Banca Mondială: În România corupții sunt arestați, dar ies după un an-doi și se bucură de averea furată

Redactor:
Raluca Ghinea
Banca Mondială: În România corupții sunt arestați, dar ies după un an-doi și se bucură de averea furată
Sistemul de justiție din România ar trebui să pună accent pe confiscarea bunurilor furate și returnarea acestora către păgubiți, fiind necesară o eficiență mai crescută pentru combaterea corupției, a declarat Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public.

„Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperați. Politicienii și oamenii de afaceri corupți sunt arestați, dar ies după un an sau doi și se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public”, a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015.

El a arătat că trebuie crescută eficiența guvernelor și combaterea corupției.

Specialistul Băncii Mondiale a punctat că, în ultimul an și jumătate, a stabilit relații cu Guvernul și cu premierul pentru a rezolva o serie de probleme majore pentru crearea unei unități strategice care să lucreze cu Banca Mondială și care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană.

Totodată, el a apreciat că România a realizat totuși progrese majore în lupta împotriva corupției, fiind o țară unde previziunile sunt „foarte roz”.

„Guvernul face pași siguri prin menținerea disciplinei fiscale. Banca Mondială este fericită să sprijine acest demers și să se asigure că România devin o destinație atrăgătoare pentru investiții”, a mai adăugat Radwan.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a declarat în septembrie că dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă în privința executării silite, poate să predea atribuția instituțiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătorești”, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigați, îi trimiteți în judecată, îi ajutați să ajungă la pușcărie, dar banii, îi luați?» Și aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanțelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a afirmat procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Laura Codruța Kovesi a susținut că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiți pentru dublarea salariilor medicilor.

În replică, ANAF a susținut că valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentințe judecătorești anul trecut este de doar 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, iar din această sumă peste jumătate oricum nu poate fi recuperată.

ANAF a mai arătat că gradul de încărcare al instituției pentru activitatea de recuperare a arieratelor și a altor sume datorate bugetului este „extrem de mare”, astfel că resursa umană și materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depășită.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide