Valentin Vidu
07.02.2014
Internațional

Angela Merkel consideră „absolut inacceptabile” insultele proferate de Victoria Nuland la adresa UE

Angela Merkel consideră „absolut inacceptabile” insultele proferate de Victoria Nuland la adresa UE
Cancelarul german Angela Merkel apreciază că insultele proferate de către o diplomată americană, Victoria Nuland, la adresa Uniunii Europene (UE), cu privire la criza din Ucraina sunt "absolut inacceptabile", a declarat vineri un purtător de cuvânt, relatează AFP.

Cancelarul german Angela Merkel apreciază că insultele proferate de către o diplomată americană, Victoria Nuland, la adresa Uniunii Europene (UE), cu privire la criza din Ucraina sunt „absolut inacceptabile”, a declarat vineri un purtător de cuvânt, relatează AFP.

„Cancelarul consideră aceste afirmații absolut inacceptabile. Cancelarul vrea să sublinieze din nou asupra faptului că (șefa diplomației UE) Lady (Catherine) Ashton face o muncă excelentă”, a declarat Christiane Wirtz, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Guvernului, răspunzând unei întrebări despre afirmația „F… EU”, a adjunctei secretarului de Stat american John Kerry, Victoria Nuland.

„Uniunea Europeană va continua să depună eforturi foarte intense pentru relaxarea situației din Ucraina”, a adăugat Wirtz.

Nuland a prezentat joi scuze UE. Însă, într-o conferință de presă susținută vineri la Kiev, ea a refuzat să comenteze pe tema afirmațiilor sale injurioase, subliniind că este vorba despre o „conversație diplomatică privată” înregistrată într-un mod „impresionant”.

Într-o înregistrare audio a unei conversații telefonice, postate online, diplomata americană cu cel mai înalt rang pentru continentul european este auzită spunându-i interlocutorului său „F… EU”.

Nuland, a cărei voce este foarte clar identificabilă, discută cu un bărbat care este, cu o mare doză de siguranță, ambasadorul Statelor Unite în Ucraina Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomați vorbesc timp de patru minute despre modul de soluționare a crizei politice din această țară.

Conversația, care pare că a fost înregistrată fără ca vorbitorii să știe, nu este datată și nu putea să fie autentificată.

Uniunea Europeană a refuzat, vineri, să comenteze aceste declarații prea puțin diplomatice.

Inchide