BIO: Donald Tusk, un proeuropean convins la conducerea Consiliului European

BIO: Donald Tusk, un proeuropean convins la conducerea Consiliului European
Publicat: 31/08/2014, 12:22

Pragmatic, Tusk s-a pronunțat pentru sancțiuni eficiente împotriva Moscovei în urma operațiunilor ruse din Ucraina. În schimb, el se opune inițiativelor adoptate de state individual, promovând o acțiune „responsabilă” comună, în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Provenit din Mișcarea Solidaritatea, care a înlăturat sistemul comunist de la putere în Polonia în 1989, acest istoric de profesie și-a clădit imaginea unui om eficient în jocul politic, capabil să întoarcă în avantajul său situațiile cele mai delicate. Bun orator, el folosește un limbaj moderat, cu o dorință evidentă de a-și seduce auditoriul. Dar știe de asemenea să dea dovadă de fermitate în fața interlocutorilor săi, în special a celor europeni.

Premierul polonez a promovat întotdeauna consolidarea instituțiilor europene. El a legat adoptarea monedei euro de către Polonia de o reglementare durabilă a crizei economice.

Donald Tusk a preluat în 2007 puterea de la frații gemeni conservatori Kaczynski, devenind prim-ministru în urma unor alegeri legislative anticipate. El a fost primul șef de Guvern polonez după căderea comunismului în 1989 care a fost reconfirmat în funcție pentru un al doilea mandat, în urmă cu trei ani.

Încă din tinerețe, el este un liberal convins care crede că Polonia are nevoie de o intervenție redusă a statului și de mai mulți antreprenori. Dar în timpul crizei, el și-a modificat unele puncte de vedere, admițând că situația obligă uneori statul să intervină.

Opozant al regimului când Polonia era încă sub comunism, el a înființat atunci o vopsitorie. Era la vremea aceea o raritate, într-o economie de stat.

„Vopsind tot felul de clădiri industriale, șeminee și poduri, el a învățat economia de piață și regulile funcționării ei”, a explicat vechiul său prieten Jerzy Borowczak.

„Era o muncă grea, uneori de 16 ore pe zi, sub un soare puternic, pentru a onora o comandă în întârziere”, a subliniat acest fost responsabil al sindicatului Solidaritatea din Gdansk.

După căderea regimului comunist, Donald Tusk a fondat, împreună cu mai mulți prieteni din Gdansk, prima mișcare liberală din Polonia. În 2001, el a fost unul dintre principalii fondatori ai Platformei Civice (PO), pe care o conduce.

El afirmă că îi admiră pe fostul președinte american Ronald Reagan și pe fostul premier britanic Margaret Thatcher. În Polonia, a fost un apropiat al lui Lech Walesa, o personalitate a luptei anticomuniste, care îl susține acum. Fiul acestuia, Jaroslaw Walesa, este în prezent deputat din partea PO.

El vorbește limba germană, dar engleza sa lasă de dorit, potrivit anturajului său.

Căsătorit cu Malgorzata, de profesie istoric, Donald Tusk este pasionat de fotbal, are o fiică, moderatoare a unui blog de modă, și un fiu specializat în relații publice.