ANUL NOU 2013 – festivități spectaculoase și focuri de artificii în toată lumea. VIDEO

ANUL NOU 2013 - festivități spectaculoase și focuri de artificii în toată lumea. VIDEO
Publicat: 01/01/2013, 16:52
Actualizat: 04/07/2013, 02:30

Lumea a sărbătorit sosirea anului 2013 de la Sydney la New York, prin focuri de artificii, concerte și ciocnind pahare, dar evenimentul nu a fost lipsit totuși de incidente, uneori mortale, relatează AFP.

La New York, un milion de persoane au salutat începutul noului an în Times Square, cu tradiționala coborâre a unei sfere de cristal multicolore timp de 60 de secunde, până la miezul nopții, de-a lungul unui pilon.

Festivitățile au fost precedate de anunțul privind încheierea unui acord bugetar înainte de miezul nopții între Casa Albă și adversarii săi republicani, permițându-le Statelor Unite să evite la limită cura de austeritate forțată a „vârfulului bugetar” și să îndepărteze teama de o nouă criză economică internațională.

Profețiile privind apocalipsa din 2012 nu s-au adeverit, iar lumea poate să continue să întoarcă paginile calendarului gregorian adoptat de majoritatea țărilor în secolul XX.

Apocalipsa planează însă asupra Siriei, unde numeroase tentative de mediere au eșuat și unde violențele dintre rebeli și forțele loiale regimului au provocat moartea a peste 45.000 de persoane în 21 de luni.

Regimul sirian a întâmpinat însă favorabil, luni, orice plan de reglementare a conflictului prin dialog. Cu o zi înainte, emisarul internațional Lakhdar Brahimi a anunțat că dispune de un plan care ar putea fi acceptat de comunitatea internațională și care ar putea pune capăt războiului civil.

Sărbătorirea Noului An a fost umbrită în Coasta de Fildeș de moartea a cel puțin 60 de persoane la Abidjan într-o busculadă creată în timpul focurilor de artificii. Câteva sute de persoane au fost rănite.

La Rio de Janeiro, băștinașii și turiștii au asistat pe plaja Copacabana la un foc de artificii care a durat 16 minute, în timp ce cel din Londra, aclamat de 250.000 de spectatori, a încheiat un an bogat în evenimente, cu Jocurile Olimpice și Jubileul reginei.

În alte zone din Europa, peste 1.000 de persoane s-au reunit la Berlin în fața Porții Brandeburg, teatrul unui gigant show muzical „Welcome 2013”.

La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat pentru pace și a condamnat inegalitățile sociale și „capitalismul financiar nereglementat” în cadrul slujbei de Anul Nou, oficiată la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Cu o zi înainte, apoximativ 300.000 de persoane au asistat la Roma la un concert în centrul orașului.

Dar sărbătoarea a fost umbrită în țară de moartea a două persoane în urma unor focuri de artificii. Alte 361 de persoane au fost rănite.

Un tânăr în vârstă de 20 de ani a murit după ce a fost grav rănit în noaptea de Sfântul Silvestru de o petardă în apropiere de Strasbourg, în estul Franței.

La Paris, mii de petrecăreți au înfruntat ploaia și vântul pe Champs-Elysées, unde au regretat absența atracțiilor turistice, în special focurile de artificii.

În Spania, numeroși madrileni s-au reunit în Puerta del Sol cu pahare de vin și mult umor, în pofida ploii și a recesiunii.

În Austria, tradiția a fost respectată cu deschiderea sezonului balurilor vieneze. Câteva mii de invitați, majoritatea turiști străini, au dansat în haine de sărbătoare în saloanele maiestuoase ale fostului palat imperial.

Festivitățile europene au început în Rusia, cu un foc de artificii în Piața Roșie din Moscova.

În fața a sute de mii de persoane, cântăreața Kylie Minogue a apăsat pe buton pentru tradiționalul foc de artificii de la Sydney, care a iluminat opera în formă de pânze de corabie.

După trei ore, Hong Kong prelua ștafeta cu un festival strălucitor de opt minute la malul mării, cu un zgârie-nori pe fundal, și aclamat de aproximativ 100.000 de persoane.

Phenianul, capitala Coreei de Nord, unde tânărul Kim Jong-Un a sărbătorit recent primul său an la putere după moartea tatălui său, nu a făcut notă discordantă, sărbătorind venirea noului an cu un foc de artificii care să „dea încredere și speranță într-un viitor mai bun”.

Tot în Asia, mii de locuitori ai metropolei Shanghai s-au reunit pe malurile Huangpu pentru o numărătoare inversă sub formă de film 3D proiectat pe fațada unei clădiri istorice.

În Japonia, familiile au mers la temple înainte de a se instala pentru a urmări emisiunea de televiziune de sfârșit de an „Kohaku Uta Gassen”, vizionată de 40 la sută dintre japonezi.

În Thailanda, un turist britanic în vârstă de 22 de ani a fost ucis în timpul sărbătoririi Anului Nou pe una dintre cele mai celebre insule ale țării, în cadrul unei dispute între bandele rivale pe o plajă, a anunțat poliția marți.

În Timorul Oriental, intrarea în noul an a avut o savoare deosebită deoarece forța internațională a ONU s-a retras luni după zece ani de la independență.

Pentru prima dată, Mynamarul budist, care traversează o perioadă de tranziție democratică după decenii de izolare, a sărbătorit evenimentul cu un spectacol pirotehnic la Rangoon.

În Dubai, imensele focuri de artificii de la Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, au iluminat turnul de sticlă și oțel înalt de 828 de metri, pe fundalul muzical asigurat de filarmonica din Praga.

Un băiețel în vârstă de patru ani a fost împușcat mortal, iar alte 400 de persoane au fost rănite de petarde în capitala filipineză Manilla.

În India, toate manifestațiile de Anul Nou au fost anulate din cauza undei de șoc provocate de violarea în grup a unei studente care a murit în urma rănilor suferite, aceasta fiind ultima din lungul șir de violențe comise împotriva femeilor în această țară.

Sărbătoarea a fost anulată și la Caracas, din cauza ultimelor vești îngrijorătoare privind starea de sănătate a președintelui Hugo Chavez, după a patra operație de cancer, într-un spital din Havana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului