Bashar al-Assad, afacere de miliarde de dolari cu Vladimir Putin

Redactor:
Mihai Draghici
Bashar al-Assad, afacere de miliarde de dolari cu Vladimir Putin

Regimul de la Damasc a luat decizia de a achiziționa sisteme antibalistice după ce Statele Unite au lansat în urmă cu două săptămâni un bombardament cu rachete împotriva unei baze siriene, ca reacție la un atac chimic atribuit armatei siriene. De asemenea, Damascul vrea să poată contracara și eventuale bombardamente israeliene.

În cursul nopții de miercuri spre joi, a avut loc un bombardament care a vizat un depozit de armament al mișcării șiite Hezbollah situat în apropierea Aeroportului internațional din Damasc. Atacul a fost atribuit Israelului de regimul Bashar al-Assad. Armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu pe tema acestui bombardament.

În martie, Israelul a avertizat că își rezervă dreptul de a lansa bombardamente în Siria pentru a bloca transferul de armament ultrasofisticat spre Liban.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Rusia, care oferă susținere politică și militară Siriei, a instalat deja sisteme antiaeriene S-400 pe teritoriul sirian, pentru apărarea propriilor baze militare.

Inchide