ATENTATE LA BRUXELLES. Patru români au fost răniți. Bilanțul victimelor în exploziile de la aeroport și metrou depășește 30 de morți. Statul Islamic a revendicat atacul

Publicat: 23/03/2016, 07:12

O primă explozie a avut loc în zona terminalului de plecări, urmată de o a doua în timp ce oamenii fugeau din aeroport. Aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles a fost evacuat și toate zborurile au fost anulate, aeroportul urmând să rămână închis și miercuri.

La o oră după cele două deflagrații, a avut loc o explozie și la metroul din Bruxelles, în stația Maelbeek, lângă instituțiile europene. Bomba a explodat în al doilea vagon al unui tren format din trei vagoane, în timp ce acesta pleca din stație.

Sursa: Le Monde.

Bilanțul provizoriu al victimelor se ridica marți seara la 31 de morți – 11 la aeroport și 20 la metrou, precum și 250 de răniți, conform ministrului belgian al Sănătății. Printre victime se numără și cel puțin 4 cetățeni români, dintre care unul este minor. Trei dintre ei se aflau marți seară încă internați în spitale din Bruxelles, în timp ce unul fusese externat, primind îngrijiri ușoare.

Atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic. Atentatorii au folosit centuri explozibile, una dintre ele, precum și o armă de tipKalașnikov, fiind găsite la aeroport. La perchezițiile făcute de autorități după atentate, într-o suburbie bruxelleză, au fost găsite o bombă cu cuie, produse chimice și un steag al Statului Islamic.

Poliția îl căuta încă marți seară pe cel de-al treilea suspect în atacul de la aeroport, care a fugit fără să își detoneze bomba.

Momentul exploziei la aeroportul Zaventem.

UPDATE 23.00Declarație uimitoare a ministrului belgian de Interne, Jan Jambon, pentru RTL: „Mereu a fost posibil ca mai multe atacuri să aibă loc, dar nu ne-am imaginat niciodată ceva de asemenea proporții. Nu am avut nicio informație despre asta, dar știam că lucrurile se mișcă în Europa, în diferite țări, în Franța, în Germania, aici”.

UPDATE 22.40Bombele au fost transportate în valize, care au fost purtate pe cărucioare de bagaje, în aeroportul Zaventem, a declarat primarul din Zaventem. Atentatorii au venit cu valizele în taxi, a mai spus oficialul, iar al treilea dintre ei a fugit fără să mai detoneze bomba.

UPDATE 22.30Un al patrulea cetățean român rănit în atentate a fost identificat de MAE. „Acesta este minor și se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei”, informează MAE.

UPDATE 22.20Ministrul Sănătății din Belgia a plasat bilanțul atentatelor la 31 de morți – 11 la aeroport și 20 de la metrou, precum și 250 de răniți, într-o intervenție la postul flamand VTM. Ea a mai spus că după atentatele de la Paris, din noiembrie, a obligat fiecare spital să aibă un plan de urgență, lucru care s-a dovedit folositor astăzi.

UPDATE 21.40Spitalul militar din Bruxelles a publicat o radiografie a uneia dintre victimele rănite în atacurile de marți dimineață, în care se poate observa un cui sau un șurub înfipt în pieptul persoanei respective, cel mai probabil provenind de la un dispozitiv exploziv improvizat cu cuie. O bombă similară a fost descoperită la perchezițiile din suburbia Schaerbeek.

UPDATE 21.10Unul dintre românii răniți în atentatele de la Bruxelles este Claudiu Rusu, student la Bruxelles, care se afla în aeroportul Zaventem cu un grup mai mare de studenți, pregătindu-se să plece către Lisabona. Rusu a fost rănit ușor la cap, din cauza cioburilor provenite din cea de-a doua explozie de la aeroport, a povestit el pentru Digi 24.

UPDATE 20.14Autoritățile au descoperit noi explozibili la aeroportul Zaventem și îi detonează controlat, conform unor surse citate de televiziunea de stat belgiană. De asemenea, la perchezițiile care au loc în suburbia Schaerbeek au fost găsite o bombă cu cuie și un steag al Statului Islamic, precum și produse chimice.

UPDATE 20.08Trei cetățeni români au fost răniți în atentatele de la Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„Doi cetățeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat”, precizează MAE.

UPDATE 19.45Procurorul general al Belgiei a declarat că au loc mai multe percheziții în toată țara. El a mai spus că a fost vorba de doi atentatori sinucigași la aeroport, iar un al treilea care a fugit este căutat. La aeroportul Zaventem s-au auzit mai multe explozii după cele două inițiale, însă a fost vorba despre detonări controlate ale unor bagaje sau pachete suspecte.

UPDATE 19.30Statul Islamic amenință că va ataca toate statele „cruciate” care participă la coaliția antiteroristă implicată în operațiuni în Siria și Irak.

„Le promitem țărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile și mai sumbre, ca reacție la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă așteaptă ceva mai dur și mai amar”, a transmis organizația teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles.

„Cu ajutorul lui Allah, o celulă secretă a soldaților Califatului a atacat Belgia cruciată, care luptă fără încetare împotriva islamului și a musulmanilor.Mujahedini ai organizației Stat Islamic au comis seria de atentate sinucigașe, cu centuri explozive și bombe; au fost vizate un aeroport și o stație de metrou din centrul capitalei Belgiei”, arată un comunicat oficial al Statului Islamic.

UPDATE 19.15Poliția a lansat o căutare oficială pentru cel de-al treilea suspect de la aeroportul Zaventem.

UPDATE 19.05Turnul Burj Khalifa din Dubai a fost luminat în culorile drapelului Belgiei.

UPDATE 19.00Gara Schaerbeek din Bruxelles a fost închisă, din dispoziția anchetatorilor belgieni.

UPDATE 18.40O a treia bombă a fost găsită la aeroportul din Bruxelles și a fost detonată de autorități.

UPDATE 18.15Piața Bursei din Bruxelles a fost acoperită cu mesaje de susținere, scrise cu creta.

UPDATE 17.25Agenția de presă Amaq, afiliată grupării teroriste Statul Islamic, a anunțat că atacurile au fost comise de luptători ai grupării. Agenția precizează că atacatorii au detonat centuri explozive.

UPDATE 17.20Bilanțul provizoriu se ridică la 30 de morți – 10 la aeroport și 20 la metrou, conform purtătorului de cuvânt al centrului de criză din Bruxelles, citat de Reuters, precum și la cel puțin 230 de răniți.

UPDATE 17.15Aceștia sunt cei trei suspecți în cazul atentatului de la aeroportul Zaventem: cei doi în negru s-ar fi aruncat în aer, iar cel de-al treilea în alb este căutat de autorități, arată televiziunea națională belgiană, citând poliția.

UPDATE 17.05Un oficial american a declarat pentru AP că cel puțin o valiză cu bombă a explodat la aeroportul Zaventem. El a mai spus că explozibilii folosiți păreau sofisticați și că anchetatorii îi vor examina pentru a vedea dacă au aceleași caracteristici cu cei folosiți la Paris anul trecut.

UPDATE 16.50Guvernul belgian a decretat trei zile de doliu național.

UPDATE 16.30Gările din Bruxelles se vor redeschide la ora 16.00 ora locală (17.00 ora României).

UPDATE 15.10Autoritățile au detonat mai multe bagaje și pachete suspecte la aeroportul Zaventem, dar și la o universitate din Bruxelles.

UPDATE 15.05O centură cu explozibil intactă ar fi fost găsită la aeroportul Zaventem, conform postului flamand de televiziune VTM.

UPDATE 14.55Un nou bilanț provizoriu, citat de televiziunea publică belgiană, pe surse: 14 morți la aeroport, 20 de morți la stația de metrou, numărul total al răniților ridicându-se la aproximativ 170.

UPDATE 14.35Explozia de la metrou a avut loc în al doilea vagon dintr-o garnitură veche, formată din doar trei vagoane, conform operatorului de metrou STIB, citat de televiziunea publică belgiană. Trenul tocmai pleca din stație în direcția Arts-Loi, când a avut loc explozia. Conductorul a oprit trenul și a evacuat oamenii din vagoanele 1 și 3. În prezent, toate victimele au fost evacuate, precum și tot personalul, la fața locului fiind doar anchetatorii.

UPDATE 14.20Compania aeriană American Airlines a anunțat că explozia de la aeroport nu a avut loc lângă poarta sa de check-in, așa cum arătau informații anterioare.

UPDATE 14.15Agenția românească de turism Paravion informează că cei care au cumpărat de aici biletele pentru zboruri la Bruxelles, în perioada 22-31 martie, la companiile Tarom sau Blue Air, vor putea primi banii înapoi sau folosi biletele pe zboruri ulterioare.

De asemenea, Tarom informează că zborurile de astăzi și de pe 23 martie, din Bruxelles, se anulează și cei care aveau bilete Tarom se pot îmbarca în orice cursă a companiei, din aceste zile, care pleacă de la Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen sau Londra.

UPDATE 14.00Au loc percheziții în Bruxelles, în urma atentatelor, conform televiziunii publice belgiene.

UPDATE 13.50Pe culoarele din aeroportul Zaventem ar fi fost găsită o armă Kalașnikov, conform unor surse citate de televiziunea publică belgiană.

UPDATE 13.45„Terorismul a șocat Belgia, dar cea vizată este Europa, trebuie să fim conștienți de amploarea și de gravitatea amenințării teroriste. Aceste atacuri vin după altele. Paris a fost în mod special afectat, mai ales în ianuarie și în noiembrie. Alte continente sunt afectate, mă gândesc la Africa. Suntem în fața unei amenințări globale, trebuie deci să avem un răspuns global. L-am asigurat pe președintele belgian de sprijinul nostru. Războiul contra terorismului trebuie să fie purtat în toată Europa și cu toate mijloacele care sunt necesare”, a declarat Francois Hollande, președintele Franței.

UPDATE 13.35Un angajat al aeroportului Zaventem a povestit presei cum a încercat să salveze oameni în urma atacului. El a povestit că a auzit un om strigând ceva în arabă, înainte de prima explozie. „Apoi tavanul fals al aeroportului s-a prăbușit. Am ajutat să cărăm afară cinci morți, care aveau picioarele distruse, de parcă bomba ar fi venit dintr-un bagaj”, a povestit Alphonse Youla, 40 de ani, conform Reuters.

UPDATE 13.15Potrivit Ministrului Federal al Sănătății, Maggie De Block, explozia de la aeroportul Zaventem a făcut 11 morți și 81 răniți.

UPDATE 13.00Operatorul metroului din Bruxelles a confirmat pentru televiziunea publică belgiană că în atacul de la metrou au murit 15 persoane și alte 55 au fost rănite.

UPDATE 12.45Procurorul general al Belgiei a confirmat că atacul de la aeroport a fost de tip kamikaze.

UPDATE 12.30Frontiera dintre Belgia și Franța nu a fost închisă, așa cum au existat informații anterioare, a declarat ministrul de Interne belgian. El a arătat însă că la frontieră se află 5.000 de forțe de ordine, iar în Bruxelles au fost trimiși 225 de militari în plus față de cei care patrulează în prezent pe străzile capitalei.

UPDATE 12.25 Niciun cetățean român nu se află printre victimele de la Bruxelles, a anunțat prim-ministrul Dacian Cioloș.

El a precizat că oficialii români care lucrează la instituțiile europene sunt de asemenea în siguranță.

„Autoritățile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecția cetățenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineață o discuție cu domnul ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada cât și reprezentanța permanentă sunt mobilizate să dea ajutor cetățenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetățeni români nici la aeroport, și nici răniți în stația de metrou”, a spus premierul în deschiderea unei conferințe la care trebuia să participe conform programului inițial.

Anterior, MAE a anunțat numerele de telefon de contact în caz de urgență, pentru românii aflați în Belgia: Ambasada României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

UPDATE 12.10În prezent, aeroportul și metroul din Bruxelles sunt închise, autoritățile făcând apel la populație să nu se mai deplaseze cu transportul în comun. Mai multe curse de tren au fost de asemenea suspendate.

UPDATE 12.00Parchetul belgian confirmă că exploziile de la aeroportul din Bruxelles au fost provocate de un atacator sinucigaș.

UPDATE 11:57 Franța trimite 1.600 de militari la granița cu Belgia, a anunțat ministrul de Interne francez Bernard Cazeneuve. Măsurile de securitate din Franța au fost sporite de asemenea.

UPDATE 11:47 Autoritățile belgiene fac apel la populație să folosească rețelele de socializare pentru a comunica, rețelele de telefonie fiind supraîncărcate.

UPDATE 11:26 Potrivit Reuters, care citează televiziunea publică belgiană, în explozia de la metrou ar fi murit 10 persoane.

UPDATE 11:15 Cel puțin 13 morți și 35 de răniți este bilanțul anunțat de parchetul federal belgian, potrivit lesoir.be

UPDATE 10:58 Imagini surprinse după explozia de la metrou

UPDATE 10:42 Le Figaro vorbește despre un bilanț provizoriu de cel puțin 10 morți și 30 de răniți în exploziile de la aeroport.

UPDATE 10:34 O explozie a avut loc la stația de metrou Maelbeek, lângă instituțiile europene.

UPDATE 10:12 Potrivit presei din Belgia, înainte de explozie s-ar fi auzit focuri de armă și strigăte în limba arabă.

UPDATE 10:08 O cursă Tarom, RO371, care a decolat cu destinația Bruxelles la ora 07.20 a fost redirecționată către aeroportul din Amsterdam.

UPDATE 10:05 Poliția anunță că cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar alte zeci sunt rănite. Anterior jurnaliști de la fața locului, citați de Le Figaro, prezentau un bilanț provizoriu de 11 morți, potrivit pompierilor.

Atentatul din Bruxelles vine la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, prins de autoritățile belgiene, care nu au exclus o răzbunare.

Au contribuit: Clarice Dinu, Andrei Luca Popescu, Mihai Schiau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?