Biden anunță asistență militară, inclusiv din partea ROMÂNIEI, pentru Ucraina /Iohannis și Scholz semnalează că vor fi oferite sisteme suplimentare

Biden anunță asistență militară, inclusiv din partea ROMÂNIEI, pentru Ucraina /Iohannis și Scholz semnalează că vor fi oferite sisteme suplimentare
Publicat: 10/07/2024, 02:11
Actualizat: 10/07/2024, 03:42

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, în deschiderea summitului NATO, că mai multe țări europene, inclusiv România, vor furniza Ucrainei sisteme antiaeriene, iar președintele Klaus Iohannis, a semnalat, într-o declarație semnată și de cancelarul german, Olaf Scholz, că peste câteva luni ar putea fi oferite echipamente suplimentare.

La împlinirea a 75 de ani de la semnarea Tratatului Nord-Atlantic, Biden a afirmat că Alianța este mai puternică decât a fost vreodată.

”În prezent, Alianța Nord-Atlantică este mai puternică decât a fost vreodată, având 32 de state membre”, a afirmat președintele Biden, în discursul rostit la începerea summitului NATO de la Washington.

”Caracterul NATO este fundamental democratic și așa va fi mereu. Acest moment al istoriei necesită forța noastră colectivă. Vladimir Putin vrea să subjuge total Ucraina, vrea oprirea democrației din Ucraina, vrea distrugerea culturii Ucrainei, vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Și știți bine că Putin nu se va opri în Ucraina. Doar că Ucraina poate și îl va opri pe Putin”, a continuat președintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a anunțat continuarea asistenței militare pentru Ucraina. Biden a declarat, potrivit BBC, că Statele Unite, România, Germania, Olanda și Italia vor furniza Ucrainei ”zeci de sisteme tactice de apărare antiaeriană”.

Biden a salutat activitatea lui Stoltenberg și i-a oferit o distincție

Cu ocazia ceremoniei, Biden i-a acordat ”Medalia Libertății” lui Jens Stoltenberg, aflat la finalul mandatului de secretar general al NATO.

”Progresele pe care le-am realizat în cadrul NATO i se datorează și secretarului general, un om integru, un intelectual riguros”, a subliniat președintele SUA.

Biden, Iohannis, Scholz și Meloni anunță menținerea asistenței militare pentru Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, omologul său american, Joe Biden, premierul olandez, Dick Schoof, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Giorgia Meloni, au anunțat, într-o declarație comună, menținerea asistenței militare pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei ruse.

”Menținem angajamentele de a furniza Ucrainei sisteme antiaeriene suplimentare, în contextul în care se apară de agresiunea continuă a Rusiei, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, asupra civililor și a infrastructurii esențiale. Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme antiaeriene strategice suplimentare, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania și România; componente Patriot donate de Olanda și de alți parteneri (…); și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia. Aceste cinci sisteme antiaeriene strategice vor contribui la apărarea orașelor ucrainene, la protejarea civililor și a militarilor, iar noi ne coordonăm cu Guvernul Ucrainei pentru ca aceste sisteme să fie utilizate rapid. Lucrăm în sensul unui nou anunț, anul acesta, privind sisteme antiaeriene strategice destinate Ucrainei”, arată Declarația semnată de Joe Biden, Klaus Iohannis, Dick Schoof, Olaf Scholz, Giorgia Meloni și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

”Salutăm activitatea NATO de susținere a eforturilor Ucrainei în sensul dezvoltării unei arhitecturi integrate de tip antibalistic și antiaerian, interoperabilă cu NATO. Mesajul nostru adresat Moscovei și lumii este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și ferm”, precizează liderii din SUA, România, Olanda, Germania și Italia, în Declarația postată pe site-ul Casei Albe.

Foto: Profimedia

Citește și:

Amnesty International: Țările europene REPRIMĂ protestele și folosesc sisteme ilegale de MONITORIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor