• Publicat:
Internațional

Barack Obama a vorbit despre șansele lui Donald Trump de a ajunge președintele SUA

Barack Obama a vorbit despre șansele lui Donald Trump de a ajunge președintele SUA
Barack Obama s-a declarat marți convins că Donald Trump nu va fi succesorul său la Casa Albă în 2017, denunțând dur unele afirmații "tulburătoare" ale miliardarului, dar și ale altor candidați republicani, cu privire la modificările climatice sau musulmani, relatează AFP în pagina electronică.

„Am încredere în poporul american. El este conștient de faptul că a fi președinte este un lucru serios. Acest lucru nu are nimic a face cu animarea unei emisiuni de televiziune”, a declarat președintele Statelor Unite într-o conferință de presă, în California, în marja unui summit la care au participat zece țări din Asia de Sud-Est.

Această funcție „nu înseamnă marketing. Este dificilă. Nu are nimic a face cu simpla încercare de a atrage atenția presei în fiecare zi”, a continuat el, referindu-se la magnatul în domeniul imobiliar, care a obținut o victorie în alegerile primare republicane în New Hampshire și care este creditat de sondaje pe prima poziție la nivel național în tabăra republicană.

„Uneori (acest post) necesită luarea unor decizii dificile, chiar dacă sunt nepopulare. Asta înseamnă să fii capabil să lucrezi cu lideri din întreaga lume”, a subliniat el.

Președinte american, al cărui succesor va fi desemnat pe 8 noiembrie, a insistat îndelung asupra faptului că unii dintre rivalii miliardarului sunt adepții unor teze similare, în pofida faptului că sunt exprimate într-un mod mai puțin provocator.

„Cred că anumiți observatori străini sunt tulburați de retorica acestor alegeri primare republicane și de dezbaterile republicane. Iar acest lucru este valabil nu doar pentru domnul Trump”, a spus Obama, evocând luări de poziții vizând să flateze sentimente „antimusulmane” sau „antimigrație”.

„Nu există nici măcar un candidat în tabăra republicană care să se gândească la faptul că este necesar să facem ceva pentru a lupta împotriva modificării climatice”, a subliniat el. „Acest lucru tulbură comunitatea internațională. Restul lumii se uită și zice: dar cum este posibil așa ceva?”, a spus șeful statului american.

„Constituția este foarte clară cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple acum”, a mai declarat Obama. „Atunci când un post este vacant la Curtea Supremă, președintele Statelor Unite numește pe cineva, iar Senatul se pronunță asupra acestei nominalizări”, a subliniat el.

Imediat după anunțarea decesului judecătorului Antonin Scalia, liderul majorității republicane în senat Mitch McConnell a avertizat că următorului locatar al Casei Albe îi va reveni sarcina să numească un înlocuitor. În opinia sa, poporul american „trebuie să aibă un cuvânt de spus” în alegerea viitorului judecător al Curții Supreme.

Inchide