Benjamin Netanyahu salută intenția Vioricăi Dăncilă de a muta Ambasada României la Ierusalim

Benjamin Netanyahu salută intenția Vioricăi Dăncilă de a muta Ambasada României la Ierusalim
Sursa foto: Hepta
Publicat: 24/03/2019, 20:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

„O felicit pe prietena mea Viorica Dăncilă, premierul României, în legătură cu anunțul făcut la AIPAC (Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian) că va acționa în sensul finalizării procedurilor necesare pentru a deschide Ambasada României la Ierusalim”, a transmis Benjamin Netanyahu pe contul de Twitter al Biroului prim-ministrului Israelului.

De asemenea, Benjamin Netanyahu i-a mulțumit „prietenului” său, președintele din Honduras, Juan Orlando Hernández, „pentru anunțul deschiderii imediate a unei misiuni diplomatice la Ierusalim care se va ocupa de afacerile comerciale, ca prim pas spre transferarea Ambasadei Hondurasului la Ierusalim”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, în cursul unei vizite în Statele Unite, că, după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Președintele Klaus Iohannis consideră că prin declarațiile referitoare la mutarea Ambasadei la Ierusalim premierul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, „totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român”.

Ministerul israelian de Externe a anunțat în decembrie 2017 că a inițiat contacte cu cel puțin zece țări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului și, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană și Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, președintele SUA a încercat să își nuanțeze poziția privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărțirii orașului și explicând că israelienii și palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraș. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima națiune care își mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.

Statele Unite și Guatemala sunt singurele țări care au ambasadele din Israel în orașul Ierusalim, restul națiunilor avându-le în Tel Aviv. Premierul Australiei, Scott Morrison, a semnalat intenția de a decide recunoașterea orașului Ierusalim drept capitală a Israelului, din rațiuni electorale. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, intenționează să transfere sediul ambasadei braziliene în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentând că națiunea israelienă este suverană, astfel că are dreptul de a stabili care este propria capitală.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului și a viitorului stat palestinian

Orașul Ierusalim trebuie să rămână capitala comună a Israelului și a viitorului stat palestinian, a declarat în 2018 Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. „Trebuie menținut statutul special și caracterul orașului” Ierusalim, a afirmat Federica Mogherini.

Uniunea Europeană a exprimat „preocupări grave” în legătură cu decizia lui Donald Trump, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluții ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni și palestinieni. „Uniunea Europeană exprimă preocupări grave legate de anunțul făcut de președintele SUA, Donald Trump, privind orașul Ierusalim și privind repercusiunile pe care le-ar putea avea asupra perspectivelor de pace. Poziția UE este neschimbată. Trebuie îndeplinite aspirațiile ambelor părți și trebuie găsită o cale, prin negocieri, pentru stabilirea statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a ambelor state”, israelian și palestinian, a reacționat în decembrie 2017 Federica Mogherini. „Uniunea Europeană și statele membre vor continua să respecte consensul internațional privind orașul Ierusalim, prevăzut, între altele, în Rezoluția Consiliului de Securitate ONU 478; aici sunt prevederi privind sediile misiunilor diplomatice până la soluționarea statutului definitiv al orașului Ierusalim”, a precizat atunci Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). „Uniunea Europeană îndeamnă toate părțile să dea dovadă de calm și de reținere pentru a evita escaladarea conflictului. Trebuie să ne concentrăm în continuare pe crearea condițiilor pentru negocieri directe și consistente (…). UE reiterează angajamentul ferm în favoarea soluției a două state”, israelian și palestinian, sublinia Federica Mogherini.

În aprilie 2017, Rusia a exprimat preocupare privind stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterând susținerea pentru soluția coexistenței a două state, anunțând recunoașterea Ierusalimului de Vest capitală a Israelului și propunând Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului stat palestinian.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×