Atac armat terorist în Afganistan: un GENERAL american a fost ucis și alți 15 militari răniți

Redactor:
Ioana Bojan
Atac armat terorist în Afganistan: un GENERAL american a fost ucis și alți 15 militari răniți
Un militar american a fost ucis și alți 15 răniți, după ce un ofițer afgan a deschis focul marți asupra militarilor NATO la o academie militară din apropiere de Kabul, a anunțat un oficial american, citat de AFP.

UPDATE Un general american a fost ucis la Kabul, confirmă Pentagonul

Pentagonul a confirmat moartea unui general american în atacul comis de un militar afgan în apropiere de Kabul, relatează AFP.
Este vorba de primul general american ucis în operațiunile din Afganistan, inițiate în anul 2001.
Autorul atacului, un militar afgan, a fost ucis în schimbul de focuri, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Putem confirma că un american a fost ucis și alți 15 au fost răniți”, a declarat acest oficial, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit New York Times, militarul ucis este un general.

Oficialul a precizat că unii dintre militarii răniți sunt în stare gravă, deoarece atacatorul se afla în imediata apropiere a victimelor atunci când a deschis focul.

Bilanțul total al acestui atac nu a fost precizat, dar autoritățile germane au informat că un general german se află în rândul răniților.

Autoritățile afgane de la Kabul au anunțat la rândul lor că trei militari afgani au fost răniți.

Atacul a avut loc în incinta Afghan National Army Officers Academy (ANAOA), care instruiește ofițerii armatei afgane cu sprijinul consilierilor din forța NATO originari din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia și Danemarca.

Armata britanică i-a ajutat pe afgani să înființeze această academie după modelul academiei militare Sandhurst, din Marea Britanie.

„O anchetă este în curs, dar se pare că un ofițer al armatei afgane a deschis focul. Trei dintre soldații noștri au fost răniți și există de asemenea victime de partea NATO”, a declarat anterior generalul Mohammed Afzal Aman, șeful operațiunilor din cadrul Ministerului afgan al Apărării.

„Putem confirma că un incident în care au fost implicate forțe afgane și ale NATO s-a produs la Camp Qargha”, situată la sud de capitala afgană, a confirmat într-un comunicat Forța Internațională a NATO în Afganistan (ISAF).

„Tabăra, cunoscută ca Academia militară din Kabul, este gestionată de forțele afgane”, a precizat ISAF.

Ministerul britanic al Apărării a informat la scurt timp după atac că anchetează acest incident.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, Mohammad Zahir Azimi, a precizat pe Twitter că un „terorist purtând uniformă afgană a deschis focul asupra unor ofițeri ai armatei afgane și a colegilor lor străini, rănind mai multe persoane”.

„Ministerul Apărării condamnă ferm acest atac. Agresorul a fost ucis de armata afgană”, a adăugat acesta.

Mai multe atacuri mortale comise de soldați sau polițiști afgani împotriva militarilor NATO, care îi instruiesc de la înlăturarea regimului taliban la sfârșitul lui 2001, au avut loc în ultimii ani. Acestea au fost mai rare în ultimele luni.

Aceste incidente alimentează neîncrederea între forțele afgane și ISAF și au determinat forța NATO să mobilizeze soldați suplimentari pentru a preveni aceste atacuri în cursul operațiunilor comune.

ISAF, compusă în majoritate din soldați americani, trebuie să se retragă din Afganistan la sfârșitul anului. După acest termen, numai o forță de circa 10.000 de soldați americani va putea rămâne în țară pentru a susține Guvernul afgan, amenințat de rebeliunea talibanilor, dacă autoritățile de la Kabul vor semna un acord de securitate cu Washingtonul.

 

Inchide