LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 87: Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului, care ar putea dura „cel puţin şase luni”

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 87: Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului, care ar putea dura „cel puţin şase luni”
Război Israel - Hamas: Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 01/01/2024, 15:30
Actualizat: 01/01/2024, 15:40
16:00

Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului, o a treia etapă care ar putea dura „cel puţin şase luni”

Israelul îşi retrage unele trupe din Fâşia Gaza pentru a trece la operaţiuni mai bine ţintite împotriva Hamas, o a treia fază a războiului care însă ar putea dura cel puţin şase luni, a declarat luni pentru Reuters un oficial israelian.

Oficialul a precizat că retragerea îi priveşte pe rezervişti – în condiţiile în care Israelul a recrutat 300.000 de rezervişti pentru război – şi este menită să „reenergizeze economia israeliană”.

Oficialul a explicat pentru Reuters că o parte din trupele retrase din Gaza vor fi pregătite pentru rotaţie la graniţa nordică cu Libanul, unde militanţii Hezbollah au aproape zilnic schimburi de tiruri cu Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii. Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban, potrivit News.ro.

Atât Hamas, cât şi Hezbollah sunt susţinute de Iran, ai cărui aliaţi din Siria, Irak şi Yemen au desfăşurat, de asemenea, atacurii împotriva Israelului.

„Situaţia de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de şase luni care urmează este un moment critic”, a declarat oficialul.

15:18

Unul din şase militari israelieni, ucis accidental sau de către camarazii lui

Unul din şase militari israelieni ucişi de la începerea ofensivei terestre a Israelului în Fâşia Gaza fie a fost omorât accidental, fie de către propriii săi camarazi, au anunţat luni Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), confirmând astfel relatări apărute în presă, informează dpa.

Bilanţul total este de 29 de militari care şi-au pierdut viaţa, dintre care 18 au fost ucişi de către camarazii lor, în aşa-numitul „foc amical” (friendly fire). Alţi doi au fost ucişi de gloanţe rătăcite, iar nouă accidental, de exemplu din cauza proastei funcţionări a armamentului din dotare, conform Agerpres.

Potrivit cifrelor furnizate de armată, în total 172 de militari au fost ucişi de la declanşarea ofensivei terestre israeliene în Fâşia Gaza de la sfârşitul lunii octombrie trecut şi peste 900 au fost răniţi.

De la începerea războiului, la 7 octombrie, când gruparea islamistă palestiniană Hamas a comis cel mai grav masacru din istoria Israelului, au fost ucişi 506 militari israelieni, femei şi bărbaţi.

11:07

Israelul pregăteşte proceduri judiciare după atacul Hamas din 7 octombrie (presă)

Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi alte grupări afiliate la 7 octombrie 2023, care, potrivit publicaţiei americane The Wall Street Journal, ar putea duce la unul dintre cele mai importante proceduri judiciare în perioada postconflict, transmite luni dpa.

Anchetatori israelieni reconstituie în prezent evenimentele din 7 octombrie, pornind de la cele circa 200.000 de fotografii şi înregistrări video existente, precum şi de la cele 2.000 de declaraţii ale martorilor, cu scopul de a iniţia proceduri judiciare împotriva celor responsabili, a relatat duminică The Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Până în prezent, Israelul a identificat circa 800 de civili ucişi la 7 octombrie, între care 37 de minori până în 17 ani, dintre care şase aveau vârste până în cinci ani, potrivit publicaţiei citate. Conform şefului centrului de medicină legală din Israel, imagini ale computerului tomograf au indicat semne de tortură şi execuţii.

09:22

Un israelian a fost inculpat după ce s-a dat drept soldat, a furat arme şi s-a pozat cu Netanyahu

Procurorii israelieni au formulat duminică acuzaţii penale împotriva unui bărbat care s-ar fi dat drept soldat pentru a se alătura războiului din Gaza, dar, de fapt, a furat muniţii şi, potrivit presei, a pozat într-o fotografie în prima linie alături de premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

Citește continuare aici…

Potrivit actului de acuzare prezentat la Tribunalul Districtual din Tel Aviv, inculpatul Roi Yifrah nu a servit niciodată în armata israeliană / Sursa foto: Channel 12
Potrivit actului de acuzare prezentat la Tribunalul Districtual din Tel Aviv, inculpatul Roi Yifrah nu a servit niciodată în armata israeliană / Sursa foto: Channel 12
08:28

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, preconizează o revenire a coloniştilor în Fâşia Gaza

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a cerut duminică întoarcerea coloniştilor evrei în Fâşia Gaza după război, spunând că populaţia palestiniană de pe acest teritoriu ar trebui „încurajată” să emigreze în alte ţări, transmite AFP.

„Pentru a avea securitate, trebuie să controlăm teritoriul şi pentru a controla militar teritoriul pe termen lung avem nevoie de o prezenţă civilă”, a declarat Smotrich într-un interviu la postul de radio al armatei ca răspuns la o întrebare despre oportunitatea restabilirii coloniilor israeliene în Fâşia Gaza.

În 2005, Israelul şi-a evacuat armata şi aproximativ 8.000 de colonişti din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 ca parte a planului de retragere unilaterală al prim-ministrului de atunci, Ariel Sharon, conform Agerpres.

Smotrich, şeful partidului „Sionismul religios”, care face parte din coaliţia de guvernământ, a mai spus că Israelul ar trebui să „încurajeze” populaţia din Fâşia Gaza să părăsească teritoriul şi să se îndrepte spre alte zone.”Dacă acţionăm într-un mod corect strategic şi încurajăm emigraţia, dacă în Gaza vor fi 100.000 sau 200.000 de arabi şi nu două milioane, întregul discurs de a doua zi după (război) va fi complet diferit”, a spus el.

Atacurile israeliene în Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică

Atacurile israeliene în centrul Fâşiei Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică, au anunţat oficiali ai spitalelor, în contextul în care luptele au devastat micuţa enclavă, la o zi după ce premierul israelian a declarat că războiul va continua „încă multe luni”, rezistând apelurilor internaţionale pentru încetarea focului, relatează AP.

Armata a anunţat că forţele israeliene operează în cel de-al doilea oraş ca mărime din Gaza, Khan Younis, iar locuitorii au raportat lovituri în regiunea centrală, cel mai recent focar al războiului aerian şi terestru de aproape trei luni, care a ridicat temeri privind o conflagraţie regională.

Armata americană a precizat că forţele sale au împuşcat şi ucis mai mulţi rebeli houthi susţinuţi de Iran atunci când au încercat să atace o navă de marfă în Marea Roşie, o escaladare a unui conflict maritim legat de război. Iar un ministru al cabinetului israelian a sugerat încurajarea populaţiei din Gaza să emigreze, remarci care ar putea agrava tensiunile cu Egiptul şi alte state arabe prietene.

Israelul afirmă că doreşte să distrugă capacităţile guvernamentale şi militare ale Hamas în Gaza, de unde a fost lansat atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane după ce au străpuns apărarea extinsă a frontierei Israelului, spulberând sentimentul de securitate al ţării. De asemenea, au capturat aproximativ 240 de ostatici, dintre care aproape jumătate au fost eliberaţi în timpul unui acord temporar de încetare a focului în noiembrie.

Imediat după miezul nopţii, de Anul Nou, militanţii Hamas au lansat o ploaie de rachete, declanşând sirenele de raid aerian în sudul şi centrul Israelului. Nu au fost raportate victime, conform News.ro.

Palestinienii strămutaţi au găsit puţine motive de sărbătoare în ajunul Anului Nou în Muwasi, o tabără improvizată într-o zonă în mare parte nedezvoltată din sudul coastei mediteraneene a Fâşiei Gaza, desemnată de Israel ca zonă sigură.

„Din cauza intensităţii durerii pe care o trăim, nu simţim că există un nou an”, a declarat Kamal al-Zeinaty, înghesuit cu familia sa în jurul unui foc în interiorul unui cort. „Toate zilele sunt la fel”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit