Barack Obama, „a doua venire”. „Nimeni nu dorește mai mult pacea în lume decât cea mai puternică națiune”

Publicat: 21/01/2013, 22:16
Actualizat: 21/01/2013, 22:16

Sute de mii de oameni au participat, luni, la Washington, la ceremonia de învestitură a președintelui SUA, Barack Obama, aflat la cel de-al doilea mandat. Obama a depus jurământul la ora 18.55, după care a ținut un discurs în care a vorbit despre unitate, despre libertate, egalitate, despre realizările primului mandat, dar și despre proiectele celui de-al doilea.

Ceremonia a fost marcată de mai multe momente emoționante, de la rugăciuni, la poezii, cântece și imnuri, interpretate de coruri sau artiști solo iubiți de publicul american, între care Beyonce, care a interpretat imnul SUA, și Kelly Clarkson.

Gândul a transmis în direct ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, într-o ediție specială Gândul LIVE – ProTV News. La încheierea discursului, am dezbătut principalele puncte ale cuvântării președintelui american, precum și ale ceremoniei.


Principalele declarații ale lui Barack Obama, în format LIVE TEXT

UPDATE 19.28 Beyonce cântă imnul SUA, care încheie ceremonia de învestitură.

UPDATE 19.11 Barack Obama încheie prin a ura tradiționalul „God bless America” (Dumnezeu să binecuvânteze America) și salută mulțimea. Urmează Kelly Clarkson și orchestra Marinei Americane. În continuare, Barack Obama primește binecuvântarea episcopului Luis Leon.

UPDATE 19.03 Obama: „Nimeni nu dorește mai mult pacea în lume decât națiunea cea mai puternică”.

UPDATE 19.00 Barack Obama vorbește despre măsurile economice pe care trebuie să le ia SUA în următorii ani și despre viitor, mai ales în contextul încălzirii globale. Obama: „America nu trebuie să se adapteze tranziției, trebuie să o conducă. Militarii noștri sunt neegalați în ceea ce privește curajul, iar cetățenii noștri știu prea bine ce preț s-a plătit pentru libertate, astfel că vom fi mereu vigilenți față de cei care vor să ne facă rău, am învățat din greșelile trecutului. Trebuie să ne rezolvăm în mod pașnic problemele cu celelalte țări, nu pentru că ne este frică, ci pentru că aceasta este calea cea bună. Susținem democrația din Asia până în Africa și America Latină, pentru că noi suntem cea mai puternică națiune din lume. Egalitatea noastră, a tuturor, ne ghidează în continuare”.

sursa foto White House

UPDATE 18.54 A început discursul președintelui Barack Obama: „Libertatea noastră este un dar de la Dumnezeu, dar ea trebuie asigurată de oamenii de pe Pământ, trebuie să mergem înainte împreună. O națiune nu prosperă decât atunci când există concurență și fair-play. Dar când timpurile se schimbă, și noi trebuie să ne schimbăm. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să facem totul împreună, ca o națiune, ca un popor. Generația actuală de americani a fost testată de criza financiară, a rezistat, iar acum a început redresarea. Noi, poporul american, înțelegem că nu putem prospera atunci când puțini o duc foarte bine, iar mulți o duc foarte rău”.

UPDATE 18.51 Barack Obama a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Statelor Unite.

UPDATE 18.48 Vice-președintele Joe Biden a depus jurământul pentru preluarea celui de-al doilea mandat în această funcție.

UPDATE 18.33 Au început discursurile cu ocazia învestiturii. Primii au luat cuvântul senatorul democrat de New York Chuck Schumer, activista pentru drepturile omului Myrlie Evers-Williams și senatorul de Tennessee Lamar Alexander. Președintele Barack Obama va vorbi la ora 19:00.

UPDATE 18.23 Barack Obama a ajuns la ceremonia de învestire. Președintele va susține un discurs începând cu ora 19:00. Alături de Obama sunt soția și fiicele sale, dar și vice-președintele Joe Biden și alți oameni din staff.


În 2009, la prima lui ceremonie de învestitură, Obama era cel mai popular personaj politic al lumii, ridicat de o parte din electoratul și presa americane la un statut de cvasi-Mesia. Acum, președintele SUA are acest standard la care trebuie să aspire, motiv pentru care noul lui mandat a fost descris de o parte a presei americane și internaționale drept „a doua venire”.

