BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze. Primarul localității Apața: „Efectul e zero”

BBC: Poliția din Londra, în vizită în România pentru a-i descuraja pe români să imigreze. Primarul localității Apața: Efectul e zero

Poliția metropolitană a efectuat o vizită într-o zonă rurală din Romania, cu scopul de a-i convinge pe locuitorii săraci să nu imigreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, după anularea restricțiilor impuse românilor pe piața muncii britanice, relatează BBC News Online. Primarul localității Apața, care a primit vizita polițiștilor britanici, este convins că aceasta nu va avea efectul scontat.

Potrivit BBC, Comisarul-șef Adrian Usher de la Barnet, în nordul Londrei, zona cu cei mai mulți români din Marea Britanie, mulți dintre ei romi, vrea să-i descurajeze pe români să plece în Marea Britanie dacă nu au un loc de muncă garantat, prezentându-le riscurile de a fi exploatați, scrie reporterul Paul Kenyon de la emisiunea BBC One Panorama. Kenyon a însoțit poliția în această vizită în Transilvania, iar reportajul pe care l-a realizat, „The Romanians are Coming?” (Vin românii?), urmează să fie difuzat luni seara pe BBC One.

Usher a vizitat satul Apața din Carpați, după ce s-a constatat, în urma evacuării unor români care au ocupat un teren al unui club de fotbal din Hendon, în iunie, că 65 dintre cele 68 de persoane surprinse dormind în adăposturi improvizate proveneau din această localitate.

„Dacă veniți în Marea Britanie fără un loc de muncă, atunci vă veți confrunta cu riscul de a fi exploatați sau de a fi victimele unor infractori”, le-a spus el sătenilor.Situația românilor care imigrează a Londra este la fel de importantă ca cea a londonezilor, a adăugat comisarul. „Nu sunt aici să comentez vreun subiect anume. Suntem aici pentru a-i proteja pe toți locuitorii Londrei, inclusiv persoanele care vin la Londra în căutarea unui loc de muncă”, a subliniat el.

Primarul din Apața: „Mie-mi convine când pleacă, e mai multă liniște în comună”

Efectul nu a fost însă cel scontat. Ba dimpotrivă, după cum a declarat pentru gândul primarul localității Apața, Gheorghe Ganea: „Ce să-i convingă, dom’le, nici vorbă, continuă să plece ca și înainte. Poa, să tot vină polițiștii englezi să le spună că n-au ce căuta la ei dacă n-au un loc de muncă legal, cu contract în regulă, n-au locuință, asigurare și nu plătesc impozite, tot degeaba. Că așa le-au zis: cine vrea să trăiască în Marea Britanie e binevenit numai dacă înțelege că trebuie să se integreze în felul ăsta, altfel n-are ce căuta, va fi trimis înapoi acasă. Păi, poa’ să-l tot trimită înapoi, că după câteva zile e din nou la Londra. S-au convins și ei, după ce au vizitat vreo cinci, șase familii de romi, în ce sărăcie și mizerie trăiesc aici cei mai mulți dintre ei.”

Potrivi edilului, la ora actuală cam vreo 300 din cei circa 1800 de romi din Apața (aproape 70% din totalul locuitorilor comunei) sunt plecați în Marea Britanie, „unde trăiesc cum știe toată lumea, că sunt pline ziarele și televiziunile de isprăvile lor”. „Și continuă să plece, dacă mă întrebați despre efectul de descurajare al vizitei polițiștilor englezi, vă asigur că e cam zero. Dar, sincer vorbind, mie-mi convine când pleacă, e mai multă liniște-n comună, nu mai am atâtea furturi, scandaluri și alte probleme de-astea!”, concluzionează primarul din Apața.

O povară pentru contribuabilii britanici

Un locuitor, Alexandru, a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de săteni ar fi plecat deja spre Londra. El a spus că vărul său este primul care s-a dus la Londra și că l-a urmat, după ce acesta i-a recomandat să se mute acolo. Alexandru a spus că a plecat pentru că este prea puțin de lucru în România, sătenii fiind pregătiți să trăiască în tabere în Marea Britanie, în speranța că se vor angaja să muncească la negru. El a adăugat că se pregătește să se întoarcă de Anul Nou la Cricklewood, în nordul Londrei, o zonă în care se află numeroși imigranți români.

„În pofida bunelor intenții, multe dintre persoanele pe care le-am întâlnit când am fost acolo ar putea deveni o povară pentru contribuabilul britanic”, scrie Kenyon.

Alt imigrant, Alex, a declarat că provine dintr-un mic sat de romi din zona Apata și că a muncit la negru în domeniul construcțiilor, la Cricklewood, timp de mai multe luni. El nu vorbește engleza, nu are vreo calificare, dar vrea să-și aducă soția și copiii în Marea Britanie. „Am muncit trei zile pe proprietatea unei persoane. M-au dus cu mașina departe, nici nu știam unde mă aflam sau cum să vin înapoi. M-a luat el cu mașina”, a declarat Alex, care nu a fost plătit. El intenționează să muncească legal din ianuarie, după anularea restricțiilor pe piața muncii impuse românilor și bulgarilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...