

Alertă la Londra. Scoția vrea un nou referendum pentru independență!
Alertă la Londra. Scoția vrea un nou referendum pentru independență! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 23/01/2021, 16:23

S-a dat iar alerta la Londra după ce scoțienii au anunțat că se gândesc să organizeze un nou referendum pentru independență. Partidul naţionalist scoţian (SNP) a întocmit un plan în 11 puncte privind organizarea unui al doilea referendum.

Puncte din acest plan îndrăzneț au fost publicate de mass-media britanică.

Naționaliștii scoțieni, deciși să obțină independența

Liderul SNP, Nicola Sturgeon, a dezvăluit planuri de a organiza „un referendum legal” privind locul naţiunii scoțiene în Regatul Unit, după ce pandemia va înceta. Totuși, acest lucru va depinde de câştigarea majorităţii de către partidul său în alegerile parlamentare scoţiene din 6 mai.

În foaia de parcurs pentru un nou referendum, SNP susţine că guvernul de la Londra are trei opţiuni: să accepte că Parlamentul scoţian are puterea de a-l convoca, să acorde el însuşi autorizaţia pentru consultare sau să conteste demersul în instanţă. Orice astfel de contestare legală ar fi întâmpinată cu o „opoziţie viguroasă”, a declarat Mike Russell, ministru în cadrul guvernului SNP din Edinburgh.

Sturgeon a argumentat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căreia majoritatea scoţienilor i s-au opus în 2016 în cadrul referendumului pentru Brexit, furnizează noi motive pentru a relua discuţia despre independenţă. Partidele din opoziţie resping cu fermitate planurile SNP. „Când 100% din concentrarea noastră ar trebui să se îndrepte spre refacerea după pandemie, SNP şarjează cu planurile pentru un alt referendum. Nu-i vom lăsa să-şi facă voia”, a postat pe Twitter Douglas Ross, un membru conservator al Parlamentului scoţian.