Autoritățile din Italia și Croația au emis cod roșu de caniculă

Autoritățile din Italia și Croația au emis cod roșu de caniculă
Publicat: 07/08/2015, 20:25
Actualizat: 07/08/2015, 21:20

MAE îi avertizează pe românii care se află, tranzitează sau doresc să meargă în Italia că Servicul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anunțat temperaturi foarte ridicate în majoritatea regiunilor italiene, în special în zonele din nord-vestul țării. În Câmpia Padului sunt anunțate temperaturi de peste 36-38 de grade Celsius în timpul zilei, cu tendință de caniculă în orele după-amiezii și seara.

Potrivit sursei citate, meteorologii avertizează că noul val de căldură africană va aduce în peninsulă cele mai ridicate temperaturi din această vară.

Maximele de temperatură sunt prevăzute pentru zilele de vineri, 7 august, și sâmbătă, 8 august. În marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia și în nordul Toscanei se pot înregistra temperaturi de până la 40 de grade Celsius. De duminică, 9 august, în Italia sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cu caracter local, în special în zonele din nord-vestul țării, începând din zona subaplină și extinzându-se treptat spre câmpia piemonteză și lombardă.

De asemenea, MAE atenționează că există pericolul de ploi torențiale, cu cantități mari de apă pe metrul pătrat, și reamintește că fenomene atmosferice extrem de violente de acest fel s-au produs în regiunea Veneto și la Florența săptămânile precedente.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, traficul rutier este codificat cu nivel roșu pentru acest sfârșit de săptămână și pentru cel viitor, iar vineri, pe două dintre principalele autostrăzi italiene – A1(Milano-Napoli) și A14 (Bologna-Taranto) – s-au înregistrat accidente de circulație care au produs cozi kilometrice, forțele de ordine și autoritățile sanitare intervenind pentru a acorda asistență călătorilor obligați să stea mai multe ore blocați pe autostradă.

Tot vineri seară, MAE a anunțat că în Croația Institutul Meteorologic local a emis o avertizare privind un nou val de căldură începând din această zi, pentru o perioadă de cel puțin șapte zile.

Astfel, în zonele din jurul Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik vor fi temperaturi extrem de ridicate, care vor depăși 35 de grade Celsius. Totodată, sunt așteptate temperaturi extreme, care vor depăși 35 de grade Celsius, în cea mai mare parte a țării, inclusiv în regiunile Zagrebului și Slavoniei.

Conform sursei citate, au fost emise avertizări cod roșu de caniculă pentru perioada 7 – 10 august pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, pentru regiunile Zagreb și Karlovac – în intervalul 8 – 9 august 2015, în timp ce pentru regiunile Osijek și Gospic au fost emise avertizări cod portocaliu de temperaturi ridicate în perioada 8 – 10 august. Restul teritoriului croat se află, de asemenea, sub avertizare cod galben.

MAE mai avertizează că situația traficului rutier, feroviar și aerian poate suferi modificări de la o oră la alta. Astfel, cetățenilor români li se recomandă să consulte paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr și Agenției Croate de Aviație Civilă – http://www.ccaa.hr, precum și site-ul de specialitate www.meteoalarm.eu, pentru a obține informații actualizate.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată gratuit din „App Store” și „Google Play” și care oferă informații, recomandări de călătorie și posibilitatea de a fi alertați în cazul în care apar situații speciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată