Armata israeliană avansează în Fâșia Gaza /Casa Albă se opune menținerii ocupației, iar Grupul G7 cere negocieri pentru soluția a două state

Armata israeliană avansează în Fâșia Gaza /Casa Albă se opune menținerii ocupației, iar Grupul G7 cere negocieri pentru soluția a două state
Publicat: 06/12/2023, 22:36

Armata israeliană a avansat în nordul și în sudul Fâșiei Gaza, prin distrugerea liniilor de apărare islamiste, dar Statele Unite au semnalat că se opun menținerii ocupației israeliene pe termen nedeterminat, iar Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) a reiterat susținerea pentru Israel, cerând însă intensificarea asistenței umanitare pentru civilii palestinieni și sancționarea coloniștilor israelieni care comit atacuri în Cisiordania.

”În ultimele 48 de ore, în zonele Jabalia, Shejaiya și Khan Younis, am spart liniile de apărare. Teroriștii ies din subteran și atacă forțele noastre, dar trupele israeliene câștigă confruntările în spații mici”, a declarat miercuri Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul The Times of Israel.

Localitatea Jabalia se află în nordul Fâșiei Gaza, iar Shejaiya este o zonă a orașului Gaza, în timp ce Khan Younis este situat în sudul teritoriului palestinian.

Oficialul militar israelian a avertizat că trupele israeliene încearcă localizarea și eliminarea liderului mișcării islamiste Hamas, Yahya Sinwar.

Surse citate de postul de televiziune Al Jazeera și de cotidianul Haaretz au raportat moartea a cel puțin 22 de persoane în urma unui bombardament israelian care ar fi vizat miercuri tabăra de refugiați din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza. Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 16.250 de morți, printre care se numără peste 7.000 de minori. Alte peste 43.000 de persoane au fost rănite, iar circa 7.000 sunt date dispărute.

Grupul G7 reafirmă susținerea pentru Israel, dar cere protejarea civililor palestinieni

Grupul statelor puternic industrializate (G7) a condamnat, miercuri, atacurile teroriste comise de grupul Hamas și a reafirmat sprijinul pentru Israel, dar a cerut și intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și sancționarea coloniștilor israelieni care comit acte de violență în Cisiordania.

”Condamnăm fără echivoc atacurile teroriste comise în Israel de Hamas și de alte grupuri islamiste începând din 7 octombrie. Reafirmăm dreptul Israelului de a se apăra de grupul Hamas (…). În același timp, sunt necesare acțiuni urgente pentru a aborda criza umanitară care se amplifică în Fâșia Gaza și pentru a minimiza victimele civile. Susținem și încurajăm noi pauze umanitare în confruntări. De asemenea, suntem profund îngrijorați de impactul devastator asupra populației civile din Fâșia Gaza. Sunt necesare acțiuni mai eficiente pentru evitarea deplasărilor suplimentare ale populației și pentru protejarea infrastructurii civile”, arată un comunicat al Grupului G7, emis după o reuniune prin videoconferință și publicat pe site-ul Guvernului britanic.

Din Grupul G7 fac parte Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia. Liderii Grupului G7 au condamnat ”intensificarea violențelor comise de coloniștii extremiști împotriva palestinienilor”, avertizând că aceste acțiuni ”subminează securitatea și stabilitatea Cisiordaniei, amenințând perspectivele unei păci durabile”.

”Israelienii și palestinienii au drepturi egale de a trăi în siguranță, demnitate și pace. Noi intenționăm să colaborăm strâns cu partenerii pentru a ajuta la crearea condițiilor pentru soluții sustenabile pe termen lung în Fâșia Gaza. De asemenea, trebuie să vedem relansarea procesului de pace amplu. Menținem angajamentul în sensul unui stat palestinian, în cadrul soluției a două state, care să le permită atât israelienilor, cât și palestinienilor să beneficieze de o pace corectă, durabilă și sigură”, subliniază Grupul G7.

Casa Albă cere Israelului să evite ocuparea Fâșiei Gaza

Președinția SUA a semnalat, miercuri seară, că se opune menținerii de către Israel a unei forțe militare pe teritoriul Fâșiei Gaza.

”Poziția noastră este foarte clară: nu susținem ocupația militară israeliană în Fâșia Gaza. Nu susținem nici micșorarea frontierelor Fâșiei Gaza, nu susținem deplasarea permanentă a populației Fâșiei Gaza în afara teritoriului. Credem că trebuie formulate întrebări esențiale privind viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, marți, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale. ”După război, Fâșia Gaza va trebui demilitarizată. Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă de acest lucru. Eu nu sunt pregătit să accept niciun alt aranjament”, a declarat Benjamin Netanyahu marți seară.

Conform unor oficiali guvernamentali, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis săptămâna trecută secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

Foto: Profimedia

Citește și:

ONU denunță pedepsirea ”colectivă” de către Israel a populației din Fâșia Gaza /Turcia contestă planul israelian privind zonele de securitate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?