Oficial, Obama a depus jurământul duminică, într-o ceremonie privată, dat fiind că ziua de 20 ianuarie, care, potrivit Constituției SUA, este cea în care președintele depune jurământul, a fost, anul acesta, într-o duminică.

Barack Obama, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului din 20 ianuarie 2013 // FOTO: Doug Mills/AFP/Mediafax

Ceremonia, de-a lungul anilor

Luni este zi de sărbătoare legală în SUA, Martin Luther King Day, astfel că americanii au timp să se bucure de acest eveniment spectaculos și cu multă istorie în spate. Aproximativ 800.000 de oameni sunt așteptați să ajungă la ceremonia din Washington, D.C., o participare impresionantă, dar mult sub nivelul din 2009.

De altfel, prima ceremonie de învestire în funcție a lui Barack Obama a stabilit mai multe recorduri, participarea, de aproximativ două milioane de persoane, fiind unul dintre ele, după cum se mândrește comitetul organizator.

Ceremonia din 2009 nu a adunat doar cea mai numeroasă audiență din istoria lungului șir de ceremonii, ci și din istoria capitalei SUA. Mai mult, a fost și cea mai urmărită de pe Internet.

Theodore Roosevelt, depunând jurământul pe treptele Capitoliului, în 1905 // SURSA FOTO: Congresul SUA

De la prima inaugurare, cea a lui George Washington, în 1789, fiecare președinte american a ținut un discurs după ce a jurat să respecte Constituția SUA. Cel mai lung discurs a avut 8.445 de cuvinte și a fost rostit de William Henry Harrison, când a fost învestit președinte, în 1841. La polul opus, se află cel de-a doilea discurs de învestire al lui George Washington, din 1793. Acesta avea doar 135 de cuvinte, potrivit Senatului SUA.

Dacă discursurile de învestire au fost prezente încă de la George Washington în ceremoniile de depunere a jurământului, orașul Washington nu a fost dintotdeauna locul în care se organizează unul dintre evenimentele de căpătâi ale democerației americane. De-a lungul anilor, ceremoniile au avut loc în zece locuri diferite.

Tema spectacolului de anul acesta este „încredere în viitorul Americii”. Pentru publicul american, ceremoniile de inaugurare a mandatelor prezidențiale au devenit prilej de hrănire a optimismului în ziua de mâine, iar președinții se arată cu toții atenți la acest aspect.

Tema evenimentului este susținută de numeroși artiști invitați de Obama, cum ar fi Beyonce, care va cânta imnul SUA, Kelly Clarkson sau James Taylor. Există și un playlist de învestire, cu piese compilate de comitetul inagural, prezentate drept preferatele lui Obama.

Ziua învestirii a început la biserică, unde familia prezidențială a participat la o slujbă, și se va sfârși cu mai multe baluri organizate în cinstea începerii celui de-al doilea mandat consecutiv al lui Barack Obama la Casa Albă – o onoare de care au avut parte doar 15 din cei 43 de predecesori (CLIC PENTRU PROGRAMUL ZILEI DE ÎNVESTIRE).

Provocările noului mandat

Dacă reforma din domeniul sănătății a fost cel mai important punct de pe agenda lui Barack Obama în primul mandat și va fi, probabil, reușita cu care va fi asociat ca președinte, cel de-al doilea mandat începe cu nevoia unei noi reforme, poate chiar mai dificilă decât prima. Este vorba despre controlul armelor, un subiect sensibil și greu de abordat, mai ales pentru un președinte aflat la al doilea mandat.

Acestuia i se adaugă o „restanță” din mandatul trecut, reforma imigrației, o promisiune neîndeplinită pe care Obama a reiterat-o în campania de anul trecut.

Foarte importantă este și lupta cu Congresul pe probleme economice, amânată pentru scurt timp după evitarea prăpastiei fiscale, în prima zi a noului an.

De asemenea, se așteaptă ca, acum că nu mai trebuie să câștige un nou mandat acasă, Obama să acorde mai multă atenție politicii externe, care a stat aproape permanent pe plan secund în ultimii patru ani, dominați de probleme interne.

Dat fiind sistemul electoral american și după cum a demonstrat-o istoria în cazul foștilor președinți americani, Barack Obama are doar doi ani pentru a-și pune în aplicare cele mai importante planuri. După acest moment, SUA intră din nou în febra alegerilor, odată cu alegerile primare pentru prezidențialele din 2016.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Top 3 mașini ieftine recuperate de bancă. TÂRGUL AUTO din august: Mașini la 4.000 de...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...