Atac asupra autocarelor ce transportau refugiați în Siria. Cel puțin 126 de persoane au murit, printre care 68 de copii

Atac asupra autocarelor ce transportau refugiați în Siria. Cel puțin 126 de persoane au murit, printre care 68 de copii
Publicat: 16/04/2017, 21:17
Actualizat: 27/03/2019, 05:46

UPDATE SÂMBĂTĂ 19:15 Numărul persoanelor ucise în atentat a ajuns la 126. Printre acestea se numără 68 de copii, informează organizația Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit The Guardian.

UPDATE SÂMBĂTĂ 12:15 Bilanțul victimelor a urcat la 112, anunță organizația Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit site-ului agenției Reuters, citat de Mediafax. Echipele de salvare siriene au confirmat moartea a cel puțin 100 de persoane.

Atentatul a avut loc în timp ce un convoi de autocare aștepta la un punct de control din Rashidin, un orășel din nordul Siriei aflat sub controlul insurgenților. Atacul a vizat autocare ce transportau refugiați evacuați din zone guvernamentale, peste 30.000 de oameni urmând să fie evacuați. Autocarele așteptau la un punct de control pentru un schimb de prizonieri cu rebelii, când un vehicul, situat în apropiere, plin cu explozibili a fost detonat. Militari ruși au fost mobilizați imediat în această zonă pentru a proteja rebelii de eventuale acțiuni de ripostă.

Refugiații evacuați erau mutați din Foah și Kefraya, orașe controlate în mare parte de guvernul sirian și înconjurate de rebeli și jihadiștii sunniți afiliați al-Qaida, începând cu martie 2015.

Planul de evacuare făcea parte din așa-numitul acord „al celor patru orașe”, în cadrul căruia mii de civili, aflați în orașele controlate de ambele părți, erau lăsați să părăsească teritoriile. Erau incluse atât Foah și Kefraya, cât și Madaya și Zabadani, controlate de rebeli și situate în apropiere de Damasc.

Un acord precedent, stabilit în termeni similari, a eșuat în luna decembrie, când rebelii au incendiat autocarele stabilite să se ducă în orașe după oameni.

Atentatul vine la doar 11 zile de la atacul chimic împotriva orașului sirian Khan Shaykhun, din provincia Idlib, în urma căruia au murit aproximativ 90 de persoane, între care cel puțin 30 de copii. Atentatul a fost urmat de reacția SUA, care au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice, atribuit administrației al Assad.

Provincia Idlib este una dintre cele mai mari zone controlate de rebeli. Aceștia fac parte din grupurile naționaliste ale Armatei siriene libere, cât și din facțiuni islamice, incluzând aici frontul Nusra, bănuit a avea legături cu al-Qaeda.

La acel moment, opoziția siriană a afirmat că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest episod care „subminează” procesul de instaurare a păcii în regiune, în timp ce sursă din armata siriană a negat folosirea de către forțele militare de la Damasc a armelor chimice. Armata „nu are și nu folosește acest tip de arme, nici în trecut, nici în viitor, pentru că nu reprezintă o prioritate pentru noi”, a declarat respectiva persoană pentru Reuters.

Atacul cu arme chimice din orașul Khan Shaykhun nu a fost primul de acest gen care a avut loc în provinciile siriene. Un alt astfel de atac a fost anchetat de ONU în 2013. Comisia de anchetă a constatat, atunci, pe numeroase căi, existența atacului chimic și folosirea gazului sarin, acesta fiind scopul cu care a fost trimisă de secretarul-general Ban Ki-moon la fața locului. Cu toate acestea, raportul nu a atribuit atacul uneia dintre părțile implicate în acest conflict. Chiar și așa, cei care au sperat să îl găsească pe Assad în raportul Națiunilor Unite spuneau că descrierea rachetelor folosite în atac și a altor dovezi arată că numai forțele guvernamentale puteau să aibă un asemenea arsenal, argument invocat în repetate rânduri și de Casa Albă. SUA susținea că atacul ar fi fost comandat de regimul Assad, în timp ce Rusia spunea că autorii ar fi rebelii dornici să forțeze o intervenție străină în acest conflict.

Potrivit estimărilor dintr-un raport al Statelor Unite, peste 1.400 de persoane au fost ucise în urma atacului chimic care s-a petrecut într-o suburbie a Damascului, în octombrie 2013. Printre morți s-au numărat atunci sute de copii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant).

Bilanțul conflictului din Siria depășește 270.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția