Prima pagină » Știri externe » Avion al Marinei franceze în misiune NATO, cu un jurnalist AFP la bord, LUAT la ȚINTĂ de armata rusă în timp ce survola Baltica

Avion al Marinei franceze în misiune NATO, cu un jurnalist AFP la bord, LUAT la ȚINTĂ de armata rusă în timp ce survola Baltica

Avion al Marinei franceze în misiune NATO, cu un jurnalist AFP la bord, LUAT la ȚINTĂ de armata rusă în timp ce survola Baltica

În timpul unei misiuni NATO, un avion al Marinei franceze care transporta un jurnalist AFP a fost luat la țintă miercuri de armata rusă în timp ce survola Marea Baltică, au declarat joi surse militare franceze.

Avionul, care efectua un zbor de supraveghere în cadrul unei misiuni a Alianței ca răspuns la suspiciunile privind sabotarea de către Rusia a unor cabluri submarine, a fost victima unei „tentative de bruiaj” și a unei „luări la țintă prin radarul de control al focului”, potrivit unui comunicat francez, conform Le Figaro.

„Faptul că avionul nostru din apele internaționale a fost ‘luminat’ de radar este un semn de acțiune agresivă”, a declarat colonelul Guillaume Vernet, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate.

În limbaj militar, «luminarea» înseamnă țintirea unui obiectiv de către radar. O astfel de inițiativă „nu este ceva exceptional în acest domeniu” și „înseamnă că Rusia nu rămâne pasivă”, a adăugat el.

Astfel, Rusia „și-a făcut cunoscută ostilitatea într-un mod reținut”, dar „comportamentul profesionist al echipajului avionului a împiedicat orice escaladare și continuarea misiunii”, a adăugat colonelul Vernet.

De asemenea, armata rusă avea puțin interes să își pună în aplicare amenințarea, deoarece „un atac asupra unui avion NATO ar putea provoca o escaladare bruscă și gravă cu NATO”, a adăugat el.

Avionul francez Atlantic 2 a decolat miercuri din Bretania, cu un jurnalist AFP la bord. Acesta a petrecut aproape cinci ore în largul coastelor Suediei și ale statelor baltice, monitorizând aproximativ 200 de nave, în principal civile. Nu a fost reperată nicio navă suspectă.

Tipul de incident implicând avionul francez, care a fost „destul de grav”, este „destul de răspândit” și „depășește cu mult frontierele Europei”, a declarat joi generalul american Christopher Cavoli, comandantul forțelor NATO în Europa.

Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și de energie au fost avariate în Marea Baltică în ultimele luni. Liderii și experții europeni suspectează acte de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și