Anca Boagiu, vecina lui Traian Băsescu, consultant în Republica Moldova din partea Comisiei Europene pe probleme de aderare la UE. Ce o recomandă

Anca Boagiu, vecina lui Traian Băsescu, consultant în Republica Moldova din partea Comisiei Europene pe probleme de aderare la UE. Ce o recomandă
Publicat: 09/01/2024, 17:23
Actualizat: 09/01/2024, 17:55

Anca Boagiu a fost desemnată consultant în Republica Moldova din partea Comisiei Europene. Fișa postului a fostului ministru al Transporturilor și Integrării Europene din România este să consilieze și să coordoneze echipa de negociatori de la Chișinău în tratativele de aderare la Uniunea europeană a Moldovei pe țintele transporturi, rețele transeuropene și dezvoltare regională.

Anca Boagiu, vecină de bloc, consăteană și apropiată politic a fostului peședinte al României, Traian Băsescu, a fost la 32 de ani, cel mai tânăr ministru al Romaniei după cel de-al Doilea Război Mondial și este prima femeie în funcția de ministru al Transporturilor. Este al doilea nume politic important, după Anca Dragu, senator al României, numită Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care ocupă un post cheie politic și administrativ la Chișinău.

Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor și al Integrării Europene din România, activează în prezent la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova pentru a ajuta echipa să se pregătească pentru negocierile de aderare la UE, transmite Radio Moldova. Ea este angajată de Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova.

Românii lustruiți trec Prutul

Anunțul a fost făcut de către ministrul de resort, Andrei Spînu. Potrivit lui Spînu, ministerul intenționează să atragă și alți consultanți din România, deoarece în Republica Moldova există un deficit de cadre calificate.

„Noi mobilizăm toate resursele și pregătim echipa să fie gata de negocieri. Dar, trebuie să spunem că și România, și Uniunea Europeană sunt alături de noi. În decembrie, a început să lucreze un consultant finanțat de Delegația UE în Republica Moldova. Un consultant din România, Anca Boagiu, care a stat în spatele procesului de negociere a României cu Uniunea Europeană. Anca Boagiu lucrează la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ca să ne ajute să ne mișcăm pe aceste trei capitole. Împreună cu Anca facem planul de pregătire și căutăm inclusiv alte persoane din România, care să vină să ne ajute”, a spus Andrei Spînu.

Fișa postului

Anca Boagiu (55 de ani) a deținut funcțiile de ministru al Transporturilor și cel al Integrării Europene în România. Ea a fost membră a Partidului Democrat.

În procesul de negocieri de aderare la UE Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este responsabil de trei capitole: transporturi, rețele transeuropene și dezvoltarea regională. Republica Moldova a obținut în decembrie 2023 undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE. În prezent are loc etapa de evaluare a legislației naționale în ce măsură această corespunde cu cadrul legal european. Ulterior, vor începe negocierile propriu-zise pe marginea celor 35 de capitole.

Citiți și:

UPDATE | Anca Dragu e noul guvernator al Băncii Centrale a Moldovei / FMI protestează față de înlăturarea lui Armașu: Stă sub semnul întrebării

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern