• Publicat:
Internațional

Alexis Tsipras șochează în direct la TV și anunță un REFERENDUM privind acordul cu creditorii Greciei. La scurt timp, la bancomate s-au format cozi uriașe

Grecia va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaționali, a anunțat vineri seară premierul grec, Alexis Tsirpas, informează Sky News.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat, vineri noapte, în direct la TV, organizarea unui referendum in Grecia pentru a se decide dacă țara ar trebui să accepte sau să respingă un acord de salvare oferit de creditorii săi. Referendumul ar urma sa aiba loc în data de 5 iulie. „Poporul trebuie să decidă dincolo de șantaj”, a subliniat Tsipras.

La câteva ore după anunț, grecii s-au grăbit să retragă bani de la bancomate, iar Alpha Bank a oprit toate tranzacțiile online, scrie The Telegraph.

Potrivit The Guardian, premierul britanic David Cameron ar fi susținut într-o discuție cu unul dintre miniștrii de Finanțe ai liderii UE că „ar putea fi mai bine” ca Grecia să se retragă din zona Euro pentru a-și putea rezolva problemele economice. Potrivit unui document diplomatic ajuns în posesia jurnaliștilor britanici, Cameron a admis touși că un astfel de pas prezintă riscuri majore.

p

Premierul grec Alexis Tsipras

La fel vineri seară, ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia și creditorii săi au „datoria” de a ajunge la un acord în cadrul reuniunii Eurogrupului, care va avea loc sâmbătă, la Bruxelles. Panagiotis Lafazanis, ministrul energiei și al treilea om ca importanță în executivul de la Atena a declarat că grecii ar trebui sa dea o lovitura creditorilor printr-un „NU hotărât”.

Potrivit MarketWatch, creditorii Greciei intenționează prelungirea cu cinci luni a programului de salvare a Greciei și furnizarea unor fonduri în valoare de 15,5 miliarde de euro.

Publicația The Guardian a relatat că documentele au fost înaintate joi miniștrilor de Finanțe din zona euro și vor fi analizate înainte de reuniunea de sâmbătă a membrilor Eurogroup.

Liderii eleni și reprezentanții Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și FMI trebuie încă să cadă de acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanțării.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Inchide