Ashton Carter, vizită în Europa într-un moment critic pentru relațiile SUA-Rusia. Țările pe carele va vizita secretarul american al Apărării

Ashton Carter, vizită în Europa într-un moment critic pentru relațiile SUA-Rusia. Țările pe carele va vizita secretarul american al Apărării
Publicat: 22/06/2015, 15:09
Actualizat: 04/08/2015, 11:56

Carter își începe vizita la Berlin, unde urmează să îndemne Germania să-și sporească rolul în securitatea lumii. Este vorba despre primă vizită pe care o efectuează un secretar american al Apărării în capitala germană în ultimii aproape zece ani, în cadrul căreia urmează să susțină principalul discurs de politică din turneu.

Carter va pleca de la Berlin la Tallinn, pentru întâlniri cu oficiali în domeniul Apărării din Estonia, Lituania și Letonia, membre NATO din 2004. El urmează să treacă în revistă noile forțe NATO de intervenție rapidă și să viziteze o navă americană de război care a luat parte, recent, la exerciții în Marea Baltică.

După aceste întâlniri secretarul american urmează să efectueze o vizită la Bruxelles, unde se va reuni cu oficiali din cadrul Alianței Nord-Atlantice, iar turneul se va încheia cu o vizită la trupele americane din Bavaria.

Turneul are loc în contextul în care relațiile dintre Moscova și Occident au atins cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece încoace, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și este acuzată că-i susține pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații pe care rușii le neagă.

Acesta are loc totodată pe fundalul consolidării prezenței NATO în Europa de Est, vizând să sporească disuasiunea și să le ofere asigurări aliaților îngrijorați de criza din Ucraina.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat săptămâna trecută, în cadrul unor exerciții de amploare în Polonia, că miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice urmează să analizeze o propunere de „prepoziționare” a unor echipamente militare pe flancul de est al blocului militar.

Tot săptămâna trecută Stoltenberg a acuzat Rusia de „zăngănirea sabiei nucleare”, după anunțul cu privire la suplimentarea, în acest an, a arsenalului nuclear rus cu 40 de rachete balistice intercontinentale.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că anunțul este răspunsul la informații potrivit cărora Statele Unite analizează o propunere care implică mutarea de armament greu și staționarea a aproximativ 5.000 de militari pe flancul de est al NATO.

În cazul în care va fi aprobat planul, tehnologie militară americană urmează să fie transferată pentru prima dată pe teritoriile celor mai noi state membre ale Alianței Nord-Atlantice care au făcut parte, în trecut, din Pactul de la Varșovia, fostul bloc rival al NATO.

Ambele părți au avertizat cu privire la o revenire la relațiile din timpul Războiului Rece, iar președintele american Barack Obama pare să-și piardă răbdarea. Statele Unite sunt îngrijorate în continuare de „zăngănitul de săbii”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că acest lucru nu ajută la detensionare în conflictul din Ucraina.

Earnest a mai declarat că acesta este motivul pentru care Statele Unite își iau angajamentul în cadrul NATO „foarte în serios” și continuă să efectueze pași pe care-i consideră „necesari în vederea pregătirii apărării colective a Statelor Unite și aliaților lor”.

Washingtonul consideră situația drept o șansă de reînvigorare a NATO. În anunțul cu privire la vizita lui Carter, Pentagonul a apreciat că urmează o lună importantă pentru Alianța Nord-Atlantică. Carter vrea să discute despre modul în care NATO poate fi mai eficient în viitor.

Washingtonul se întreba, nu cu mult timp în urmă, în legătură cu rolul Alianței Nord-Atlantice, în contextul în care nu exista un inamic clar definit și după ce îndemnurile către aliați de a investi mai mulți bani în Apărare au rămas fără răspuns.

Carter urmează să reitereze aceste aceste îndemnuri, cu mai multe șanse să fie auzite.

„Recunoașterea amenințării militare reprezentate de Rusia a determinat numeroși partenri NATO, în special state ca Germania, Polonia și țările baltice, să investească mai mult în Apărare”, a scris Derek Chollet, un fost oficial american în domeniul Apărării, într-un articol publicat în Defense One.

„Vladimir Putin a făcut mai multe – pentru a face Alianța relevantă – decât oricare dintre noi, din Guvern, atunci când voiam”, a scris Chollet.

Însă, în Statele Unite au fost lansate avertismente în legătură cu o confruntare cu Rusia. Sentimentul antioccidental din Rusia nu trebuie să fie subestimat, a declarat un expert citat de The New York Times. Putin nu este cel mai dur dintre adepții liniei dure din Rusia.

Lucrurile se pot înrăutăți dacă americanii trimit armament în Ucraina, așa cum a îndemnat un influent republican din Congres. Acest lucru poate oferi Moscovei un pretext să reacționeze cu armament sau trupe și să antreneze o spirală a escaladării.

În loc să intre într-un asemenea conflict, cu consecințe imprevizibile, cu Rusia, Washingtonul ar trebui să lase timp să se ajungă la o soluție diplomatică, a declarat pentru The New York Times Michael A McFaul, fostul ambasador american în Rusia.

„Conflictul Statele Unite-Rusia nu va fi soluționat în săptămâni sau luni”, a declarat el, apreciind că „această provocare necesită ani, chiar decenii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
×