Biletul lăsat de presupusul autor al atacului armat de pe aeroportul de la Los Angeles, înainte să deschidă focul

Biletul lăsat de presupusul autor al atacului armat de pe aeroportul de la Los Angeles, înainte să deschidă focul
Publicat: 03/11/2013, 14:56
Actualizat: 03/11/2013, 14:56

Atacatorul care a deschis focul în aeroportul de la Los Angeles, care a ucis un agent de securitate, a rănit alte persoane și a provocat teroare în rândul pasagerilor, a plănuit să „ucidă numeroși angajați TSA”, Agenția pentru Securitatea Transporturilor, a anunțat FBI, relatează AFP.

Un bilet scris de mână, găsit într-un rucsac pe aeroport, arăta că atacatorul, a cărui faptă a antrenat numeroase perturbări de zboruri, „a decis să omoare numeroși angajați TSA”, a declarat șeful Biroului FBI din Los Angeles David Bowdich.

Procurorii au anunțat captele de acuzare împotriva lui Paul Anthony Ciancia, în vârstă de 23 de ani, originar din New Jersey (nord-estul Statelor Unite), acuzat de uciderea unui agent TSA. Ciancia riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui agent federal și pentru violențe comise pe un aeroport internațional, potrivit procuraturii.

Ciancia a fost rănit în cursul atacului armat. Autoritățile nu au dorit să comunice informații despre situația sănătății acestuia, însă The Los Angeles Times scrie că a fost atins de gloanțe la nivelul capului și unui picior și că a fost spitalizat în stare gravă.

„Am descoperit într-un bilet pe care l-a scris și semnat” că atacatorul avea în rucsac o pușcă de asalt atunci când se afla în Terminalul 3 al aeroportului de la Los Angeles, a declarat Bowdish.

Oficialul FBI a mai declarat că Ciancia „vrea să semene teroare în mintea trădătorilor” de la TSA.

Agentul Gerardo Hernandez, în vârstă de 39 de ani, care a murit împușcat de Ciancia, a sucombat rănilor, la spital, sâmbătă înainte de prânz. El este primul membru TSA ucis la datorie de la crearea acestui organism, în urma atentatelor de la 11 septembrie.

Cuprinși de panică, pasagerii au fugit afară din aeroport, imediat ce atacatorul a deschis focul, în Terminalul 3 al aeroportului, cu o pușcă de asalt.

Calm, el a început să meargă prin terminal în căutarea altor ținte. Ulterior, poliția a deschis focul asupra lui și a reușit să îl aresteze.

Televiziunile au arătat imagini cu panica și haosul declanșate în timpul atacului și după aceea, pasagerii culcându-se la pământ sau încercând să se protejeze de gloanțe în spatele bagajelor.

Trăgătorul a reușit să treacă de controale și să pătrundă în zona de îmbarcare, după care a fost urmărit de poliție. Rănit într-un schimb de focuri cu polițiști, el a fost arestat și evacuat către un spital, într-o stare critică.

– Ciancia a pregătit un masacru

În total șapte persoane au fost rănite, dintre care șase au fost spitalizate. Însă, potrivit primarului Los Angeles-ului Eric Garcetti, trăgătorul a pregătit un adevărat masacru. „Avea peste 100 de cartușe, cu care ar fi putut să omoare efectiv toate persoanele care se aflau în terminal astăzi (sâmbătă)”, a declarat el.

Atacatorul și-a exprimat ranchiuna față de TSA, potrivit presei. Poliția a găsit asupra lui un bilet în care își exprima „dezamăgirea față de Guvern”.

Într-un comunicat, FBI a anunțat că este „prematur, pentru moment, să comenteze asupra motivațiilor” atacatorului și că anchetatorii „nu îndepărtează și nici nu rețin pista teroristă”.

Potrivit postului NBC, atacatorul ar fi avut legături cu TSA și ar fi vizat în mod specific agenții Agenției.

Potrivit The Los Angeles Times, el îndrepta arma asupra pasagerilor și întreba dacă erau agenți TSA. Dacă răspunsul era negativ, pleca mai departe, a scris ziarul citând martori.

Prieteni și membri ai familiei atacatorului au declarat că acesta ar fi putut avea tendințe sinucigașe, a adăugat publicația.

„Credem că a fost vorba despre un atacator izolat” și „era singura persoană înarmată în acest incident”, a declarat pentru presă Patrick Gannon, șeful poliției aeroportului.

– „Toată lumea a început să fugă”

Un martor, Brian Adamick, în vârstă de 43 de ani, a declarat pentru The Los Angeles Times că se pregătea de îmbarcare, în momentul în care a văzut oameni fugind în terminal. El a ieșit spre pistă.

La puțin timp după aceea, a fost evacuat cu un vehicul și a văzut un angajat TSA rănit, cu sânge la nivelul gleznei, îmbarcat în autobuz. „Parcă ieșise dintr-un film”, a spus Adamick.

Atacul armat a perturbat puternic traficul aerian. Aproximativ 750 de zboruri au fost afectate, dintre care 50 au fost direcționate spre aeroporturi vecine. Celelalte au fost blocate la sol, la Los Angeles, al treilea cel mai important aeroport din țară ca număr de pasageri transportați, sau în aeroporturile de plecare.

O serie de personalități din lumea cinematografiei și televiziunii au fost blocate pe aeroport, inclusiv actorul James Franco, care a scris într-un mesaj postat pe contul de Twitter, pe când se afla pe pistă, „un fel de nemernic a tras (focuri de armă) în aeroport”.

Potrivit revistei Variety, în Terminalul 4 al aeroportului se filma la un episod al serialului de televiziune „Mad Men”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni