AVERTISMENT ONU: mediul înconjurător se deteriorează în ritm alert, cu riscul de a se ajunge la situații critice

AVERTISMENT ONU: mediul înconjurător se deteriorează în ritm alert, cu riscul de a se ajunge la situații critice
Publicat: 07/06/2012, 14:02
Actualizat: 07/06/2012, 14:02

Starea planetei se degradează în ritm alert, după ce populația globală s-a dublat din 1950, iar dacă umanitatea nu își va schimba rapid atitudinea, în scurt timp se va ajunge la situații critice, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu, relatează AFP.

Al cincilea raport referitor la „Viitorul ecologic al planetei”, Geo-5, a fost publicat miercuri ca preambul al Summitului pe tema dezvoltării durabile Rio-20, care se va desfășura în perioada 20-22 iunie la Rio. Raportul precedent datează din 2007.

„Dacă această situație persistă, dacă structurile actuale de producție și consum al resurselor naturale continuă și nu se face nimic pentru schimbarea evoluției, guvernele vor trebui să își asume responsabilitatea unui nivel de degradare și repercusiuni fără precedent”, precizează Achim Steiner, director general al programului ONU.

Potrivit raportului, din cele 90 de obiective considerate prioritare de către statele membre ale Programului, numai patru au înregistrat progrese semnificative. Printre acestea se află eliminarea substanțelor care afectează stratul de ozon, în vederea prevenirii a milioane de cazuri de cataractă până în 2100 și a milioane de cazuri de cancer de piele până în 2050, precum și eliminarea plumbului din carburanți.

Dar, în continuare, peste 600 de milioane de persoane nu vor avea acces la apă potabilă până în 2015, deși lucrurile s-au mai îmbunătățit în acest sens, iar alți 2,5 miliarde de oameni nu vor avea acces la medicamete.

De asemenea, cercetarea a înregistrat progrese în reducerea poluării marine, care rămâne totuși la un nivel dramatic. Creșterea acidității apelor marine a provocat o degradare a recifelor de corali cu un nivel de 38 la sută începând din 1980 încoace, a căror supraviețuire este amenințată cu dispariția până în 2050. Scurgerile de petrol în mare s-au diminuat în ultimii 20 de ani.

S-au înregistrat de asemenea unele progrese cu privire la 40 de obiective, printre care extinderea zonelor protejate, precum parcurile naționale – la 13 la sută din suprafața terestră – și despădurirea, care a fost redusă de la 16 milioane de hectare pe an în anii ’90 la 13 milioane pe an în anii 2000-2010.

Totodată progrese minore sau aproape de zero s-au înregistrat cu privire la 24 de obiective. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, odată cu creșterea temperaturii medii cu peste 3 grade. Pentru o creștere a temperaturii de 2,5 grade, costul economic este de circa 1-2 la sută din PIB.

Între timp, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește eficiența energentică, iar unele state semnatare ale protocolului de la Kyoto și-au redus puțin emisiile.

Situația stocurilor de pește se deteriorează, deși, în zonele marine protejate, acestea se refac. Numărul inundațiilor a crescut cu 230 la sută între 1980 și 2000, iar al perioadelor de secetă cu 38 la sută.

Alte opt obiective au înregistrat un regres semnificativ. Astfel, degradarea biodiversității, determinantă pentru viața oamenilor, a sporit, iar 20 la sută dintre speciile de vertebrate sunt amenințate cu dispariția.

Din lipsă de date, nu au putut fi cuantificate rezultatele legat de 14 obiective.

Raportul lasă în continuare loc inițiativelor, sugerând că încă se pot atinge obiective ambițioase până în 2050, cu atât mai mult cu cât se „consolidează strategiile actuale”, și insistă pe obiectivele cuantificabile.

Printre inițiativele reușite sunt menționate consolidarea comerțului, inovarea tehnologiilor și altele. Documentul insistă pe concentrarea pe factorii responsabili pentru modificările climatice, precum preșterea populației, consumul irațional, transporturile.

„Geo-5 amintește liderilor mondiali și națiunilor prezente la conferința Rio-20 că tranziția definitivă către o economie ecologică cu emisii reduse de CO2 și utilizarea eficientă a resurselor trebuie adoptată de urgență”, conchide Steiner.

Clava Ungureanu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului