ARMADA Occidentului a ajuns lângă IRAN. Care sunt semnificațiile exercițiilor de război din strâmtoarea Ormuz

ARMADA Occidentului a ajuns lângă IRAN. Care sunt semnificațiile exercițiilor de război din strâmtoarea Ormuz
Publicat: 17/09/2012, 13:03
Actualizat: 13/07/2016, 23:11

O forță impresionantă de nave de război, din 25 de țări, s-a concentrat în Golful Persic, cu ocazia exercițiilor de război anuale care au loc în strâmtoarea Ormuz, din apropierea Iranului. Etalarea fără precedent a acestei forțe de război vine în contextul în care îngrijorarea că Israelul ar putea lansa un atac preventiv asupra Iranului este tot mai acută în Occident.

Distrugătoare, portavioane, nave detectoare de mine și submarine provenind din 25 de țări s-au adunat în strâmtoarea Ormuz. Liderii occidentali se tem că, în cazul unui atac, Iranul va răspunde prin minarea și blocarea acestei strâmtori, care este ruta principală a transportului de țiței dinspre Orientul Mijlociu. Zilnic, pe aici trec în jur de 18 milioane de barili de petrol, adică 35% din petrolul transportat pe mare, la nivel mondial, relatează The Telegraph.

Strâmtoarea este foarte aglomerată de traficul naval și este încadrată de Iran și de Emiratele Arabe Unite. Exercițiul de război va dura 12 zile și a adunat forțe din SUA, Marea Britanie, Franța, Arabia Saudită sau Emirate.

Forțele militare vor exersa tactici privind spargerea unei blocade a Iranului în strâmtoare, precum și de contracarare a minelor submarine.

Forța multi-națională din Golful Persic include trei nave din clasa Nimitz, aparținând SUA. Doar o astfel de navă, de tip portavion, are mai multe aeronave decât întreaga flotă aeriană a Iranului. Portavioanele americane sunt susținute de 12 distrugătoare, inclusiv de lansatoare de rachete balistice, de fregate, distrugătoare, nave de asalt. Pe ele se află în jur de 1.000 de pușcași marini și forțe speciale.

Forța britanică s-a implicat cu patru nave detectoare de mine navale și cu o navă de suport logistic – Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay. Marea Britanie a venit și cu noul distrugător de tip 45, care a costat în jur de 1 miliard de lire sterline, una dintre cele mai puternice nave din flota britanică.

Exercițiul va simula și distrugerea de avioane, nave și artilerie de coastă iraniene.

În cazul unui război, principala amenințare din partea Iranului va veni de la marina Forțelor Gărzilor Revoluționare, care va aplica o strategie de interzicere a accesului în strâmtoarea Ormuz. Chiar dacă forțele iraniene nu sunt la fel de sofisticate ca cele occidentale, ele pot ataca decisiv navele britanice și americane, prin atacuri rapide pe mare și de pe uscat.

Luna viitoare, Iranul va organiza exercițiile proprii de război, în aceeași zonă, pentru a arăta că este pregătit să își apere instalațiile nucleare de un eventual bombardament. Și acest exercițiu va fi cel mai vast din istoria statelor islamice.

Iranul va testa, cu rachete, drone fără pilot și radare de ultimă generație, capacitatea a peste 3.600 de locații din întreaga țară de a se apăra. Printre acestea se numără rafinării și instalații de îmbogățire a uraniului.

În aceeași perioadă cu exercițiul Iranului de luna viitoare, Marea Britanie și Franța vor avea un exercițiu comun în estul Mării Mediterane. Forța navală de acolo poate ajunge rapid (în doar o săptămână) în Golf, prin Canalul Suez.

Duminică, președintele american Barack Obama se întâlnește cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta criza iraniană. Mai multe persoane din administrația americană cred că Israel intenționează să lanseze un atac preventiv asupra Iranului, înaintea alegerilor din SUA, din noiembrie, ceea ce ar însemna un eșec al politicii externe a lui Obama.

Premierul israelian Netanyahu a declarat, săptămâna trecută, că vremea negocierilor a trecut: „Lumea spune Israelului așteaptă, mai e timp. Eu spun: să așteptăm până când? Să așteptăm pentru ce? Cei din comunitatea internațională care refuză să tragă linii roșii în fața Iranului nu au dreptul moral să dea undă roșie Israelului”.

Criza provine din faptul că Israelul se teme că programul nuclear al Iranului dezvoltă o armă nucleară. Pe de altă parte, Teheranul susține dintotdeauna că programul este doa rpentru uz civil și că nu are niciun plan de a construi o bombă atomică. Acest lucru este contestat de Occident. Șeful MI6, serviciul secret de externe britanic, a declarat că Iranul va avea gata arme nucleare în 2014.

Forțele multinaționale au mai avut tensiuni cu Iranul în zona Ormuz, când a existat pericolul iminent ca strâmtoarea să fie blocată, iar transportul de petrol să fie întrerupt. Atunci, Iranul a adoptat o poziție extrem de ostilă, însă când s-a ciocnit de o poziție la fel de dură din partea SUA și a Occidentului, a cedat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară