Avionul Solar Impulse 2 a pornit într-o călătorie unică în jurul lumii

Avionul Solar Impulse 2 a pornit într-o călătorie unică în jurul lumii
Publicat: 09/03/2015, 12:28

Aparatul revoluționar, care nu folosește niciun fel de carburant, a decolat la ora locală 07.12 (03.12 GMT) din capitala Emiratelor Arabe Unite, la scurt timp după răsăritul Soarelui, în timp ce o briză lejeră mătura asfaltul micului aeroport din Al-Bateen.

Solar Impulse 2 zboară spre est, iar prima escală a fost fixată la Muscat, capitala sultanatului Oman, unde avionul ar trebui să ajungă spre sfârșitul zilei. Acest traseu, care măsoară circa 400 de kilometri, ar trebui să fie parcurs în aproximativ 12 ore.

Cei doi piloți elvețieni, purtând uniforme portocalii, André Borschberg și Bertrand Piccard, au efectuat ultimele verificări în timpul nopții de duminică spre luni. André Borschberg a fost aplaudat de întreaga echipă în momentul în care s-a instalat în cabina acestui avion cu un singur loc. „Este, înainte de toate, o provocare umană”, , a spus el.

Decolarea din Abu Dhabi, prevăzută inițial pentru sâmbătă, a fost întârziată din cauza vânturilor puternice care au bătut în acea regiune în timpul weekendului.

Călătoria în jurul lumii, ce va fi realizată în 12 etape, reprezintă încununarea celor 12 ani de cercetări științifice realizate de André Borschberg și Bertrand Piccard care, în plus față de o reușită tehnică, doresc să transmită și un mesaj politic.

„Vrem să împărtășim lumii viziunea noastră despre un viitor curat”, a declarat Bertrand Piccard, care spune că această misiune ar trebui să contribuie la lupta împotriva încălzirii globale.

„Încălzirea climei oferă o oportunitate fantastică pentru a aduce pe piață noi tehnologii verzi, care vor contribui la conservarea resurselor naturale ale planetei noastre, la crearea de locuri de muncă și la susținerea creșterii economice”, a adăugat pilotul elvețian.

Ideea unui zbor efectuat doar cu ajutorul energiei solare a reprezentat adeseori un motiv de ironie în rândul reprezentanților industriei aeronautice. Bertrand Piccard, provenind dintr-o „dinastie” de savanți-aventurieri elvețieni, a realizat primul zbor în balon în jurul lumii, fără escală, în anul 1999.

Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acoperă aripile sale cu o anvergură de 72 de metri – aproape la fel ca un avion Airbus A380. Însă SI2, construit din fibră de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone – la fel ca un automobil 4×4, reprezentând mai puțin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

În total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteză relativ modestă (între 50 și 100 kilometri pe oră), survolând două oceane (Pacific și Atlantic).

Această călătorie în jurul lumii, efectuată la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, va dura cinci luni și va include 25 de zile de zbor efectiv, înainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programată pentru sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august.

Bertrand Piccard se va afla în cabina lui SI2 atunci când avionul va ateriza din nou în Emiratele Arabe Unite, dacă totul se va desfășura cu bine în această misiune. După Oman, India și Myanmar vor fi destinațiile următoare, înainte de etapa cea mai lungă a misiunii: cinci zile consecutive de zbor, cu un singur pilot, care va face legătura între Nanjing, în China, și arhipelagul american Hawaii, în Oceanul Pacific.

Bertrand Piccard spune că internauții vor putea să urmărească în direct tot ceea ce piloții vor face în cabină, dar și ceea ce se petrece în centrul de control al misiunii, aflat la Monaco, pe site-ul solarimpulse.com.

Același pilot elvețian a precizat că o petiție a fost lansată pentru a promova energiile nepoluante în rândul publicului larg, pe site-ul futureisclean.org.

În total, 130 de persoane participă la această aventură științifică: 65 vor însoți piloții în jurul lumii (în cadrul departamentului de logistică) și alți 65 vor fi la Monaco, în centrul de control al misiunii (meteorologi, controlori aerieni și ingineri).

Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului să efectueze mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc și să traverseze Statele Unite în 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reușit o astfel de realizare științifico-tehnologică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...