BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze. Primarul localității Apața: „Efectul e zero”

BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze. Primarul localității Apața: Efectul e zero
Publicat: 16/12/2013, 18:18

Poliția metropolitană a efectuat o vizită într-o zonă rurală din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii săraci să nu imigreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, după anularea restricțiilor impuse românilor pe piața muncii britanice, relatează BBC News Online. Primarul localității Apața, care a primit vizita polițiștilor britanici, este convins că aceasta nu va avea efectul scontat.

Potrivit BBC, Comisarul-șef Adrian Usher de la Barnet, în nordul Londrei, zona cu cei mai mulți români din Marea Britanie, mulți dintre ei romi, vrea să-i descurajeze pe români să plece în Marea Britanie dacă nu au un loc de muncă garantat, prezentându-le riscurile de a fi exploatați, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a însoțit poliția în această vizită în Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, „The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apața din Carpați, după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.

„Dacă veniți în Marea Britanie fără un loc de muncă, atunci vă veți confrunta cu riscul de a fi exploatați sau de a fi victimele unor infractori”, le-a spus el sătenilor.Situația românilor care imigrează a Londra este la fel de importantă ca cea a londonezilor, a adăugat comisarul. „Nu sunt aici să comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toți locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat el.

Primarul din Apața: „Mie-mi convine când pleacă, e mai multă liniște în comună”

Efectul nu a fost însă cel scontat. Ba dimpotrivă, după cum a declarat pentru gândul primarul localității Apața, Gheorghe Ganea: „Ce să-i convingă, dom’le, nici vorbă, continuă să plece ca și înainte. Poa, să tot vină polițiștii englezi să le spună că n-au ce căuta la ei dacă n-au un loc de muncă legal, cu contract în regulă, n-au locuință, asigurare și nu plătesc impozite, tot degeaba. Că așa le-au zis: cine vrea să trăiască în Marea Britanie e binevenit numai dacă înțelege că trebuie să se integreze în felul ăsta, altfel n-are ce căuta, va fi trimis înapoi acasă. Păi, poa’ să-l tot trimită înapoi, că după câteva zile e din nou la Londra. S-au convins și ei, după ce au vizitat vreo cinci, șase familii de romi, în ce sărăcie și mizerie trăiesc aici cei mai mulți dintre ei.”

Potrivi edilului, la ora actuală cam vreo 300 din cei circa 1800 de romi din Apața (aproape 70% din totalul locuitorilor comunei) sunt plecați în Marea Britanie, „unde trăiesc cum știe toată lumea, că sunt pline ziarele și televiziunile de isprăvile lor”. „Și continuă să plece, dacă mă întrebați despre efectul de descurajare al vizitei polițiștilor englezi, vă asigur că e cam zero. Dar, sincer vorbind, mie-mi convine când pleacă, e mai multă liniște-n comună, nu mai am atâtea furturi, scandaluri și alte probleme de-astea!”, concluzionează primarul din Apața.

O povară pentru contribuabilii britanici

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de săteni ar fi plecat deja spre Londra. El a spus că vărul său este primul care s-a dus la Londra și că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. Alexandru a spus că a plecat pentru că este prea puțin de lucru în România, sătenii fiind pregătiți să trăiască în tabere în Marea Britanie, în speranța că se vor angaja să muncească la negru. El a adăugat că se pregătește să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood, în nordul Londrei, o zonă în care se află numeroși imigranți români.

„În pofida bunelor intenții, multe dintre persoanele pe care le-am întâlnit când am fost acolo ar putea deveni o povară pentru contribuabilul britanic”, scrie Kenyon.

Alt imigrant, Alex, a declarat că provine dintr-un mic sat de romi din zona Apata și că a muncit la negru în domeniul construcțiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbește engleza, nu are vreo calificare, dar vrea să-și aducă soția și copiii în Marea Britanie. „Am muncit trei zile pe proprietatea unei persoane. M-au dus cu mașina departe, nici nu știam unde mă aflam sau cum să vin înapoi. M-a luat el cu mașina”, a declarat Alex, care nu a fost plătit. El intenționează să muncească legal din ianuarie, după anularea restricțiilor pe piața muncii impuse românilor și bulgarilor.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Aceste pensii vor fi eliminate! Se vor desființa imediat. E oficial
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021