Armata britanică a descins într-un nou oraș, pentru a aduna probe în cazul fostului spion rus otrăvit cu gaz neuro-toxic. Localnicii, avertizați să nu iasă din case

Armata britanică a descins într-un nou oraș, pentru a aduna probe în cazul fostului spion rus otrăvit cu gaz neuro-toxic. Localnicii, avertizați să nu iasă din case
Publicat: 14/03/2018, 18:47

Camioanele militare și trupele speciale cu măști de gaze au ajuns în orașul Gillingham din Somerset, scrie dailystar.co.uk.

Acesta este cel mai recent obiectiv din Marea Britanie care intră în atenția armatei, care va investiga otrăvirea ex-spionului rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

Armata britanică și Forțele Aeriene Regale investighează perimetrul, alături de polițiști și medici.

Câteva drumuri au fost delimitate de forțele de ordine, în contextul în care Marea Britanie și Rusia se află în mijlocul unui scandal de proporții, după ce premierul britanic Theresa May l-a acuzat pe Vladimir Putin de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Imaginile de la fața locului prezintă soldații în uniforme de camuflaj, care lucrează alături de alte persoane, îmbrăcate în costume de protecție și dotate cu măști de gaze.

Trupele militare au intrat pe o proprietate din Hyde Road – situată la 40 km distanță de Salisbury.

Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica lui, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiți, duminica trecută, prăbușiți pe o bancă din acest oraș.

„O să sprijinim poliția pe cât posibil. Oamenii se vor întreba ce se întâmplă și totul este aproape de casă. Trebuie însă să urmăm procedurile pentru o asemenea situație. Vrem ca toți să fie în siguranță și asta așteptăm de la poliție”, a declarat primarul orașului Gillingham.

Desfășurarea de forțe survine la scurt timp după ce Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Skirpal, avertizând că nu acceptă amenințări din partea Marii Britanii.

Premierul Theresa May a stabilit un termen-limită pentru Vladimir Putin, care ar trebui să ofere unele răspunsuri, „până la miezul nopții”.

Oficialii poliției metropolitane se ocupă de ancheta din Gillingham. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că poziția Moscovei este binecunoscută – nu a fost implicată în incidentul care a avut loc în Marea Britanie.

Peskov a mai spus că Rusia a fost deschisă la „cooperare în anchetă”, dar Marea Britanie nu i-ar fi furnizat informațiile necesare.

„Avem în vedere numeroase obiective, care au legătură cu ancheta în cazul celor două persoane îmbolnăvite în Salisbury, în data de 4 martie. Anchetele sunt în curs de desfășurare și nu vă putem oferi mai multe informații”, a transmit poliția metropolitană.

Premierul Theresa May va expulza peste 20 de diplomați ruși din Marea Britanie, ca răspuns la tentativa de asasinare a celor doi membri ai familiei Skripal.

Marea Britanie a solicitat o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate ONU, pentru a dezbate tensiunile cu Rusia.

Occidentul rămâne într-o relație tensionată cu Kremlinul, pe fondul anexării Peninsulei Crimeea, a mobilizării militare în zona baltică, a acuzațiilor de implicare în alegerile electorale din SUA, respectiv a războiului civil din Siria.

Marea Britanie a sugerat că Putin s-ar afla în spatele atacului cu otravă asupra unui fost spion rus, în apropiere de Londra.

May a cerut răspunsuri cu privire la substanța chimică folosită în tentativa de asasinat, sugerând că Moscova a fost implicată. Întrebarea esențială este una singură: Cum a ajuns gazul neuro-toxic Novichok în posesia celor care l-au otrăvit pe fostul spion rus și fiica acestuia?

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a dezvăluit că Rusia a trimis „o cerere oficială pentru acces la această substanță”, pentru a fi testată la Moscova.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”