Avioane ale SUA vor lansa ASISTENȚĂ UMANITARĂ în Fâșia Gaza /Nicaragua a reclamat Germania că facilitează ”genocidul” comis de Israel

Avioane ale SUA vor lansa ASISTENȚĂ UMANITARĂ în Fâșia Gaza /Nicaragua a reclamat Germania că facilitează ”genocidul” comis de Israel
Publicat: 01/03/2024, 22:20

Statele Unite vor transfera pe cale aeriană asistență umanitară destinată civililor din Fâșia Gaza, anunță Președinția de la Washington, pe fondul intensificării presiunilor interne din cauza ofensivei israeliene, iar Nicaragua a reclamat Germania la Curtea Internațională de Justiție din cauza sprijinului oferit Israelului.

Situația umanitară este dezastruoasă în Fâșia Gaza, în contextul restricțiilor impuse de armata israeliană. Potrivit estimărilor Oficiului ONU pentru Coordonarea Asistenței umanitare, peste 570.000 de oameni sunt expuși foametei din cauza operațiunilor israeliene.

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat vineri, conform site-ului Axios.com, că actualul nivel al asistenței umanitare este insuficient. În următoarele zile, avioane militare americane vor începe să parașuteze containere cu alimente, apă și echipamente medicale în Fâșia Gaza.

Președintele Joe Biden este supus presiunilor intense la nivel intern și pe plan internațional pentru a cere Israelului să oprească ofensiva din Fâșia Gaza, declanșată ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți.

Presiunile au devenit mai intense în contextul incidentelor produse joi în orașul Gaza, unde cel puțin 112 persoane au murit, iar alte 760 au fost rănite în timp ce încercau să obțină alimente.

”Incidentele evidențiază importanța extinderii și intensificării asistenței umanitare în Fâșia Gaza, inclusiv printr-un potențial armistițiu”, a declarat un oficial din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Iordania a efectuat mai multe operațiuni aeriene pentru lansarea de asistență umanitară în Fâșia Gaza, cea mai recentă misiune fiind în cooperare cu Egiptul și Franța.

Nicaragua acuză Germania de facilitarea ”actelor de genocid” comise de Israel în Gaza

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cu sediul la Haga, a anunțat, vineri, că a primit o reclamație din partea statului Nicaragua prin care Germania este acuzată de ”încălcarea obligațiilor prevăzute în cadrul Convenției privind Prevenirea și Sancționarea Genocidului”.

Berlinul este acuzat de susținerea ”încălcării” de către Israel a ”dreptului umanitar internațional” în legătură cu operațiunile israeliene din teritoriile palestiniene, în special din Fâșia Gaza, potrivit postului Deutschlandfunk și cotidianului Haaretz.

”Germania facilitează comiterea actelor de genocid și a eșuat în obligația de a face tot posibilul pentru a împiedica acte de genocid”, arată reclamația depusă la Curtea Internațională de Justiție.

Germania a semnalat constant că susține dreptul Israelului la autoapărare și a evitat să ceară armistițiu în Fâșia Gaza, solicitând inițial doar ”pauze umanitare” în confruntări. Însă Berlinul a insistat că Israelul trebuie să respecte normele dreptului internațional.

În ianuarie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis o decizie preliminară într-un caz intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza. La începutul lunii februarie, Guvernul Africii de Sud a acuzat Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție.

Franța și Germania au cerut, vineri, clarificări din partea Israelului în legătură cu circumstanțele incidentelor produse în nordul Fâșiei Gaza.

”Situația umanitară este catastrofală, iar ceea ce se întâmplă este incontestabil și nejustificat. Iar eu cred că Israelul trebuie să înceteze. Acum a fost depășită o limită suplimentară, oamenii se bat pentru mâncare, există revolte, iar în această situație am auzit cererea secretarului general al ONU de lansare a unei anchete independente, iar eu cred că Franța va susține acest demers”, a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez al Afacerilor Europene și Externe.

La rândul său, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, s-a declarat ”șocată” de ce s-a întâmplat în Fâșia Gaza.

”Oamenii voiau alimente pentru ei și pentru familiile lor și au murit. Informațiile care vin din Gaza mă șochează. Armata israeliană trebuie să explice cum s-a ajuns la focuri de armă și la mișcări de panică. Gândurile mele sunt la familiile victimelor”, a declarat vineri Baerbock.

Cel puțin 112 persoane au fost ucise, iar alte 760 au fost rănite, joi, în cursul violențelor produse în zona Rimal, în orașul Gaza. Potrivit unor surse, a avut loc o busculadă, în timp ce mii de persoane așteptau camioane care distribuiau alimente. Unele persoane au fost lovite de camioanele care distribuiau asistența umanitară, iar altele au fost împușcate de armata israeliană.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza este de cel puțin 30.035 de morți și peste 71.000 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania vrea STIMULAREA activităților economice /Olaf Scholz: ”Trebuie să facilităm investițiile”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...