Audierea privind extrădarea fondatorului Megaupload, „Kim Dotcom”, a fost amânată până în 2013. El riscă 20 de ani de închisoare în SUA

Audierea privind extrădarea fondatorului Megaupload, Kim Dotcom, a fost amânată până în 2013. El riscă 20 de ani de închisoare în SUA
Publicat: 10/07/2012, 10:21
Actualizat: 10/07/2012, 10:24

Audierea pentru extrădarea fondatorului site-ului de Internet Megaupload.com, cerută de Statele Unite, a fost amânată până în martie 2013, inițial fiind anunțată pentru luna august, au declarat marți avocații inculpatului, relatează AFP.

Justiția neozeelandeză a anunțat inițial că audierea va avea loc începând cu 6 august, pentru a examina cererea de extrădare depusă de către Statele Unite, care îl acuză pe miliardarul Kim Schmitz, supranumit „Kim Dotcom”, de escrocherie și încălcarea drepturilor de autor.

Această audiere a fost însă amânată pentru data de 25 martie 2013, a declarat purtătorul de cuvânt al avocatului lui Kim Schmitz.

Apărarea acestui german în vârstă de 38 de ani a susținut că are nevoie de mai mult timp, după mai multe obstacole puse de către justiția neozeelandeză acuzării.

Un judecător al Înaltei Curți de Justiție neozeelandeze a afirmat la sfârșitul lunii iunie că perchezițiile poliției efectuate în luxoasa vilă a fondatorului Megaupload.com. din Auckland, în ianuarie, au fost ilegale.

Cu o lună înainte, justiția a susținut că Kim Schmitz are dreptul de a consulta documentele care vor fi folosite împotriva lui în cazul unui eventual proces în Statele Unite, înainte ca procedurile pentru extrădarea sa să fie demarate.

Creat în 2005 și având sediul la Hong Kong, site-ul Megaupload, care afirma că are zilnic 50 de milioane de utilizatori reprezentând 4 la sută din utilizatorii de Internet, a fost închis pe 25 ianuarie.

Statele Unite acuză conducerea site-ului că a obținut 175 de milioane de dolari din activități infracționale și că a cauzat un prejudiciu în valoare de 500 de milioane de dolari deținătorilor de drepturi de autor, propunând copii piratate de filme de cinematograf, programe de televiziune și alte conținuturi.

Kim Schmitz, deținut în Auckland după arestarea sa la 20 ianuarie, a fost eliberat pe cauțiune o lună mai târziu.

În Statele Unite, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Megaupload.com a depus în fața unui Tribunal american o „cerere de anulare” a acuzațiilor aduse persoanelor responsabile de site. O audiență pe acest subiect este prevăzută pe data de 27 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase