Angela Merkel, despre starea Europei: „În fața nostră rămâne o perioadă foarte dificilă”

Angela Merkel, despre starea Europei: În fața nostră rămâne o perioadă foarte dificilă
Publicat: 14/12/2012, 18:43
Actualizat: 26/03/2019, 05:05

Europa încă se află într-o „perioadă dificilă” și nu trebuie să-și „lase” eforturile pentru reforme, a declarat cancelarul german Angela Merkel, vineri, după summitul UE de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.

„Da, noi am realizat deja unele lucruri, dar consider că în fața nostră încă rămâne o perioadă foarte dificilă „, a subliniat Merkel.

De fapt, „trebuie, de asemenea, să ne așteptăm în anul viitor la creșteri foarte slabe, chiar negative în unele țări, precum și la un șomaj foarte ridicat”, a adăugat cancelarul german.

„Procesul de adaptare prin care trebuie să trecem este foarte dificil și dureros”, din cauza „disciplinei bugetare foarte permisive” din ultimii ani, în Europa și a „pierderilor de competitivitate, care pot fi depășite într-un timp scurt”, consideră Merkel.

„Aceste lucruri s-au petrecut într-o perioadă foarte lungă și necesită a fi eliminate într-o perioadă lungă, iată de ce noi nu trebuie să lăsăm eforturile noastre pentru reforme”, a conchis ea.

Liderii europeni au încheiat, vineri, un alt an de criză, felicitându-se că au fost capabili să salveze Grecia și să pună sub control băncile, revizuind, totodată, ambițiile lor pentru consolidarea uniunii economice și monetare.

Record de popularitate pentru Merkel

Angela Merkel, care va candida pentru un al treilea mandat de cancelar în toamna lui 2013, a atins un record de popularitate, 81% dintre germani apreciind că își îndeplinește activitatea mai degrabă bine, potrivit unui sondaj publicat vineri, mai relatează AFP.

Aproximativ 72% dintre germani, care o apreciază în general pentru modul de gestionare a crizei din zona euro, sunt de părere că anul 2012 a fost, pentru ei, cu titlu personal, mai degrabă „un an bun”, în timp ce 27% dintre ei așteaptă chiar o ameliorare anul viitor, potrivit unui studiu Politbarometer pentru postul public ZDF.

Aproximativ 54% dintre germani oferă asigurări că situația lor economică personală este mai degrabă bună, în contextul în care economia germană a rezistat bine, până în prezent, crizei, în pofida unei stagnări spre sfârșitul anului.

Partidul conservator al Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), afișează de asemenea un avans, obținând 40% din intențiile de vot, o creștere cu două puncte procentuale în comparație cu datele ultimului sondaj, anchete pe această temă fiind realizate lunar.

Social-democrații din cadrul SPD, care l-au desemnat pe Peer Steinbrück candidat la funcția de cancelar, câștigă un punct și obțin 30% din intențiile de vot.

Însă distanța dintre cei doi candidați, Angela Merkel și Peer Steinbrück, se adâncește, 54% dintre persoanele chestionate preferând ca Angela Merkel să conducă Guvernul german (o creștere cu două puncte procentuale), în comparație cu doar 36% (cu două puncte procentuale mai puțin) care doresc ca fostul ministru de Finanțe (2005-2009) să ocupe această funcție.

Coaliția guvernamentală CDU-FDP (librali) se află la cel mai înalt nivel al popularității pe care l-a înregistrat de când a preluat puterea, în 2009. Astfel, 62% dintre germani apreciază că Guvernul se achită mai degrabă bine de activitatea sa, în timp ce aproximativ 30% sunt de părerea opusă.

Cancelarul, care dorește o continuare a alianței sale cu FDP anul viitor, ar putea totuși să se confrunte cu unele dificultăți, în măsura în care liberalii obțin în prezent doar 4% din intențiile de vot, iar pragul de acces în Bundestag (Camera Deputaților) este de cinci la sută.

Verzii sunt creditați cu 13% din intențiile de vot, cu un punct procentual mai puțin decât la sondajul precedent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto