Anul în care este posibilă o coliziune a Pământului cu asteroridul Apophis

Anul în care este posibilă o coliziune a Pământului cu asteroridul Apophis
Publicat: 10/04/2013, 15:49
Actualizat: 03/02/2019, 15:21

Asteroidul Apophis, care s-a apropiat destul de mult de Terra în ianuarie, va trece din nou pe lângă planeta noastră în 2029, iar Agenția spațială franceză dorește să profite de ocazie pentru a studia de aproape acest corp ceresc, întrucât riscul de coliziune nu este complet exclus pentru 2068.

Apophis, denumit astfel după o divinitate egipteană a răului și a tenebrelor, „se joacă cu nervii noștri”, afirmă specialiștii francezi, citați de AFP. Atunci când a fost detectat pentru prima dată, în 2004, oamenii de știință au evaluat la 2,7% probabilitatea unei coliziuni, în aprilie 2029, cu Terra. Potrivit AFP, o serie de calcule noi au înlăturat însă acest scenariu, însă un mic risc continua să existe pentru anul 2036.

Grație noilor date colectate în timpul trecerii sale, la o distanță de 14,4 milioane de kilometri de Terra, pe 9 ianuarie, oamenii de știință au putut să elimine complet acest risc pentru anul 2036.

„Coliziunea rămâne posibilă pentru 2068. Este improbabilă, dar nu imposibilă”, a declarat, marți, Jean-Yves Prado de la Centrul național de studii spațiale (CNES, Agenția spațială franceză), membru al grupului de lucru „Asteroizi geo-intersectori” (care se intersectează cu orbita Terrei) afiliat la ONU.

Cu un diametru de 325 de metri, potrivit observațiilor realizate de telescopul Herschel, Apophis a fost inclus în clasa asteroizilor „potențial periculoși”. O coliziune cu Terra ar provoca distrugeri la scară continentală.

Prin comparație, micul asteroid care a căzut în Rusia, în februarie, avea un diametru de doar 17 metri, reamintind cu brutalitate de faptul că „prăbușirea unui bolid, chiar cu un diametru mai mic de 20 de metri, nu este lipsită de riscuri”, a subliniat Daniel Hestroffer de la Observatorul din Paris.

De la sfârșitul anilor 1990, monitorizarea corpurilor cerești cu orbite care o intersectează pe aceea a Terrei s-a intensificat: aproape 10.000 au fost repertorizate, dintre care 1.387 sunt potențial periculoase pentru Terra.

Repetarea acestor informații nu este însă suficientă. În același timp trebuie evitată coliziunea. Nu lipsesc ideile pentru a devia aceste corpuri indezirabile de pe traiectoriile lor. „Seamănă puțin cu concursul Lépine” (celebru concurs de invenții din Franța, n.r.)”, afirmă Jean-Yves Prado: ideile variază de la cea mai brutală – explozia nucleară – la o modificare lejeră a traiectoriei prin metode mai blânde (remorcarea asteroidului în spațiu etc.) și mergând până la folosirea de combustibili convenționali.

„Riscul poate fi prevăzut și putem evita coliziunea, dar aceste misiuni nu pot fi realizate decât într-un cadru internațional”, a adăugat el.

Înainte de a vorbi despre o intervenție, savanții trebuie să afle mai întâi cu ce vor avea de-a face. Cunoașterea structurii interne a asteroidului este crucială pentru conceperea unor misiuni de deviere a traiectoriei, a subliniat profesorul Patrick Michel, de la Observatorul de pe Coasta de Azur. „Structura sa este solidă, pre-fracturată, poroasă sau este vorba de un conglomerat? Pagubele unui impact în aceste cazuri diferite nu vor fi aceleași”, a adăugat același specialist.

După părerea sa, „singurele mijloace” de a verifica modelele teoretice sunt misiunile spațiale, precum sonda spațială Rosetta, care a survolat asteroidul Luteția în 2010.

Scopul organizării de către CNES a unei misiuni spațiale către Apophis este dublu: îmbunătățirea cunoștințelor științifice și clasificarea asteroidului, pentru a putea, la nevoie, în 2068, sau mai târziu, să se lanseze o misiune eficientă de deviere a traiectoriei asteroidului pentru a proteja Terra.

„Avem nevoie de date extrem de precise”, afirmă Emmanuel Hinglais, directorul misiunilor de explorare a Universului din cadrul CNES. Potrivit scenariului prezentat, va fi nevoie de o misiune de 12-18 luni pentru ca vehiculul spațial să ajungă la punctul de întâlnire cu Apophis, adoptând apoi „o abordare agresivă”, care va merge până la plasarea de instrumente științifice pe suprafața acestuia (antenă radar, seismograf etc.).

Apophis va trece cel mai aproape de Terra pe 13 aprilie 2029, la o distanță de aproximativ 30.000 de kilometri. Pentru această trecere a asteroidului nu va exista niciun risc de coliziune, afirmă oamenii de știință, însă reacții de panică, iraționale, în rândul populației rămân foarte posibile.

„Este posibil să îl vedem trecând pe cer cu ochiul liber”, precizează Emmanuel Hinglais. „Faptul că este «escortat» de un vehicul spațial terestru ar putea calma angoasele”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului