BLOOMBERG: Putin vrea o nouă ordine mondială și se pregătește de o confruntare pe termen lung cu Occidentul

BLOOMBERG: Putin vrea o nouă ordine mondială și se pregătește de o confruntare pe termen lung cu Occidentul
Publicat: 16/03/2024, 07:30

Președintele Vladimir Putin se pregătește de o confruntare pe termen lung cu Occidentul și vrea o nouă ordine mondială, după zdrobirea opoziției pe plan intern, comentează grupul media Bloomberg, în contextul scrutinului prezidențial din Rusia, în timp ce liderul de la Moscova a intensificat presiunile asupra Republicii Moldova și a țărilor baltice.

”Chiar înaintea scrutinului prezidențial organizat de Rusia în urmă cu șase ani, Vladimir Putin i-a amuzat pe membrii Parlamentului arătându-le simulări video cu noile arme strategice. Una era îndreptată chiar spre o hartă a statului american Florida. De data aceasta, demonstrația de forță a mers chiar mai departe. Luna trecută, Putin a efectuat un zbor-test cu cel mai nou bombardier nuclear al Rusiei și a avertizat SUA și Europa asupra riscurilor unui conflict mondial din cauza invaziei în Ucraina”, notează grupul media Bloomberg, într-un editorial intitulat ”Putin vrea o nouă ordine mondială după zdrobirea opoziției din Rusia”.

”Vladimir Putin are cel mai îndelungat mandat dintre liderii Rusiei de după Stalin și este aproape sigur că va câștiga scrutinul aflat în curs, exact în momentul în care războiul din Ucraina pare să se schimbe în favoarea lui. Iar dacă ultimul mandat a fost un efort de a configura lumea mai mult după placul său, viitorul va fi determinarea de a definitiva proiectul”, subliniază Bloomberg.

Putin se pregătește de o confruntare de lungă durată cu Occidentul

Conform unor surse, liderul rus se pregătește de o confruntare de lungă durată cu Occidentul. Și chiar dacă războiul din Ucraina va fi oprit, relațiile dintre Moscova și capitalele europene au fost grav afectate, astfel că va fi greu să fie restabilite.

”Rusia trebuie să creeze o organizație paralelă, vrea să construiască o lume nouă. Iar Putin se va concentra pe acest lucru”, afirmă Serghei Markov, consultant politic apropiat de Administrația prezidențială.

Noul mandat al lui Putin va începe în contextul în care forțele militare ruse par a fi în ofensivă în Ucraina pentru prima dată în ultimele luni, în timp ce aliații Kievului încearcă să mențină aprovizionarea cu muniție.

În alte zone, Kremlinul exercită presiuni asupra Republicii Moldova, a țărilor baltice, asupra regiunii Caucaz, în numele protejării minorităților ruse. Liderii europeni au avertizat public că există riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat din cadrul NATO și se întreabă dacă Statele Unite vor abandona Europa în cazul în care Donald Trump obține un nou mandat de președinte.

Putin s-a asociat cu națiunile din Sudul Global

În același timp, Vladimir Putin a obținut o platformă internațională prin care poate continua să conteste Occidentul în rândul națiunilor din Sudul Global, atenuând și impactul sancțiunilor occidentale. A aprovizionat cu cereale șase state africane și exercită anul acesta Președinția grupului BRICS, urmând ca în octombrie să organizeze un summit cu liderii Chinei, Indiei, Africii de Sud, Braziliei, Iranului, Egiptului, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite.

Vladimir Putin consideră că este o oportunitate de avansare a reconfigurării relațiilor mondiale în favoarea Rusiei și intenționează să profite de situație în noul mandat.

Pe plan intern, fostul agent KGB a transformat războiul într-un factor definitoriu pentru formarea noii elite politice și de afaceri, pe o platformă naționalistă, care va înlocui capitalismul sălbatic din anii 1990, imediat după destrămarea URSS.

Opoziția din Rusia pare inutilă și, spre deosebire de situații din trecut, de data aceasta Kremlinul nu a permis candidatura simbolică a vreunui politician independent. Iar moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din zona arctică a eliminat cel mai puternic simbol al rezistenței.

”Chiar dacă actele de reprimare nu sunt de amploarea celor din anii 1930, în timpul lui Stalin, sunt egale la nivelul cruzimii, iar, din cauza impactului mediatic, oamenii se tem în totalitate”, afirmă Irina Șerbakova, istoric și membru fondator al asociației Memorial, o organizație pentru drepturile omului interzisă de Putin.

Foto: Profimedia

Citește și:

Grupul G7 cere IRANULUI să nu furnizeze rachete balistice Rusiei /”Suntem pregătiți să răspundem rapid și în mod coordonat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?