Bărbat arestat după ce s-a apropiat de sicriul reginei Elisabeta a II-a. Ce a spus în fața judecătorului

Bărbat arestat după ce s-a apropiat de sicriul reginei Elisabeta a II-a. Ce a spus în fața judecătorului
Sursa FOTO: Twitter/The Royal Family
Publicat: 21/09/2022, 16:58
Actualizat: 21/09/2022, 17:33

Bărbatul care a fost arestat în Westminster Hall după ce s-a apropiat de de sicriul reginei Elisabeta a II-a, în timp ce era expus pentru ca britanicii să-i poată aduce un ultim omagiu, a vrut să se convingă că este cu adevărat moartă, a afirmat marți judecătorul care l-a audiat.

Muhammad Khan, în vârstă de 28 de ani, a stat vineri la coadă în Londra pentru a-i aduce un omagiu Reginei. Apoi, după ce a intrat în holul Westminster, unde se afla sicriul, a luat-o la fugă pe scări şi a reuşit să atingă sicriul.

„A pășit peste covor în direcția catafalcului, apoi a apucat cu ambele mâini steagul regal care acoperea sicriul”, a spus judecătorul Michael Snow, potrivit The Guardian.

Bărbatul a fost arestat rapid de poliţie, iar în cursul zilei de marți a fost prezent în fața unui judecător, la Tribunalul Westminster, pentru două capete de acuzare de tulburarae a liniștii publice.

Inculpatul „suferă de delir şi crede că regina nu a murit. El crede că regele Charles are ceva de-a face cu asta şi că ar putea merge la Castelul Windsor pentru a-i aduce un omagiu, dar şi pentru că încă crede că este în viaţă”, a spus judecătorul.

Judecătorul nu l-a audiat pe Muhammad Khan, pe care medicii l-au considerat inapt să ia parte la proces. El doar şi-a confirmat numele, data naşterii, adresa şi a intervenit o singură dată în fața instanței.

„Inculpatul a susţinut că regina nu a murit şi că s-a apropiat de sicriu pentru că a vrut să verifice singur”, a detaliat procurorul Luke Staton. „A spus că intenţionează să meargă la înmormântare”, a adăugat el, că „plănuise să scrie familiei regale şi, dacă aceasta nu răspunde, să meargă la Castelul Windsor, Palatul Buckingham şi Balmoral pentru a încerca să discute cu Regina”.

„Ar fi trebuit să intru prin efracţie pentru a încerca să iau legătura”, a declarat Muhammad Khan în fața instanţei, adăugând că ar fi încercat „atâta timp” cât era în viaţă.

Muhammad Khan a fost eliberat pe cauţiune, cu condiţia să rămână într-un spital psihiatric din estul Londrei până la următoarea sa apariţie în aceeaşi instanţă, pe 18 octombrie.