ANALIZĂ. Incertitudine în Turcia după alegerile legislative. Cum arată înfrângerea lui Erdogan

ANALIZĂ. Incertitudine în Turcia după alegerile legislative. Cum arată înfrângerea lui Erdogan
Publicat: 09/06/2015, 07:39
Actualizat: 09/06/2015, 15:23

Partidul islamo-conservator, aflat la putere de 13 ani în Turcia, a câștigat alegerile legislative de duminică, dar cu 40,9% din voturi, adică 258 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, cu mult mai puține față de cele 326 obținute la precedentele alegeri.

Acest rezultat este sinonim cu o înfrângere pentru Erdogan, care s-a implicat activ în campania electorală pentru a încerca să obțină o majoritate de două treimi (367 de aleși) ce i-ar fi permis să reformeze instituțiile fără a consulta populația în cadrul unui referendum.

Președintele turc a emis luni un comunicat în care a declarat că niciunul dintre partide nu a câștigat mandatele necesare pentru a guverna singur și le-a cerut tuturor formațiunilor politice să contribuie la menținerea încrederii și stabilității Turciei.

„Cred că acest rezultat, care nu dă niciunui partid ocazia de a forma singur Guvernul, va fi evaluat sănătos și în mod rezonabil de toate formațiunile”, a spus el.

„În noua perioadă care începe după aceste alegeri este extrem de important ca partidele politice să arate sensibilitatea și responsabilitea necesare pentru a menține mediul de stabilitate și încredere a națiunii noastre și pentru a proteja tot ceea ce am obținut până acum”, a adăugat el.

Ales anul trecut în funcția de președinte după 11 ani petrecuți la conducerea Guvernului, Erdogan, primul șef al statului turc ales în urma unui sufragiu universal direct, intenționa să reformeze instituțiile pentru a-și spori preogativele.

Eșecul său, care explică în mare parte succesul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), a afectat piața financiară, lira turcească scăzând la un minim istoric 2,8094 pentru un dolar, iar Bursa din Istanbul încheind în scădere cu 5%.

Recep Tayyip Erdogan și premierul Ahmet Davutoglu urmează să se întâlnească marți pentru a discuta despre rezultatele scrutinului. După anunțarea rezultatelor oficiale, președintele îi va cere lui Davutoglu să formeze un nou guvern. Dacă acesta din urmă nu va reuși să-l formeze într-o perioadă de 45 de zile, termenul prevăzut de Constituție, Erdogan va convoca noi alegeri.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a dezvăluit pentru presă că AKP va încerca să formeze un Guvern de coaliție. „Cred că premierul nostru va fi în măsură să formeze un guvern în limita de timp prevăzută”, a declaral el, la Ankara.

Altfel, Turcia se va îndrepta către alegeri anticipate, a adăugat el, subliniind că o coaliție fără AKP este imposibilă.

Potrivit rezultatelor oficiale prezentate de CNN Türk, laicii din Partidul Republican al Poporului (CHP, stânga kemalistă) rămân al doilea grup din Parlament, cu aproximativ 25% din sufragii și 132 de aleși. Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, extrema dreaptă) s-a clasat pe locul trei cu aproape 16% (80 de deputați), în fața HDP, care a reușit să aceeadă în Parlament cu aproximativ 13% și 80 de aleși.

MHP este considerat drept partenerul de coaliție cel mai probabil al AKP. Dar liderul acestui partid, Devlet Bahceli, a exclus posibilitatea unui acord cu partidul lui Erdogan, declarând, duminică, că va fi nevoie de noi alegeri dacă partidul aflat la putere nu va fi capabil să formeze o coaliție cu alte formațiuni din opoziție.

Celelalte două forțe politice care au acces în Parlament au exclus, de asemenea, posibilitatea unui acord cu AKP.

Trei oficiali de rang înalt ai AKP au declarat pentru Reuters că opțiunea revenirii la urne pare de-acum inevitabilă. „Cu acest rezultat, alegerile anticipate par a fi inevitabile”, a spus unul dintre ei.

Cu toate acestea, Ahmed Davutoglu a încercat, duminică seara, în fața a mii de susținători ai AKP, să minimizeze rezultatul alegerilor.

„Toată lumea ar trebui să considere că AFP este câștigătorul acestor alegeri. Nimeni nu ar trebui să încerce să transforme alegerile într-o înfrângere”, a declarat el.

Însă rezultatul sub așteptări înregistrat de AKP îl poate afecta. Erdogan i-a prezentat scrutinul ca o alegere între o „nouă Turcie” sau o revenire la o istorie marcată de guverne de coaliție de scurtă durată, instabilitate economică și lovituri de stat militare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață