ATENTAT TERORIST la Tel Aviv. UPDATE: Israelul și Hamas au anunțat un armistițiu în Gaza

Publicat: 21/11/2012, 19:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:18

Un atentat terorist a avut loc miercuri dimineața lângă Ministerul Apărării din Tel Aviv, la o zi după ce secretarul de stat american, Hillary Clinton, a ajuns în Ierusalim, pentru a încerca să aplaneze violențele recente din Gaza, informează The Telegraph. Potrivit presei israeliene, cel puțin 28 persoane au fost rănite, în urma unui atac cu bombă asupra unui autobuz. Hamas nu a revendicat în mod oficial atacul, însă a lăudat „martirii” și a descris explozia ca un „răspuns firesc” la acțiunile recente ale Israelului.

UPDATE 18.40 Israelul și Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea ostilităților, începând cu ora 21.00 (21.00, ora României), informează CNN, potrivit Mediafax. Anunțul a fost făcut la Cairo, într-o conferință de presă susținută de secretarul de Stat american, Hillary Clinton, și de omologul egiptean, Mohamed Kamel Amr.

UPDATE 18.35 Autoritățile israeliene anunță un nou bilanț al atentatului din Tel Aviv. Astfel, cel puțin 28 de persoane au fost rănite, două dintre ele având răni moderate sau grave, iar patru fiind în stare de șoc, informează Mediafax, care citează Ynetnews.

UPDATE 17.00 La câteva ore după atentatul din Tel Aviv, aviația israeliană a anunțat că a bombardat 46 de tuneluri dintre Fâșia Gaza și Egipt, relatează Ynetnews.com.

FOTO: Said Khatib-AFP-Mediafax

UPDATE 16.00 Ministerul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, a declarat, într-un mesaj transmis ambasadelor, că atacul de la Tel Aviv complică eforturile pentru obținerea unui armistițiu în Fâșia Gaza, scrie Ynetnews.com.

UPDATE 15.00 Clădirea redacției AFP din Gaza a fost vizată miercuri, pentru a doua zi consecutiv, de un raid aerian, în urma căruia a fost ucis un copil.

UPDATE 13.30 Surse palestiniene din Cairo au declarat pentru Haaretz că nu va fi anunțat un armistițiu în cursul zilei de miercuri.

FOTO: Jonathan Nackstrand-AFP-Mediafax

UPDATE 14.45 Robert Cazanciuc, secretar general al MAE: „Ministerul Afacerilor Externe condamnă atentatul terorist care a avut loc la Tel Aviv și își exprimă regretul pentru victimele acestuia. Din informațiile pe care le avem, până la această oră nu există cetățeni români printre victime”.

UPDATE 14.35 Hillary Clinton a ajuns la Cairo, pentru a continua discuțiile despre armistițiu, scrie BBC. Între timp, presa israeliană relatează că Israelul a intensificat ofensiva din Gaza.

UPDATE 14.23 Atacul din Tel Aviv a avut loc la scurt timp după ce un diplomat occidental care a luat parte la ultimele negocieri a declarat că, în cursul zilei de miercuri, se așteaptă să fie declarat armistițiul. Nu se știe dacă acest scenariu mai este plauzibil odată cu explozia din autobuz, conform Haaretz.

UPDATE 14.05 Ynetnews.com publică primele imagini de la locul exploziei:

UPDATE 13.55 Angela Merkel a făcut apel la solidaritate cu Israelul în conflictul cu Hamas. „Nu cred că ne putem imagina, dacă nu am fost acolo, ce înseamnă să te temi mereu, împreună cu familia ta, că vei fi atacat”, a declarat cancelarul german miercuri, în camera inferioară a parlamentului, scrie BBC.

UPDATE 13.50 Haaretz: Bilanțul atentatului a ajuns la cel puțin 21 de răniți. Între timp, autoritățile locale au cerut ca elevii și studenții să nu plece de la școală.

UPDATE 13.45 Poliția israeliană are doi suspecți în cazul atacului cu bombă din autobuz, scrie Haaretz.

Fotografie făcută la scurt timp după explozie // Sursa: Ynetnews.com

UPDATE 13.40 La Gaza, vestea exploziei din Tel Aviv a fost primită cu bucurie, transmit jurnaliștii, potrivit AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 13.30 Poliția israeliană informează că a eliberat bărbatul reținut la scurt timp după atentat, potrivit BBC.

UPDATE 13.25 Postul de televiziune Al-Aqsa, controlat de Hamas: „Hamas salută martirii din această operație și subliniază că acesta este un răspuns firesc la masacrul familiei Al-Dalu și la atacurile asupra cetățenilor palestinieni”. Un mesaj similar a fost transmis agenției Reuters și de către purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.

UPDATE 13.10 Postul de Radio Vocea Israelului a anunțat că autorul atacului cu bombă din Tel Aviv ar fi fost prins în apropierea locului exploziei, scrie BBC. „Potrivit primelor informații ale anchetatorilor ajunși la fața locului, un bărbat a urcat în autobuz, a plasat un obiect pe scaun – aparent, un explozibil – și a plecat”, explică sursa.


Atentatul nu a fost revendicat în mod oficial, însă BBC susține că membri ai Hamas și-ar fi recunoscut, în stradă, la megafon, implicarea.

Zaki Heller, reprezentant al echipajelor de intervenție ajunse la fața locului, nu a putut oferi informații precise referitoare la posibili morți.

Ultima dată când Tel Aviv-ul a fost vizat de un atac cu bombă a fost în aprilie 2006, când un kamikaze palestinian a omorât 11 persoane, în urma unei explozii dintr-o zonă aglomerată.

Eforturi disperate de pace

Hillary Clinton a ajuns marți seara în Ierusalim, împreună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a se alătura eforturilor diplomatice de a ține sub control atacurile din Fâșia Gaza. După o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Clinton a avut, în această dimineață, și o întrevedere cu președintele palestinian Mahmoud Abbas. Ulterior, șefa diplomației americane s-a întors în Ierusalim, pentru noi discuții cu Netanyahu și cu miniștrii Apărării și de Externe, Ehud Barak, respectiv Avigdor Lieberman.

Din programul ei pentru ziua de miercuri făcea parte și o deplasare la Cairo, Egiptul fiind principalul mediator din conflictul din Gaza.

„Una dintre acțiunile noastre principale din acest moment este să încercă să facem față și să ne apărăm de atacurile teroriste îndrepte direct către civilii noștri. Dacă există posiblitatea de a se găsi o soluție pe termen lung la această problemă prin mijloace diplomatice, am fi pentru această soluție. Dacă nu, sunt sigur că înțelegeți că Israelul va trebui să ia orice fel de măsuri necesare pentru a-și apăra poporul. Nu trebuie sp vp explic vouă, americanilor, asta”, i-a spus Netanyahu lui Clinton, înainte de prima lor întâlnire, potrivit unui transcript al Departamentului de Stat american.

În replică, Hillary Clinton a exprimat dorința Statelor Unite și a Administrației Obama de a se ajunge cât mai repede la o soluție care să țină sub control violențele din Gaza. „Președintele Obama mi-a cerut să vin în Israel și să transmit un mesaj foarte clar: sprijinul american pentru securitatea Israelului este de neclintit. De aceea, credem că este esențial să aplanăm situația din Gaza”, a declarat Hillary, adăugând că SUA sunt foarte mulțumite de eficiența scutului israelian antirachetă, care a reușit să intercepteze în ultimele zile sute de rachete lansate de Hamas.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×